Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorRážová, Jarmila
dc.contributor.authorOherová, Martina
dc.date.accessioned2021-12-03T13:23:36Z
dc.date.available2021-12-03T13:23:36Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-08-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21151
dc.description.abstractZa poslední desetiletí enormně narůstá počet dětí a mladistvých se zdravotními problémy v důsledku nevyhovujícího stravování. Nejedná se již "pouze" o nadváhu či obezitu, problém je mnohem širšího spektra - nemoci jako diabetes mellitus 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a další problémy kardiovaskulárního systému se již dávno netýkají pouze dospělých lidí. Koneckonců, všechna výše zmíněná onemocnění jsou s obezitou úzce spjata. Tato práce je zaměřena na žáky základních a středních škol, na zjištění jejich stravovacích zvyklostí a následné porovnání. Práce je rozdělena na 2 části. Teoretická část zahrnuje základní číselné údaje vypovídající o kvalitě stravování ve světě i u českého obyvatelstva a popisuje vlastnosti současného stravování. Dále také zdůrazňuje význam stravy pro dětský organismus v jednotlivých etapách jeho vývoje, včetně již toho nitroděložního. Samozřejmě podává i výživová doporučení, a to jak v rámci preference konkrétních složek stravy, tak v rámci frekvence stravování, rozložení příjmu energie během dne apod. Taktéž stručně charakterizuje jednotlivé složky stravy a jejich funkci v organismu, popisuje způsoby, jakými lze zjistit stav výživy člověka a závěrem se věnuje patologii dětské výživy. V praktické části jsou uvedeny výsledky výzkumu, které byly získávány kvantitativní formou, metodou dotazování, technikou dotazníků. Sběr dat byl prováděn anonymně. Dotazníky byly rozdány 7. a 9. třídám základní školy a 1. a 3. ročníkům střední školy v okrese Jihlava. Respondenti odpovídali celkem na 15 otázek, z nichž dvě byly otevřené. Z 65 dotazníků (100 %) rozdaných na základní škole se vrátilo 55, 2 z nich musely být pro neúplnost vyřazeny, celkem tedy 53 - návratnost 82%. Na střední škole bylo rovněž rozdáno 65 dotazníků (100 %), vrátilo se 54 - návratnost 83%. Cílem této práce bylo zjistit stravovací návyky dětí a mladistvých, a posoudit, zda pozitivní přístup ke zdravé výživě mají spíše mladší žáci na základních školách, kdy jsou ještě pod silnějším vlivem rodičů, či zda na výživu více dbá starší, středoškolská mládež. Na základě tohoto cíle jsem si stanovila dvě hypotézy. Hypotéza 1: Existují rozdíly ve stravování na vybraných základních a středních školách v okrese Jihlava. Hypotéza 2: Středoškolská mládež se nestravuje v souladu s potravinovou pyramidou. Po následném otestování obou hypotéz se prokázalo, že rozdíly mezi žáky základní školy a středoškolské mládeže skutečně existují. Překvapivě lépe však v hodnocení obstáli studenti střední školy. Ti, až na konzumaci alkoholu, mají lepší stravovací zvyklosti - mají pravidelnější stravu, snídaně byla častěji v souladu s výživovými doporučeními, častěji navštěvují školní jídelnu, u většiny nebylo prokázáno pravidelné aktivní kouření atd. Úsilí o osvětu zdravého životního stylu by se tedy mělo zaměřit především na mladší děti na základních školách a zejména na jejich rodiče, kteří je v tomto raném věkovém období ještě významně ovlivňují. U obou škol se bez rozdílu vyskytly závažnější nedostatky v konzumaci ovoce a zeleniny, poměrně vysoký byl rovněž počet žáků, kteří již někdy zkusili tabák nebo konzumaci alkoholu. Kromě hypotéz jsem také porovnávala rozdíly v odpovědích v závislosti na pohlaví dotazovaných a souvislost výsledného bodového hodnocení dotazníku s Body Mass Indexem, který jsem u jednotlivých respondentů vypočítávala na základě uvedené výšky a váhy. Mezi chlapci a dívkami se prokázaly jen minimální rozdíly, týkaly se spíše složení dopoledních svačin (dívky preferovaly zdravější potraviny) a aktivnějšího zájmu o zdravý životní styl, rovněž u dívek. Souvislost mezi Body Mass Indexem a výsledným bodovým hodnocením dotazníku prokázána nebyla. Tato práce může posloužit pedagogům škol jako výukový materiál v rámci podpory zdravého životního stylu, rovněž tak rodičům dětí a mladistvých pro rozšíření znalostí této problematiky.cze
dc.format72 s., 5 s. příloh
dc.format72 s., 5 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstravovací zvyklosticze
dc.subjectvýživová doporučenícze
dc.subjectpotravinová pyramidacze
dc.subjectobezita u dětí a mládežecze
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectdietary guidelineseng
dc.subjecta food pyramideng
dc.subjectobesity among children and youtheng
dc.titleStravovací zvyklosti dětí a mládeže ve vybraných školáchcze
dc.title.alternativeEating habits of children and youth in selected schoolseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34222
dc.description.abstract-translatedOver the last decade, there is an enormous increase in the number of children and young people with health problems due to the non-compliant boarding. This is not only about overweight or obesity, the problem is much broader spectrum - diseases such as diabetes mellitus 2nd type, high blood pressure, high level of cholesterol and other cardiovaskular problems do not affect only adults anymore. This work is focused on primary school pupils and high school students, on finding their eating habits and the following comparison. The work is divided into two parts. The theoretical part includes the basic data describing the quality of eating in the world and in the Czech population and also describes the charakteristics of contemporary boarding. This section also emphasizes the importance of diet for a child´s body in various stages of development, including the intrauterine one. Of course also serves dietary guidelines, both the preferences of specific dietary components and the frequency of meals, distribution of energy intake during the day etc. It also briefly describes the various dietary components and their function in the body, describes the different ways to check the status of human nutrition and the conclusion is devoted to the pathology of child nutrition. The practical part contains the results of research that were gathered through the method of questioning, using questionaires. The data were collected anonymously. Questionnaires were distributed to 7th and 9th classes of primary school and the first and third grades of secondary schools in the district of Jihlava. Respondents answered a total of 15 questions, two of which were open. Of the 65 questionnaires (100%) distributed to elementary school returned 55, 2 of them had to be excluded due to incompleteness, a total of 53 - 82% return. At high school, it was also distributed 65 questionnaires (100%), returned 54 - 83% return. The aim of this study was to determine the dietary habits of children and adolescents, and to assess whether positive approach to healthy nutrition tend to have younger pupils in primary schools, which are still under the powerful influence of parents, or whether the food more cares older high school youth. Based on this goal I set two hypotheses. Hypothesis 1: There are differences in the diet on selected primary and secondary schools in the district of Jihlava. Hypothesis 2: High school youth do not eat in accordance with the food pyramid. After subsequent testing of hypotheses it was proved that differences between primary school pupils and secondary school students actually exist. Surprisingly, the better rating in the test had high school students. Those, besides a consumption of alcohol, have better eating habits - they have regular meals, breakfast was more in line with dietary recommendations, more frequently attend a school canteen, the majority has not been shown to be regularly active smoking etc. At both schools, without distinction, occurred more serious shortcomings in the consumption of fruit and vegetables, there also was a relatively high number of students who have ever tried tobacco and alcohol consumption. In addition to the hypotheses, I also compared the differences in responses depending on gender of respondents and correlation between the resulting score of questionnaire and Body Mass Index which I calculated on the basis of height and weight. Between boys and girls were shown minimal differences, concerning rather morning snacks (girls prefer healthier foods) and more active interest in a healthy lifestyle by girls again. Relationship between Body Mass Index and resulting scores in the questionnaire was not demonstrated. This work may serve to school teachers as a study material in the promotion of a healthy lifestyle, as well as parents of children and adolescents to broaden knowledge of this issue.eng
dc.date.accepted2013-09-10
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠtanclová, Eva


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam