Informovanost obyvatel Jihočeského kraje o ochraně spotřebitele s ohledem na potravinovou bezpečnost.
Abstrakt
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl analyzovat fenomén ochrany spotřebitele v souvislosti s bezpečností potravin. Toto téma jsem si vybrala kvůli jeho vysoké aktuálnosti, o níž svědčí i množící se mediální kauzy.Na druhou stranu neustálé probírání těchto informací vede k tomu, že česká veřejnost se stává sebevědomější a nebojí se svých práv domáhat, což bylo ještě před časem velmi nezvyklé. Tato diplomová práce má proto ambice zvýšit povědomí o oblasti potravinové bezpečnosti a ochraně spotřebitelských práv jako takových.
V praktické části jsem si pak vytyčila čtyři základní hypotézy, jejichž pravdivost jsem následně ověřovala kvantitativní metodou, konkrétně prostřednictvím anonymního dotazníkového šetření prováděného ve čtyřech městech na území Jihočeského kraje - v Písku, Strakonicích, Táboře a Českých Budějovicích. Hypotézy byly následující: 1. Respondenti nejsou spokojeni se stávající situací v rámci ochrany spotřebitele, 2. Respondenti jsou přesvědčeni o bezpečnosti českých potravin, 3. Respondenti si myslí, že po vstupu ČR do EU došlo ke zhoršení potravinové bezpečnosti, 4. Respondenti se domnívají, že dovážené potraviny mohou ohrozit jejich zdraví.
Výsledkem bylo přijetí hypotéz č. 1 a 2, naopak hypotézy č. 3 a 4 byly zamítnuty. Tato práce může být využita pro potřeby hlubší osvěty spotřebitelů v rámci nastolené celospolečenské diskuze.