Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorFajmonová, Simona
dc.date.accessioned2021-12-03T13:52:32Z
dc.date.available2021-12-03T13:52:32Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21535
dc.description.abstractPro zpracování mé bakalářské práce jsem si vybrala téma: Výživa těhotných doporučení a realita. Teoretická část práce zahrnuje specifika výživy v prekoncepčním období a v těhotenství, rizikové skupiny těhotných žen i rizikové chování a kapitolu o doplňcích výživy v těhotenství. Těhotenství je v životě ženy významným obdobím. Změny, které těhotenství provázejí, kladou také zvýšené nároky na zásobení organismu živinami. Pro zpracování výzkumné části mé bakalářské práce jsem si zvolila metodu dotazníkového šetření. Praktická část zahrnuje výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 80 žen v 7.-9. měsíci těhotenství. Dotazníky zjišťovaly kromě základních údajů o hmotnosti, výšce a přírůstku hmotnosti v těhotenství také stravovací zvyklosti, pitný režim, nevhodné návyky (alkohol, kouření), užívání doplňků stravy, informovanost těhotných žen a pohybovou aktivitu. Dotazníky byly zpracovány v programu Microsoft Excel pomocí tabulek a grafů. Získané informace o stravovacích návycích byly srovnány s doporučením pro těhotné ženy. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaká je realita stravovacích zvyklostí u těhotných žen v porovnání s doporučením. Dalším cílem bylo zjistit, zda jsou těhotné ženy informovány o doporučeních pro výživu v těhotenství a kde tyto informace získávají. Také prozkoumat, zda těhotné ženy užívají před těhotenstvím nebo v průběhu těhotenství doplňky výživy a jaké. Posledním cílem bylo zjištění nevhodných návyků v těhotenství (alkohol, kouření). Z výsledků provedeného dotazníkového šetření vyplynulo, že realita a doporučení se u většiny těhotných žen shodovala v pitném režimu a preferenci nápojů, kdy ženy nejvíce preferovaly vodu nebo čaje. Konzumace kávy byla taktéž u většiny bezproblémová. Konzumace masa a vajec u podstatné části žen odpovídala doporučením. Co se týká luštěnin, ryb a rybích výrobků, jejich konzumace odpovídala doporučením pouze zhruba u poloviny žen. Konzumace ovoce a zeleniny byla u většiny těhotných žen bohužel nedostatečná, stejně jako konzumace mléka a mléčných výrobků, ořechů a semen. U těchto jmenovaných skupin potravin by bylo velmi vhodné zvýšit jejich konzumaci. Naopak snížit by se měla konzumace uzenin a sladkostí, která byla u těhotných žen častější. O doporučeních pro výživu v těhotenství byla informována většina žen a nejčastěji se těhotné ženy informovaly z médií nebo v těhotenské poradně od lékaře. Zde bych navrhovala vytvoření internetových stránek pro těhotné ženy, které by nabízely ženám opravdu spolehlivé informace. Výživové doplňky související s těhotenstvím užívala zhruba polovina žen. Kyselinu listovou v prekoncepčním období suplementovala pouze necelá polovina žen. Navrhovala bych vytvoření informačních letáků o vhodnosti suplementace kyselinou listovou v prekoncepčním období a jejich umístění do gynekologických ambulancí. Těhotné ženy zpravidla nekouřily a nekonzumovaly alkohol. Příležitostnou konzumaci alkoholu uvedlo 14 % žen. Zdá se, že o rizikovosti kouření a alkoholu jsou ženy informovány dostatečně.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttěhotenstvícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectživinycze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectpregnancyeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutrientseng
dc.subjecteating habitseng
dc.titleVýživa těhotných - doporučení a realitacze
dc.title.alternativeNutrition of pregnant - reccomendation and realityeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38463
dc.description.abstract-translatedFor my bachelor thesis I have chosen the theme : Nutrition of pregnant women recommendations and reality. The theoretical part includes the specifics of nutrition in preconception period and pregnancy, risk groups of pregnant women, high-risk behavior and a chapter about dietary supplementation in pregnancy. Pregnancy is an important period in a woman's life. The changes that accompany pregnancy also impose increased demands on the supply of the body with nutrients. I have chosen the method of a survey for the processing of the research part of my thesis. The practical part includes the results of the survey, which was attended by 80 women in the 7th-9th month of pregnancy. The questionnaire asked for basic information besides the weight, height and weight gain in pregnancy, also eating habits, fluid intake, inadequate habits (alcohol, smoking), use of dietary supplements, awareness of pregnant women and their physical activity. The questionnaires were processed in Microsoft Excel using tables and graphs. All collected pieces of information about dietary habits were compared with the recommendations for pregnant women. The aim of this thesis was to find out what is the reality of eating habits of pregnant women compared with recommendations. Another aim was to determine, whether pregnant women are well informed about the nutrition recommendations during their pregnancy and where they get the information from. Further aim was to explore, whether pregnant women use nutritional supplements before or during pregnancy and what kind of them. The last aim was to determine some of the bad habits during pregnancy (e.g. alcohol , smoking). The results of the questionnaire survey showed that by the majority of pregnant women the reality and recommendations coincided in water intake and beverage preference. Most of them preferred water or tea. Coffee consumption was also by the majority of them problem-free. Eating meat and eggs corresponded with the recommendations for a large group of respondents. As for legumes, fish and fish products, their consumption corresponded with the recommendations by only about half of the women. Eating fruits and vegetables were in the majority of pregnant women unfortunately insufficient as well as the consumption of milk and dairy products, nuts and seeds. It would be very appropriate to increase consumption of these groups of food. Conversely, the consumption of sausages and sweets, which turned out to be more frequent, should be reduced . Most women were well informed about the nutrition recommendations during their pregnancy, in most cases from the media or pregnancy counseling from a doctor. Here, I would suggest creating a website for pregnant women offering really reliable information. Nutritional supplements related to pregnancy were used by about half of the respondents. Only less than a half of the surveyed women supplemented folic acid in preconception period. I would suggest to create some information leaflets about the suitability of folic acid supplementation in preconception period and place them in the gynecological outpatient's clinics . Pregnant women ordinarily didn't smoke and consume alcohol. Occasional alcohol consumption stated 14 % of women. It seems that women are informed enough about the risk of smoking and alcohol consumption.eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVelemínský, Miloš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam