Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchánek, Pavel
dc.contributor.authorVorlíčková, Markéta
dc.date.accessioned2021-12-03T13:52:50Z
dc.date.available2021-12-03T13:52:50Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21552
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá informovaností vegetariánů o nedostatku konkrétních nutričních látek ve vegetariánské stravě a jejich kompenzaci. Cílem práce bylo zmapovat, zda mají vegetariáni dostatečné informace o nutričním složení jejich výživy, zda mají zájem si tyto informace hledat a zda jim informace přijdou dostupné a dostačující. Dále jsem zjišťovala, zda se lidé s touto stravovací preferencí snaží předcházet možným nutričním deficitům a následným zdravotním problémům. Byly stanoveny tyto 3 výzkumné otázky: "Jak často a kde si nejčastěji vegetariáni vyhledávají informace o bezmasé výživě?", "Jakým způsobem dosahují vegetariáni plnohodnotného jídelníčku?" a "Jaká je informovanost veganů o možném nedostatku v jejich výživě a jakým způsobem se mu snaží předcházet?". V teoretické části se zabývám především vegetariánstvím jako životním stylem, rozdělením vegetariánství na jeho podskupiny, důvody pro přechod na tento způsob života, poté složením vegetariánské stravy se zaměřením na složky výživy, které mohou být deficitní, také vegetariánstvím a jeho dopadem na organismus v různých fázích vývoje a nakonec dopadem bezmasé stravy na zdraví člověka. Praktickou část jsem zpracovala formou kvalitativního výzkumu, konkrétně jsem zvolila polostrukturované rozhovory. Sběr dat jsem provedla pomocí rozhovorů. Rozhovor obsahoval čtrnáct nebo patnáct otázek, ženy byly navíc dotazovány ohledně období těhotenství. Rozhovory jsem směřovala k problematice vegetariánství, veganství či vitariánství. Zajímala jsem se o individuální stravovací návyky, znalosti z oblasti výživy a vlastní zkušenosti respondentů. Sběr dat probíhal v období mezi lednem 2014 až březnem 2014. Výzkumný soubor tvořilo 6 respondentů. Skupina byla tvořena ženami i muži ve věkovém rozmezí od 20-ti do 30-ti let. Respondenti byli z řad vegetariánů, veganů i vitariánů a doba, po kterou preferovali specifický způsob života, se různila. Všichni respondenti byli obeznámeni s účelem poskytování rozhovoru a souhlasili s publikováním. Rozhovory jsem prováděla vždy osobně a zaznamenávala je na diktafon v mobilním telefonu. Z výsledků mé práce vyplývá, že většina respondentů si informace o bezmasé stravě vyhledává. Nejintenzivnější vyhledávání učinili logicky při přechodu k jinému stravovacímu způsobu, ale i nyní se dozvídají stále nové informace. Nejčastěji využívají internet, konkrétně často zaznívala webová stránka www.soucitne.cz nebo www.vegan- fighter.com. Dalšími využívanými zdroji jsou knihy, články, studie, a nebo informace předané od přátel či členů rodiny. Respondenti uvádějí, že díky takto získaným informacím se stravují vyváženě. Často se snaží o pestrost, kombinují různé potraviny, jako jsou luštěniny s obilovinami. Vitariáni uvádějí, že často konzumují klíčky, semínka, ořechy a samozřejmě velké množství syrové zeleniny a ovoce. Všichni vegani i vitariáni vědí o možném nedostatku vitaminu B12, někteří z tohoto důvodu využívají suplementy. Také jsou zmiňovány suplementy proteinů čikomplexní suplementy určené přímo pro vegany.cze
dc.format90 s.
dc.format90 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvegetariánstvícze
dc.subjectveganstvícze
dc.subjectnutriční deficitcze
dc.subjectvegetarianismeng
dc.subjectveganismeng
dc.subjectnutritional deficiteng
dc.titleInformovanost vegetariánů o deficitu konkrétních nutričních látek ve vegetariánské stravě a jejich kompenzacicze
dc.title.alternativeAwareness of vegetarians about deficit of certain nutritions in vegetarian diet and about ways to compensate themeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38488
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with vegetarians' awareness of the lack of specific nutritional substances in the vegetarian diet and their compensation. The aim is to explore whether vegetarians have sufficient information about the nutritional composition of their diet, whether they are interested in researching this information and whether the information is available and sufficient. I also looked at whether people with this eating preference are preventing potential nutritional deficits and subsequent health problems. There were designated the following three research questions: "How often and where do most vegetarians get information about a meatless diet?", "How can you achieve a full fledged vegetarian diet?" and "What is vegan awareness on the potential deficiencies in their diet, and how do they try avoid these?". In the theoretical part I deal with vegetarianism as a lifestyle, vegetarianism and its subgroups, the reasons for going to this way of life, the composition of a vegetarian diet with a focus on nutrients that may be deficient, vegetarianism and its impact on the body at different stages of development and ultimately the impact of a meatless diet on human health. The practical section is an elaborated form of qualitative research, specifically I chose semi-structured interviews. I collected the data from the interviews. The interview contained fourteen or fifteen questions, and women were also questioned about the pregnancy period. I asked questions regarding the issue of vegetarianism, veganism or raw foodism. I was interested in individual eating habits, nutrition knowledge and personal experience of the respondents. The data was collected between January 2014 and March 2014. The research group consisted of 6 respondents. The group was made up of women and men in the age range from 20 to 30 years. Among respondents there were vegetarians, vegans and raw foodists and the period of time in which they have been eating this way is different for every person. All respondents were familiar with the purpose of providing an interview and agreed to the publication. The interviews I conducted in person and were recorded on a dictaphone mobile phone. The results of my work show that most respondents do research about a meatless diet. They logically state that most intensive research took place while they were switching their eating habits, but now they still keep finding out new information. The most commonly used way was the Internet, specifically through websites such as www.soucitne.cz or www.vegan-fighter.com. Other sources used are books, articles, studies, and information received from friends or family members. The respondents argue that because the information was obtained this way, their diet is balanced. They are often trying to maintain diversity in their diet, for example, consume legumes and combine various foods such as legumes with cereals. Raw foodists state that they often consume sprouts, seeds, nuts, and of course a large amount of raw vegetables and fruits. All Vegans and Raw foodists know about the possible lack of vitamin B12, and some for this reason, use supplements. Also mentioned are supplements or protein complex supplements designed specifically for vegans.eng
dc.date.accepted2014-06-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeHoranová, Veronika


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam