Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPríkazský, Vladimír
dc.contributor.authorAndělová, Šárka
dc.date.accessioned2021-12-03T13:27:58Z
dc.date.available2021-12-03T13:27:58Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-05-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21338
dc.description.abstractDiplomová práce obsahuje základní informace týkající se virové hepatitidy E, zejména původce, genotypů lidských i zvířecích kmenů, klinického obrazu a výskytu v České republice i v zahraničí. Praktická část je zaměřena na analýzu trendu od prvotního výskytu virové hepatitidy E v České republice po současnost. Dále je výzkum zaměřen na nemocnost v jednotlivých krajích České republiky, ta je porovnávána s nemocností v Plzeňském kraji. Praktická část se dále zabývá specifikací zdroje, cesty přenosu a možnostmi prevence před virovou hepatitidou E. Práce byla zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní výzkum byl splněn sekundární analýzou dat, na základě evidence a hlášení infekčních onemocnění z programu EPIDATu. Kvalitativní výzkum byl naplněn polostandardizovaným rozhovorem s panem doc. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. a s panem MVDr. Václavem Poláčkem. Na základě obecného shrnutí z rozhovorů byl vytvořen edukační materiál v podobě informačního letáku. Od roku 1996 bylo celkem do roku 2012 zaznamenáno 894 případů HEV. V roce 1996 byl v České republice evidován pouze jeden případ virové hepatitidy E. Od roku 1997 do roku 2005 byl výskyt spíše sporadický a v celostátním měřítku nevýznamný. Od roku 2006 byl nárůst virové hepatitidy E lineární. Výskyt se znatelně zvýšil v roce 2009 a v roce 2011. Virová hepatitida má v České republice stoupající trend výskytu. Virové hepatitidě E nelze předcházet aktivní imunizací, očkovací látka je zkoumána. Mezi základní preventivní opatření patří dodržovat zásady hygieny, nepít vodu z neznámých zdrojů, pokrmy připravovat jen v pitné vody a ovoce si před konzumací důkladně omýt a poté oloupat. Před vycestováním do zahraničí je třeba se informovat o výskytu virové hepatitidy v lokalitě, kterou chceme navštívit. Do prevence dále patří vyvarovat se při zpracování masa křížení čistých a nečistých provozů. Před konzumací jelit, jitrnic, steaků a paštik věnovat dostatek času tepelnému opracování. Z výzkumu vyplývá, že je třeba věnovat virové hepatitidě E dostatek pozornosti. Může se zdát, že výskyt v České republice není závažný, přesto je důležité se zaměřit na informovanost veřejnosti o této nákaze a posílit možnou prevenci, aby nedošlo k rozšíření.cze
dc.format89 s.
dc.format89 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVirová hepatitida Ecze
dc.subjectZdrojcze
dc.subjectPřenoscze
dc.subjectNemocnostcze
dc.subjectPrevencecze
dc.subjectViral hepatitis Eeng
dc.subjectSourceeng
dc.subjectTransmissioneng
dc.subjectMorbidityeng
dc.subjectPreventioneng
dc.titleVirová hepatitida Ecze
dc.title.alternativeViral hepatitis Eeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag34242
dc.description.abstract-translatedThe thesis contains basic information regarding Viral hepatitis E, particularly the causative agents, human and animal strains, the clinical picture and occurrence in the Czech Republic as well as abroad. The practical part is focused on analysis of trends of occurrence of the viral hepatitis E in the Czech Republic from the very earliest, up until the present time. The research further looks at morbidity in the different regions of the Czech Republic, which is compared to the morbidity in Plzen region. The practical part further focuses on the specific source, route of transmission and possible preventive measures against viral hepatitis E. In this work, both quantitative and qualitative types of research were used. In quantitative research, secondary analysis of data was used from various sources like EPIDAT. In the qualitative research, semi standardised interviews with doc. MUDr. Petr Pazdiora CSc, and with MVDR. Vaclav Polacek. Based on the interviews, an educational material in form of a leaflet was created. From the year 1996 to the year 2012, a total of 894 cases of HEV where recorded. In 1996, there was only one case of Viral hepatitis E which was recorded. From 1997 to 2005, the occurrence was sporadic and negligible. From 2006, there was a linear increase in viral hepatitis E. The incidence significantly increased in the year 2009 and 2011. In the Czech Republic, Viral Hepatitis E has an upward trend of occurrence. Viral hepatitis E cannot be prevented by active immunization, possibility of a vaccine is still being investigated. Basic preventive measures include maintaining principles of hygiene like avoiding drinking water from unknown sources, food should be prepared using drinking water and fruit should be properly washed and then peeled before consumption. It is important to find out about the occurrence of viral hepatitis E, before travelling to any foreign country. During meat processing, it is important to avoid cross contamination between clean and unclean operations. Before consuming foods like black pudding, sausages, steaks and pies, it is important to ensure that this food is properly cooked using adequate heat and for a period of time. From the research, it can be concluded that, there is need to devote adequate attention to viral hepatitis E. It may seem that the incidence in the Czech Republic is not serious, but it is important to focus on public awareness of this disease, especially the preventive measures so as to stop it from spreading.eng
dc.date.accepted2013-06-13
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeWeinerová, Lenka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam