dc.contributor.advisor | Stránský, Miroslav | |
dc.contributor.author | Nováčková, Anna | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T13:52:47Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T13:52:47Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-05-06 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21549 | |
dc.description.abstract | Metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom) je u nás často
vyskytujícím se onemocněním. V praxi jsou běžně diagnostikovány pouze jednotlivé
složky metabolického syndromu (MS), které nejsou chybně dávány do souvislosti
s uceleným komplexem MS. Složky MS zahrnují inzulinoresistenci, obvod pasu (u žen
nad 88 cm a u mužů nad 102 cm), hypertenzi, zvýšené triglyceridy (nad 1,7 mmol/l) a
nízký HDL-cholesterol (u žen pod 1,25 mmol/l a u mužů pod 1,0 mmol/l).
Výskyt MS lze tedy rozdělit na prevalenci samotného MS, která odpovídá 30%
populace a prevalenci alespoň jedné složky MS, která se pohybuje okolo 80% populace.
Nejčastějšími příčinami MS jsou tzv. vlivy prostředí, jako například obezita
androidního typu, syndrom inzulinoresistence, steatóza jater, systémový zánět, změny
trávicího traktu, hypertenze, hypertriglyceridémie, fetální malnutrice, nižší bazální
energetický výdej, syndrom spánkové apnoe, změny střevní flóry, hyperglykémie a
kumulace viscerálního tuku.
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími zvyklostmi, životním stylem a
dalšími faktory, které mohou být důvodem vzniku tohoto syndromu. Cílem práce je
zhodnotit stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s MS před vypuknutím
onemocnění a posoudit, zda obezita má zásadní podíl na vzniku MS.
Na podkladě zvolených cílů byly zformulovány dvě výzkumné otázky:
Výzkumná otázka 1: Dodržovali pacienti trpící metabolickým syndromem před
vypuknutím onemocnění zásady zdravého stravování?
Výzkumná otázka 2: Má obezita zásadní vliv na vznik metabolického
syndromu?
V teoretické části mé práce je popsán a definován MS a vztah výživy
k nemocnosti. Dále jsou zde objasněny příčiny vzniku MS, jednotlivé složky syndromu
a jejich léčba. Vysvětlena je souvislost obezity s metabolickým syndromem, rozdělení
obezity do jednotlivých stupňů a dietní opatření při léčbě obezity. V závěru této části je
popsána léčba a prevence metabolického syndromu.V praktické části práce jsou uvedeny výsledky vlastního výzkumu, který byl
zaměřen na:
1. zhodnocení stravovacích zvyklostí před vypuknutím onemocnění;
2. výskyt obezity u pacientů;
3. na životní styl pacientů;
4. přítomnost jednotlivých onemocnění, která úzce souvisí s metabolickým
syndromem.
K vypracování výzkumné části své bakalářské práce jsem zvolila metodu
kvantitativního výzkumu. Výzkum jsem provedla pomocí dotazníkového šetření
v jihočeském a západočeském kraji. Výzkumný soubor byl tvořen 30ti pacienty obou
pohlaví a různých věkových skupin, kterým byl diagnostikován metabolický syndrom.
V dotazníku byly otázky zaměřené na zmapování stravovacích zvyklostí respondentů,
jejich životní styl (kouření, pohybová aktivita, porce jídla za den a pravidelnost
snídaní), předchozí a nynější onemocnění respondentů a jejich nejbližších rodinných
příslušníků. Cílem šetření bylo vyhodnotit, jakou roli hraje obezita, životní styl a způsob
stravování pro vznik onemocnění MS.
Výsledky neprokázaly dodržování zásad zdravé výživy u pacientů s MS před
vypuknutím onemocnění, zatímco většina respondentů byla obézních, nebo s nadváhou.
Z výsledků lze usoudit, že na vznik metabolického syndromu mohou mít vliv i
genetické faktory. Další zjištěnou zajímavostí bylo, že MS se vyskytuje u více osob
mladších 40 let.
Předkládaná práce rozšiřuje poznatky o rizikových faktorech vzniku MS a
vzájemných souvislostech mezi stravovacími návyky, obezitou a vznikem MS. Čím
jasnější jsou příčiny onemocnění, tím lépe se zavádějí a uplatňují účinná preventivní
opatření. Na podkladě zjištění této práce lze sestavit výživová doporučení pro prevenci
vzniku metabolického syndromu. | cze |
dc.format | 60 s. ( 63 538 znaků) | |
dc.format | 60 s. ( 63 538 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Metabolický syndrom | cze |
dc.subject | obezita | cze |
dc.subject | inzulinová rezistence | cze |
dc.subject | diabetes mellitus II. typu | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | hypertenze | cze |
dc.subject | hypertriglyceridemie | cze |
dc.subject | stravovací zvyklosti | cze |
dc.subject | životní styl | cze |
dc.subject | Metabolic syndrome | eng |
dc.subject | obesity | eng |
dc.subject | insulinoresistance | eng |
dc.subject | diabetes mellitus II.type | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | hypertension | eng |
dc.subject | hypertriglyceridemia | eng |
dc.subject | eating habits | eng |
dc.subject | lifestyle | eng |
dc.title | Stravovací zvyklosti pacientů s metabolickým syndromem | cze |
dc.title.alternative | Eating habits of patients with metabolic syndrome | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 38484 | |
dc.description.abstract-translated | Metabolic syndrome (syndrome X, Reaven's syndrome) is frequently occurring
disease in Czech Republic. The diagnosis often detected only separated parts of
metabolic syndrome which are usually not connected with complex of MS. Medical
conditions co-occurred within this syndrome are following: elevated fasting plasma
glucose (insulinoresistance), abdominal (central) obesity (women waistline > 88 cm,
men waistline > 102 cm), elevated blood pressure, high serum triglycerides (> 1,7
mmol/l), and low high-density cholesterol (HDL) levels (women 1,25 mmol/l, men
1,0 mmol/l).
The incidence of MS can be divided into the prevalence of MS itself (this correspond
with 30%) and the prevalence of each individual part of MS which correspond with
80% population. The most frequently reasons of MS are so called environmental
impacts as e.g. central obesity, insulinoresustance syndrome, fatty liver, systemic
inflammation, intestinal alterations, hypertension, hypertriglyceridemia, foetal
malnutrition, low basal energetic outcome, sleep apnoea syndrome, changes of gut flora,
hyperglycaemia and cumulation of visceral fat.
This bachelor´s work is concerned with eating habits, life style and other factors
which could be reason of described metabolic syndrome. The aim of this study is
evaluation of eating habits and life style of patients suffered from MS before syndrome
outbreak, as well as participation of obesity in MS outbreak assessment.
Two explorative questions were formulated on the basis of described goals:
First research question: Did the MS patients follow principles of healthy eating
before syndrome outbreak?
Second research question: Does obesity have a significant effect on MS
outbreak?
Definition and characterization of MS in relation to diet is described in
theoretical part of my work as well as explanation for reasons of MS outbreak,
descriptions of each separated diseases of MS complex and their treatment. Metabolic
syndrome in connection with obesity and its classification into each level is defined inthis part. Obesity treatment together with prevention and treatment of MS are suggested
in terminal part of this section.
In practical part of work, the results of own research are presented. This section
is focused on:
5. evaluation of eating habits before MS outbreak;
6. obesity incidence in MS patients;
7. patient´s life style;
8. the presence of individual diseases participate in MS.
Research part of my bachelor´s work is prepared with using of quantitative
assessment, which was done by questionnaire investigation in southbohemian and
westbohemian region. Research population consists of thirty gender-nonspecific and
age various patients diagnosed as having MS. The research questions were focused on
mapping of respondent´s eating habits, life style (smoking, movement activity, daily
eating portions and breakfast regularity), previous and current illnesses as well as
diseases of respondent´s relations. The aim of described investigation was evaluation of
obesity, life style and diet participations in MS outbreak.
The results did not prove observance of healthy eating principles in MS patients
before and after syndrome outbreak, while most of respondents were overweight or
obesity. It can be assumed that genetic predispositions play role in MS outbreak.
Additionally, very interesting is detected occurrence of MS in many individuals
younger then forty years old.
The present work extended the knowledge about risk factors of MS outbreak
together with eating habits, obesity and MS outbreak connections. When reasons of MS
seem to be more clear, it is easier to establish new more effective prevention. On the
basis of the results, it can be arranged diet suggestions useable as effective prevention of
MS outbreak. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-19 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Staněk, Ivo | |