Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorCardová, Sabina
dc.date.accessioned2021-12-03T13:52:31Z
dc.date.available2021-12-03T13:52:31Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-08-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21534
dc.description.abstractKyselina listová patří do skupiny hydrofilních vitaminů skupiny B. Tento vitamin je potřebný pro mnoho chemických reakcí, které souvisejí s přenosem jednouhlíkatých zbytků, např. biosyntézou purinů a pyrimidinů, stavebních kamenů DNA a RNA. Proto je kyselina listová důležitá zejména v období rychlého růstu a vývoje. V těhotenství se výrazně zvyšuje její potřeba vlivem nárůstu mateřské tkáně, placenty a plodu. Je známo, že příjem kyseliny listové před početím snižuje riziko vrozených vad, především defektů neurální trubice. Všechny ženy, které plánují otěhotnět, by měly být informovány o významu kyseliny listové. Doporučuje se užívat kyselinu listovou formou doplňku stravy tři měsíce před otěhotněním a pokračovat až do konce druhého trimestru. Nedostatečné zásobení populace foláty je celosvětovým problémem. Zlepšení je možné dosáhnout pomocí zvýšené spotřeby potravin bohatých na folát a doplňků stravy s kyselinou listovou. Některé země navíc zavedly povinné obohacování potravin, nejčastěji se jedná o obohacování chleba, rýže a těstovin. Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol. První kapitola je zaměřena na vrozené vady. Stručně popisuje jejich výskyt, faktory, které se podílejí na jejich vzniku, jednotlivé vady a obsahuje informace o perinatální diagnostice a primární prevenci. Druhá kapitola se zabývá významem kyseliny listové v těhotenství. Dále popisuje její vstřebávání, potravinové zdroje, stabilitu a možnosti zvýšení přísunu folátů. Je zde uvedeno, jaká rizika vyplývají z nadbytku kyseliny listové a jaká jsou rizika při jejím nedostatku. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit informovanost těhotných žen o významu kyseliny listové v prevenci vrozených vad a zhodnotit, zda těhotné ženy dbají na dostatečný přísun kyseliny listové. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: "Jaká je informovanost těhotných žen o významu kyseliny listové v prevenci vrozených vad?" a "Do jaké míry dbají těhotné ženy na dostatečný přísun kyseliny listové?". Praktická část bakalářské práce byla vytvořena pomocí kvantitativního výzkumného šetření. Sběr dat probíhal formou tištěných dotazníků v Jihočeském kraji, část z nich jsem získala elektronickou formou. Dotazník byl anonymní, skládal se z 26 otázek. Z výsledků je patrné, že 84 % těhotných žen zná význam kyseliny listové v prevenci vrozených vad. Avšak jaké vady patří mezi vrozené, zcela správně vybralo 20 % žen. Ve kterém období je nejdůležitější dostatečný přísun folátů z hlediska prevence vrozených vad, zcela správně odpověděla pouhá 4 % žen, ale částečně správně již odpovědělo 55 % respondentek. Převážná část těhotných žen (93 %) užívá doplněk stravy s obsahem kyseliny listové. Ovšem před početím jej užívalo pouze 40 % žen. Zdá se, že ženy ve fertilním věku, ale i ženy plánující těhotenství, nejsou dostatečně informovány nebo nedbají doporučení odborníků. Konzumace potravin bohatých na foláty byla u těhotných žen nízká. U většiny žen byl nedostatečný přísun zeleniny a luštěnin. Pozitivním zjištěním výzkumu bylo, že těhotné ženy konzumují nejčastěji zeleninu syrovou. V obchodech jsou k dostání některé výrobky obohacené kyselinou listovou, jedná se o sůl, nápoje či nejrůznější cereálie. Většina že si těchto výrobků nevšimla, pouze 5 % uvedlo, že si výrobek zakoupilo.cze
dc.format83 s.
dc.format83 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkyselina listovácze
dc.subjectvrozené vadycze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectfolic acideng
dc.subjectbirth defectseng
dc.subjectpreventioneng
dc.titleKyselina listová - význam v prevenci vrozených vad a její přísun v těhotenstvícze
dc.title.alternativeFolic acid - importance in the prevention of birth defects and its intake in pregnancyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38462
dc.description.abstract-translatedThe folic acid belongs to the group of hydrophilic B vitamins. Folic acid is required for many chemical reactions related to onecarbon transfers such as biosynthesis of purines and pyrimidines, building blocks of DNA and RNA. Therefore, folate is crucial especially during periods of rapid growth and development. During pregnancy is the need of folic acid significantly increasing due to the maternal tissue, placenta and fetus growth. Periconceptional intake of folic acid is known to reduce a woman's risk of having an infant affected by congenital malformations, especially neural tube birth defect (NTD). Women who are planning to conceive should be informed about the importance of folic acid. It is recommended to take folic acid supplementation for 3 months before pregnancy and continue with usage of supplementation until the end of the second trimester. Insufficient folate supply of the population is a global problem. Improvement is possible by increased consumption of folaterich foods and food supplements. Some countries have introduced mandatory fortification of food. Most often it is the enrichment of bread, rice and pasta. The theoretical part is divided into two chapters. The first chapters is focused on birth defects. This part includes a brief characterization of their occurrence, the factors that contribute to their formation, individual defects and contains information about perinatal diagnosis and primary prevention. The second chapter deals with the importance of folic acid in pregnancy. It also describes ways of folic acid absorption, food sources, stability and the possibility of increasing folate intake. This part presents risks of folic acid excess and the risk of folate deficiency. The aim of the thesis was to evaluate the awareness among pregnant women about the importance of folic acid in the prevention of birth defects and to evaluate whether pregnant women endeavor for an adequate supply of folic acid. There were set up the two research questions: "What is the pregnant women awareness about the importance of folic acid in the prevention of birth defects?" and "To what extent pregnant women endeavor for the adequate supply of folic acid?". The practical part of the thesis was created using quantitative research method. Data collection was conducted in the form of printed questionnaires in the South Bohemia region, part of the questionnaires I received in electronic form. The questionnaire was anonymous, it consisted of 26 questions. It is evident from the results that 84% of pregnant women have awareness about the importance of folic acid in the prevention of birth defects. 20% of the surveyed women answered correctly what kind of defects are congenital malformations. Only 4% of the women gave completely correct answer to the question in which period is the most important sufficient supply of folate in the prevention of birth defects. Partially correct in this question were 55% of respondents. The vast majority of the pregnant women (93%) used a dietary supplement containing folic acid. However, only 40% of the women were using these supplements before conception. It seems that women of childbearing age and women planning a pregnancy are not sufficiently informed or do not follow recommendations from specialists. Consumption of foods rich in folate was seldom for these women. For most of them were characteristic insufficient supply of vegetables and legumes. The positive finding of the research was that pregnant women consume most of the vegetables in raw form. The stores are selling some products fortified with folic acid, it is salt, some drinks and variety of different cereals. Most of the women were not aware of these products, only 5% of women have purchased the product.eng
dc.date.accepted2014-09-22
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePechan, Lýdie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam