Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHamplová, Lidmila
dc.contributor.authorVinklerová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T13:28:09Z
dc.date.available2021-12-03T13:28:09Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-08-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21352
dc.description.abstractAlimentární nákazy tvoří rozsáhlou skupinu infekčních onemocnění. Jsou to významná onemocnění vyskytující se více v rozvojových zemích, ale nevyhnou se ani zemím vyspělým. Původcem onemocnění jsou bakterie a jejich toxiny, viry, paraziti a priony, jejichž zdrojem je infikovaný člověk nebo zvíře. Cestou přenosu je kontaminovaná půda, kontaminovaná voda a potraviny, někdy též kontaminované předměty. Největší význam v prevenci alimentárních nákaz mají nespecifická opatření, a to ochrana zdrojů pitné vody, výroba nezávadných potravin, odstraňování odpadu, funkční kanalizační systém, deratizační a dezinsekční opatření a samozřejmě dodržování zásad osobní hygieny, určitý hygienický standard a zdravotní výchova populace. Střevní nákazy jsou preventabilní. Spotřebitel se může účinně chránit dodržováním základních zásad stanovených Světovou zdravotnickou organizací. Cílem této práce bylo zmapovat znalosti o preventivních opatřeních alimentárních nákaz a dodržování těchto zásad mládeží v regionu Milevsko. Teoretická část práce shrnuje základní informace o střevních nákazách a popisuje jejich zdravotní význam z nejrůznějších hledisek. Podrobně jsou popsána preventivní opatření, o kterých by měl mít každý povědomí a může je v rámci ochrany svého zdraví v běžném životě aplikovat. Práce shrnuje informace o procesu šíření alimentárních nákaz a epidemiologických opatřeních zaměřených na zdroj, cesty přenosu a vnímavého jedince. Součástí teoretické části jsou i základní informace o konkrétních střevních nákazách, nejvýznamnějších pro populaci v České republice. Krátce je popsána i terapie těchto nákaz a nejdůležitější legislativní opatření. Ve výzkumné části práce byl použit kvantitativní výzkum, technikou dotazníku. Výzkumným souborem byli studenti středních odborných škol a odborných učilišť v regionu Milevsko. Byly stanoveny tři hypotézy. Statistické testování hypotéz bylo provedeno metodou t testu. S předem stanovenou hladinou významnosti je porovnána hodnota dosažené hladiny významnosti. První hypotéza předpokládala, že znalosti prevence o střevních nákazách budou vyšší u dívek než chlapců. Toto tvrzení se nepotvrdilo. Znalosti o preventivních zásadách se dle kritéria pohlaví neliší. Další dvě hypotézy předpokládaly, že dodržování hygienických opatření v prevenci alimentárních nákaz je vyšší u dívek než u chlapců a také vyšší u maturantů než učňů. Tyto hypotézy jsou platné. Preventivní zásady skutečně dodržují více dívky než chlapci a maturanti než učni. Z realizovaného výzkumu je patrné, že mládež v regionu Milevsko má dobré znalosti o alimentárních nákazách, znají i zásadní preventivní opatření. Ovšem znalost těchto pravidel neznamená jejich uplatňování v praxi. Výsledky ukázaly, že některá pravidla, např. omývání ovoce a zeleniny před bezprostřední konzumací, dostatečné provaření nebo propečení pokrmu, hygiena rukou zejména před konzumací pokrmu či po kontaktu se zvířetem, dodržuje menší procento respondentů než to, které uvedlo znalost těchto zásad. Pozitivním zjištěním ale je, že některá pravidla respondenti dodržují, aniž by si jich byli vědomi, např. zásada správného uchování hotového tepelně zpracovaného pokrmu. Alimentární nákazy jsou nemoci, kterým lze dodržováním preventivních zásad předejít. Obzvláště v České republice, kde jsou nespecifická opatření na vysoké úrovni. Je pouze na každém spotřebiteli/konzumentovi, jak důsledný při dodržování těchto zásad bude. Respektování preventivních opatření je předpokladem pro snížení incidence alimentárních nákaz v populaci.cze
dc.format114 s.
dc.format114 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectalimentární infekcecze
dc.subjectalimentární intoxikacecze
dc.subjectepidemiologická opatření hygienické zásadycze
dc.subjectprevence alimentárních nákazcze
dc.subjectproces šíření nákazcze
dc.subjectfoodborne infectioneng
dc.subjectalimentary intoxicationeng
dc.subjectepidemiological measureseng
dc.subjecthygienic principleseng
dc.subjectprevention of foodborne diseaseeng
dc.subjectprocess of spreading diseaseseng
dc.titleMládeží uplatňovaná prevence vybraných alimentárních nákaz v regionu Milevskocze
dc.title.alternativeThe Youth of selected infectious alimentary disease preventiv in the region Milevskoeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag34277
dc.description.abstract-translatedFoodborne diseases form a large group of infectious diseases. These substantial diseases are occurring more in developing countries but they do not avoid developed countries. The originators of the disease are bacteria and their toxins, viruses, parasites and prions, whose source is an infected person or animal. The disease is passed on by contaminated soil, contaminated water and food, sometimes contaminated items. Greatest importance in the prevention of foodborne disease are nonspecific measures, protection of drinking water, safe food production, waste disposal, functional sewer system, rodenticides and insecticides measures and of course the principles of personal hygiene, certain standards of hygiene and health education of the population. Intestinal infections are preventable. The consumer can effectively protect by following the fundamental principles established by the World Health Organization. The aim of this study was to explore knowledge of foodborne disease prevention measures and compliance with these principles by adolescents in the Milevsko region. The theoretical part of the study summarizes the basic information about intestinal diseases and describes their effect on health from a variety of perspectives. The preventive measures which everyone should be aware of and apply them in everyday life to protect health are described in great detail. The paper summarizes the information about the process of spreading foodborne diseases and epidemiological measures focused on supply, routes of transmission and susceptible individuals. The theoretical part includes basic information about specific intestinal infections which are most significant for the population in the Czech Republic. Briefly described are treatment of these diseases and the most important legislative measures. In the research part quantitative research was applied by questionnaire. The research groups were students of higher secondary vocational schools and vocational schools in the region Milevsko. Three hypotheses were formulated. Statistical hypothesis testing was performed using the t test. The values of the achieved significance level are compared with a predetermined level of significance. The first hypothesis assumed that knowledge about prevention of intestinal diseases is higher among girls than boys. This statement has not been confirmed. Knowledge of the principles of prevention does not differ according to the criteria of gender. Two further hypotheses assumed that the observance of hygienic measures in the prevention of foodborne disease is higher among girls than among boys and higher for high-school graduates than apprentices. These hypotheses are valid. Precautionary principles are indeed respected more by girls than boys and high-school graduates than apprentices. The carried out research shows that adolescents in the region Milevsko have a good knowledge of foodborne infections and do known also essential preventive measures. However, knowledge of these rules does not mean they are applied in practice. The results showed that some rules, such as washing fruits and vegetables before eating, adequate boiling or roasting of food, especially hand hygiene before eating food or after contact with an animal are observed by a smaller percentage of respondents than that reported knowledge of these principles. A positive finding is that respondents comply with certain rules, without being aware of them, such as the principle of proper preservation of precooked food. Foodborne diseases are diseases which can be prevented in compliance with precautionary principles. Especially in the Czech Republic, where nonspecific principles are at a high level. It is up to each user/consumer how consistent these principles will be. Respecting preventive measures is a prerequisite for reducing the incidence of foodborne disease in the population.eng
dc.date.accepted2013-09-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKotrbová, Kvetoslava


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam