Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchánek, Pavel
dc.contributor.authorBenešová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T13:52:30Z
dc.date.available2021-12-03T13:52:30Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21533
dc.description.abstractNázev mé bakalářské práce zní Výživa a další faktory, které mají vliv na vznik a prevenci kolorektálního karcinomu. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na vysvětlení pojmu kolorektální karcinom, na jeho epidemiologii, dále pak na výživu i další rizikové faktory, které mají vliv na vznik, nebo naopak prevenci tohoto onemocnění. Do teoretické části jsem zahrnula informace o screeningovém testu na okultní krvácení. V části praktické jsem zodpověděla stanovené cíle. Cíle jsem měla zvolené dva. Prvním cílem bylo zjistit informovanost respondentů o prevenci v podobě výživy, která slouží k omezení výskytu kolorektálního karcinomu. Druhý cíl se zaměřoval na zhodnocení chování podle znalostí, které respondenti mají. Výzkumné otázky tedy byly stanoveny takto: "Jaká je informovanost lidí o výživě, která slouží k prevenci kolorektálního karcinomu?" a "Chovají se podle znalostí, které mají?". Pro výzkumnou část byla použita metoda kvalitativního výzkumu, konkrétně polostrukturovaný rozhovor. Rozhovoru se zúčastnilo deset mužů nad 45 let. Pět z nich bylo z ambulance paní doktorky MUDr. Ilony Pasekové. Jedná se o muže, kteří mají ke kolorektálnímu karcinomu genetickou predispozici. U většiny z těchto respondentů se již problémy s tímto onemocněním vyskytly. Ostatních pět respondentů bylo bez predispozic. Po zjištění informací, na které jsem se respondentů ptala, jsem chtěla tyto dvě skupiny porovnávat i mezi sebou. Chtěla jsem zjistit, zda se lidé, kteří mají genetickou predispozici, o toto onemocnění zajímají více. Zda si sami zjišťují informace, které by mohly sloužit k prevenci či léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku. Všichni dotazovaní byli velice vstřícní a ochotní odpovídat na otázky, na které jsem se ptala. Sběr dat byl prováděn od ledna 2014 do března 2014. Z výsledků této práce vyplývá, že informovanost o kolorektálním karcinomu a jeho prevenci je nedostatečná. Informovanost o potravinách, které mohou sloužit jako prevence proti kolorektálnímu karcinomu je ještě výrazně nižší a to i u rizikových skupin respondentů. Při zjištění této informace jsem se respondentů ptala celkově na jejich stravovací návyky a také životní styl. Dále jsem se tázala na kolorektální screening, zda vůbec respondent ví, že se nějaký screening v České republice provádí. Z výsledků vyplynulo, že někteří, i když nemají informace o potravinách, které mohou sloužit k prevenci proti kolorektálnímu karcinomu, se stravují podle zásad zdravé výživy. A tím splňují i podmínky, které podle odborníků mohou sloužit jako prevence tohoto onemocnění. Při otázání na potraviny, které mohou sloužit k prevenci, respondenti nejvíce zmiňovali brokolici, košťáloviny a zelí. Naopak za potraviny podněcující vznik tohoto onemocnění respondenti povětšinou uváděli uzeniny a červené maso. Jeden respondent uvedl jako prevenci žraločí chrupavku. Toto tvrzení mne velice překvapilo, proto jsem hledala na internetu informace o žraločí chrupavce a k mému překvapení jsem zjistila, že se respondent nezmýlil, že toto tvrzení vážně existuje a to na internetu na stránkách doplňků výživy s obsahem žraločí chrupavky. Žraloci podle tohoto tvrzení nikdy nedostanou rakovinu. Proto je jejich chrupavka zkoumána a také se z ní vyrábí různé preparáty, ve kterých je obsažena. Dále jsem chtěla porovnávat dvě skupiny respondentů. Ty s genetickými predispozicemi jsem porovnávala s těmi bez nich. Po provedení rozhovorů se porovnání jeví zcela zbytečné. V obou skupinách jsem zjistila respondenty, kteří se stravují podle zásad zdravé výživy a stejně tak ty, kteří se stravují jinak a životosprávu nedodržují. Zjistila jsem, že rizikovost chování nesouvisí s predispozicí ke kolorektálnímu karcinomu. U respondentů s predispozicí záleží vždy jen na osobním rozhodnutí, zda své stravovací návyky a celý životní styl dodržují, případně změní či nikoli.cze
dc.format75 s.
dc.format75 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkolorektální karcinomcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectscreeningový testcze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectcolorectal cancereng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectpreventioneng
dc.subjectscreening testeng
dc.subjectdietary habitseng
dc.titleVýživa a další faktory, které mají vliv na vznik a prevenci kolorektálního karcinomu.cze
dc.title.alternativeNutrition and other factors, which have influence on the formation and prevention of colorectal cancereng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38461
dc.description.abstract-translatedThe full title of my bachelor thesis is Nutrition and Other Factors Influencing the Development and Prevention of Colorectal Cancer. In the theory section of the paper I have concentrated on clarifying the term "colorectal cancer", its epidemiology, and furthermore, on diet and other risk factors concerning the development and prevention of this disease. In this theory section I have included information about screening tests for occult bleeding. I have addressed the key objectives in the practical section of the thesis. I had set two key objectives. The first was to research how well respondents were informed concerning diets beneficial in the prevention of colorectal cancer, and the second objective concentrated on assessing the respondents' behaviour in relation to the information they had acquired. The research questions were formulated thus: "How well are people informed about diets aimed at preventing colorectal cancer?" and "Do people behave according to information thus gained?" The qualitative research method a semi-structured interview was used for the research section. Ten male respondents over the age of 45 took part in the interview. Five of these males were Dr Ilona Paseková's outpatients all with a genetic disposition to colorectal cancer, with most experiencing problems related to this disease. The other five respondents were without any predispositions. After receiving answers to the questions posed to the respondents, I wanted to compare both groups in order to ascertain whether those with a genetic predisposition showed a greater interest in this disease. Furthermore, I wanted to find out whether those respondents were actively seeking information concerning the prevention or treatment of colorectal and anal cancer. All those interviewed were very open and willing to answer questions. Collection of data was carried out from January 2014 to March 2014. The conclusions of this thesis show that public awareness of colorectal cancer and its prevention is inadequate. Public awareness of diets beneficial in the prevention of colorectal cancer is markedly poor, even among high-risk respondents. Having observed this lack of awareness, I proceeded to question respondents as to their dietary and lifestyle habits. Furthermore, the respondents were asked if they were aware that colorectal cancer screening was available in the Czech Republic. The results showed that some respondents, however unaware of diets beneficial in the prevention of colorectal cancer, follow a healthy diet, thus fulfilling dieticians' recommendations concerning the prevention of this disease. When asked about preventive foods, respondents most often mentioned brassicas broccoli and cabbage, etc. Conversely, the most often mentioned foods said to increase the risk of disease were smoked meat and red meat. One respondent mentioned the preventive affects of shark cartilage. I was very surprised by this assertion and subsequently searched the internet for information relating to shark cartilage. To my surprise, I found that the respondent was indeed not mistaken, and that statements to that effect can be found on websites promoting dietary supplements containing shark cartilage extract. According to these sources sharks do not suffer from cancer and therefore, their cartilage is closely studied and dietary supplements containing its extracts are produced. Furthermore, I intended to compare two groups of respondents those with genetic dispositions and those without. After carrying out the respective interviews, their comparison appeared to be futile. In both groups I identified respondents who followed a healthy diet and lifestyle as well as those who did not. I found that there is no relation between high-risk habits and predisposition to colorectal cancer. Whether a respondent with such a predisposition decided to follow a healthy diet or change his dietary habits and lifestyle or not was purely a question of his personal preferences.eng
dc.date.accepted2014-06-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHoranová, Veronika


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam