Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorNováčková, Anna
dc.date.accessioned2021-12-03T13:52:47Z
dc.date.available2021-12-03T13:52:47Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21549
dc.description.abstractMetabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom) je u nás často vyskytujícím se onemocněním. V praxi jsou běžně diagnostikovány pouze jednotlivé složky metabolického syndromu (MS), které nejsou chybně dávány do souvislosti s uceleným komplexem MS. Složky MS zahrnují inzulinoresistenci, obvod pasu (u žen nad 88 cm a u mužů nad 102 cm), hypertenzi, zvýšené triglyceridy (nad 1,7 mmol/l) a nízký HDL-cholesterol (u žen pod 1,25 mmol/l a u mužů pod 1,0 mmol/l). Výskyt MS lze tedy rozdělit na prevalenci samotného MS, která odpovídá 30% populace a prevalenci alespoň jedné složky MS, která se pohybuje okolo 80% populace. Nejčastějšími příčinami MS jsou tzv. vlivy prostředí, jako například obezita androidního typu, syndrom inzulinoresistence, steatóza jater, systémový zánět, změny trávicího traktu, hypertenze, hypertriglyceridémie, fetální malnutrice, nižší bazální energetický výdej, syndrom spánkové apnoe, změny střevní flóry, hyperglykémie a kumulace viscerálního tuku. Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími zvyklostmi, životním stylem a dalšími faktory, které mohou být důvodem vzniku tohoto syndromu. Cílem práce je zhodnotit stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s MS před vypuknutím onemocnění a posoudit, zda obezita má zásadní podíl na vzniku MS. Na podkladě zvolených cílů byly zformulovány dvě výzkumné otázky: Výzkumná otázka 1: Dodržovali pacienti trpící metabolickým syndromem před vypuknutím onemocnění zásady zdravého stravování? Výzkumná otázka 2: Má obezita zásadní vliv na vznik metabolického syndromu? V teoretické části mé práce je popsán a definován MS a vztah výživy k nemocnosti. Dále jsou zde objasněny příčiny vzniku MS, jednotlivé složky syndromu a jejich léčba. Vysvětlena je souvislost obezity s metabolickým syndromem, rozdělení obezity do jednotlivých stupňů a dietní opatření při léčbě obezity. V závěru této části je popsána léčba a prevence metabolického syndromu.V praktické části práce jsou uvedeny výsledky vlastního výzkumu, který byl zaměřen na: 1. zhodnocení stravovacích zvyklostí před vypuknutím onemocnění; 2. výskyt obezity u pacientů; 3. na životní styl pacientů; 4. přítomnost jednotlivých onemocnění, která úzce souvisí s metabolickým syndromem. K vypracování výzkumné části své bakalářské práce jsem zvolila metodu kvantitativního výzkumu. Výzkum jsem provedla pomocí dotazníkového šetření v jihočeském a západočeském kraji. Výzkumný soubor byl tvořen 30ti pacienty obou pohlaví a různých věkových skupin, kterým byl diagnostikován metabolický syndrom. V dotazníku byly otázky zaměřené na zmapování stravovacích zvyklostí respondentů, jejich životní styl (kouření, pohybová aktivita, porce jídla za den a pravidelnost snídaní), předchozí a nynější onemocnění respondentů a jejich nejbližších rodinných příslušníků. Cílem šetření bylo vyhodnotit, jakou roli hraje obezita, životní styl a způsob stravování pro vznik onemocnění MS. Výsledky neprokázaly dodržování zásad zdravé výživy u pacientů s MS před vypuknutím onemocnění, zatímco většina respondentů byla obézních, nebo s nadváhou. Z výsledků lze usoudit, že na vznik metabolického syndromu mohou mít vliv i genetické faktory. Další zjištěnou zajímavostí bylo, že MS se vyskytuje u více osob mladších 40 let. Předkládaná práce rozšiřuje poznatky o rizikových faktorech vzniku MS a vzájemných souvislostech mezi stravovacími návyky, obezitou a vznikem MS. Čím jasnější jsou příčiny onemocnění, tím lépe se zavádějí a uplatňují účinná preventivní opatření. Na podkladě zjištění této práce lze sestavit výživová doporučení pro prevenci vzniku metabolického syndromu.cze
dc.format60 s. ( 63 538 znaků)
dc.format60 s. ( 63 538 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectMetabolický syndromcze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectinzulinová rezistencecze
dc.subjectdiabetes mellitus II. typucze
dc.subjectvýživacze
dc.subjecthypertenzecze
dc.subjecthypertriglyceridemiecze
dc.subjectstravovací zvyklosticze
dc.subjectživotní stylcze
dc.subjectMetabolic syndromeeng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectinsulinoresistanceeng
dc.subjectdiabetes mellitus II.typeeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecthypertensioneng
dc.subjecthypertriglyceridemiaeng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectlifestyleeng
dc.titleStravovací zvyklosti pacientů s metabolickým syndromemcze
dc.title.alternativeEating habits of patients with metabolic syndromeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38484
dc.description.abstract-translatedMetabolic syndrome (syndrome X, Reaven's syndrome) is frequently occurring disease in Czech Republic. The diagnosis often detected only separated parts of metabolic syndrome which are usually not connected with complex of MS. Medical conditions co-occurred within this syndrome are following: elevated fasting plasma glucose (insulinoresistance), abdominal (central) obesity (women waistline > 88 cm, men waistline > 102 cm), elevated blood pressure, high serum triglycerides (> 1,7 mmol/l), and low high-density cholesterol (HDL) levels (women 1,25 mmol/l, men 1,0 mmol/l). The incidence of MS can be divided into the prevalence of MS itself (this correspond with 30%) and the prevalence of each individual part of MS which correspond with 80% population. The most frequently reasons of MS are so called environmental impacts as e.g. central obesity, insulinoresustance syndrome, fatty liver, systemic inflammation, intestinal alterations, hypertension, hypertriglyceridemia, foetal malnutrition, low basal energetic outcome, sleep apnoea syndrome, changes of gut flora, hyperglycaemia and cumulation of visceral fat. This bachelor´s work is concerned with eating habits, life style and other factors which could be reason of described metabolic syndrome. The aim of this study is evaluation of eating habits and life style of patients suffered from MS before syndrome outbreak, as well as participation of obesity in MS outbreak assessment. Two explorative questions were formulated on the basis of described goals: First research question: Did the MS patients follow principles of healthy eating before syndrome outbreak? Second research question: Does obesity have a significant effect on MS outbreak? Definition and characterization of MS in relation to diet is described in theoretical part of my work as well as explanation for reasons of MS outbreak, descriptions of each separated diseases of MS complex and their treatment. Metabolic syndrome in connection with obesity and its classification into each level is defined inthis part. Obesity treatment together with prevention and treatment of MS are suggested in terminal part of this section. In practical part of work, the results of own research are presented. This section is focused on: 5. evaluation of eating habits before MS outbreak; 6. obesity incidence in MS patients; 7. patient´s life style; 8. the presence of individual diseases participate in MS. Research part of my bachelor´s work is prepared with using of quantitative assessment, which was done by questionnaire investigation in southbohemian and westbohemian region. Research population consists of thirty gender-nonspecific and age various patients diagnosed as having MS. The research questions were focused on mapping of respondent´s eating habits, life style (smoking, movement activity, daily eating portions and breakfast regularity), previous and current illnesses as well as diseases of respondent´s relations. The aim of described investigation was evaluation of obesity, life style and diet participations in MS outbreak. The results did not prove observance of healthy eating principles in MS patients before and after syndrome outbreak, while most of respondents were overweight or obesity. It can be assumed that genetic predispositions play role in MS outbreak. Additionally, very interesting is detected occurrence of MS in many individuals younger then forty years old. The present work extended the knowledge about risk factors of MS outbreak together with eating habits, obesity and MS outbreak connections. When reasons of MS seem to be more clear, it is easier to establish new more effective prevention. On the basis of the results, it can be arranged diet suggestions useable as effective prevention of MS outbreak.eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeStaněk, Ivo


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam