Možnosti stravování v základních školách jako faktor ovlivňující zdraví dětí a mladistvých.
Abstrakt
Diplomová práce pojednává o problematice stravování a rizicích s ním spojené, mezi které v této práci patří především nadváha a obezita. Zaměřuje se na dospělou populaci a především na populaci dětí a mladistvých. Teoretická část se zabývá důležitostí stravování, základními živinami, výživou dětí školního období, stravováním na základních školách. Velká část je věnována nadváze a obezitě, jako velkému, stále se zhoršujícímu civilizačnímu problému. Byly stanoveny dva cíle: 1. Zmapovat možnosti stravování u žáků dvou vybraných základních škol v Českých Budějovicích, 2. Zmapovat výskyt obézních žáků a žáků trpících nadváhou u žáků vybraných základních škol v Českých Budějovicích. Pro vypracování praktické části byla použita kvantitativní metoda, kdy pro sběr dat byly použity dva dotazníky. Jeden byl anonymní, směřovaný pro žáky. Druhý dotazník adresovaný školám, který monitoroval možnosti nabídky stravování na základních školách. Výzkum probíhal v měsíci březnu roku 2013 a data byla zpracována graficky a ve formě tabulky v programu MS Excel. Data pro vyhodnocení hypotéz byla statisticky zpracována. Byly stanoveny dvě hypotézy: H1: V devátých třídách bude statisticky vyšší rozdíl žáků trpících nadváhou a obezitou než v šestých třídách ve vybraných základních školách, H2: Prostředí vybraných základních škol přispívá ke vzniku nadváhy a obezity u svých žáků. Z výsledků je patrné, že mezi výskytem nadváhy a obezity u žáků šestých a devátých tříd není statisticky významný rozdíl. Dále lze z výsledků vyčíst, že školní prostředí nepřispívá k výskytu nadváhy a obezity u vybraných základních škol. Tato práce může být použita jako doplňující studijní materiál k podobné problematice a také jako pomůcka pro nastavení preventivních opatření na vybraných základních školách zabraňující nárůstu nadváhy a obezity u svých žáků.