Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠulistová, Radka
dc.contributor.authorMusilová, Iveta
dc.date.accessioned2021-12-03T13:54:33Z
dc.date.available2021-12-03T13:54:33Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21630
dc.description.abstractTato bakalářská práce byla zaměřena na odkrývání jevů v edukaci rodičů v oblasti výživy předškolních dětí. Byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem bylo zmapovat, jaká je informovanost o výživě předškolních dětí ze strany rodičů. Druhým hlavním cílem bylo zjistit, zda mají rodiče předškolních dětí zájem o vzdělávací kurzy v oblasti správných stravovacích návyků a výživy. Praktickým cílem bylo vytvoření a ověření edukačního kurzu vedoucího ke změně vědomostí a dovedností rodičů předškolních dětí v oblasti výživy. Získané informace mohou být využity k prohloubení znalostí rodičů a následně ke zkvalitnění stavu výživy předškolních dětí. Hlavní výzkumná otázka byla vypracována následovně: "Jakým způsobem probíhá edukace rodičů dětí v předškolním věku o jejich správné výživě?". Vedlejší výzkumné otázky byly nastaveny následovně: "Jak efektivně edukovat rodiče v oblasti výživy předškolních dětí?", "Jaké mají znalosti rodiče dětí v předškolním věku o jejich správné výživě?" a "Jaký je zájem ze strany rodičů dětí v předškolním věku o vzdělávací kurzy v oblasti správné výživy dětí?" Teoretická část bakalářské práce se zabývala správným stravováním předškolních dětí a edukací jejich rodičů v této oblasti. Stručně se zde popisuje předškolní věková skupina a její charakteristické rysy. Hlavní kategorie v praktické části shrnuje problematiku výživy, pitného režimu, důležitost bílkovin, kvalitních tuků, sacharidů, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Dále shrnuje výživová doporučení, která jsou Společností pro výživu sestavena do Zdravé třináctky, umožňující lepší přehled v pravidlech správné stravy. Pro dobrou orientaci je v této části také zpracována pyramida správné výživy. Dále se práce zabývala zdravotními riziky spojenými se špatnou výživou v předškolním věku. V první řadě byla zaměřena na obezitu, jelikož její výskyt je v dnešní době alarmující. Věnovala se jejím zdrojům, prevenci, léčbě a zdravotním důsledkům. Jako dopady špatné výživy byly také zmíněny témata jako malnutrice, potravinové alergie a dehydratace. Druhá kategorie teoretické části se zabývala vzděláváním v oblasti výživy zaměřeným na rodiče i předškolní děti. Byla popsána edukace, edukační proces a jeho fáze. Ve výzkumné části práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu a byl rozdělen do tří fází. V první fázi byl použit strukturovaný rozhovor, který byl sestaven ze 7 otázek na zjištění informovanosti rodičů v oblasti správné výživy předškolních dětí. Měl být aplikován na 10 respondentů, avšak při 8. rozhovoru došlo k nasycení výzkumného vzorce. Na základě 9. rozhovoru, který zkoumané jevy nově nerozšířil, byly rozhovory ukončeny. Ve druhé fázi byl na základě získaných dat z předchozích rozhovorů sestaven vzdělávací kurz, který obsahoval pět lekcí, z toho tři lekce zaměřené na edukaci rodičů ve výživě předškolních dětí, jedna lekce soustředěna na děti samotné a poslední lekce se zabývala spoluprací rodičů s dětmi v oblasti výživy. Ve třetí fázi výzkumného šetření byl prakticky realizován vypracovaný vzdělávací kurz, jehož efektivita byla ověřena pomocí strukturovaného rozhovoru, který obsahoval 4 otázky na zjištění změny stravovacích návyků po absolvování lekcí v rodinách zúčastněných a případného zájmu o další vzdělávací kurzy v oblasti správných stravovacích návyků a výživy.cze
dc.format69 s.
dc.format69 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEdukacecze
dc.subjectvýživa předškolních dětícze
dc.subjectEducationeng
dc.subjectnutrition preschool childreneng
dc.titleEdukace rodičů ve výživě předškolních dětícze
dc.title.alternativeNutrition education for parents of preschool childreneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38736
dc.description.abstract-translatedThis Bachelor's Thesis is focused on parent's education in a field of preschool children diet. There are two main aims. First and main aim is to find out how well are parent's informed about children diet. Second aim was to contact parent's and ask if they would be interested in courses, which would teach them about right dietary habits. A practical aim was to organize a special course focused on improving a parent's knowledge about healthy children diet. Discovered information can be subsequently used and improve a general knowledge about healthy children diet. Therefore it can have an positive effect on preschool children's diet. The main investigating question was set as follows: "How to educate parents in a field of children diet with highest efficiency?" Other researching questions are following: "How was organized a parent's education courses about a children's diet so far?", "How well informed are parent's so far? " and "How is a parent's interest regarding educational courses about healthy dietary habits in preschool children?" Theoretical part of Bachelor's Thesis is focused on right diet of preschool children and their parent's education in this field. There is a short description of preschool age group and its characteristic features. Main category summaries dietary problems, daily fluid intake, importance of proteins, fat, saccharides, vitamins, minerals and micronutrients. Another topic, which is discussed,is dietary recommendations, which are completed in healthy thirteen by Dietary Association. It improves an orientation in basic rules of healthy diet. I was also interested in healthy risks, which are connected with unhealthy diet in children. First of all I was focused on children obesity, because there is an alarming increase in a rate of an obese children nowadays. My research was focused on causes of obesity, prevention, treatment and consequences. Another subsequent results of improper diet are malnutrition, food allergies and dehydration. In a second category of theoretical part I investigated how is anparent's education in an area of healthy, proper diet of preschool children. I described education as a concept, learning process and its phases. In the investigation part of this thesis was used a method of qualitative research, which was divided into three main parts. In the first part was used a structured interview. It was composed of 7 questions based on parent's knowledge in an area of healthy diet of preschool children. First plan was to ask 10 respondents, however at 8th interview was research formula fulfilled. According to result of 9th interview was clear that another interviews would not enrich the research with new or valuable information. Therefore interviews were finished. In the second phase were used information from interviews and an educational course focused on healthy diet in preschool children was organized. The course was composed of five lessons in total three were focused on parent's education, another lesson was focused on children themselves. Last meeting was based on cooperation of parents and children in an activities connected with diet. The third phase was focused on a realisation of courses mentioned before. Effectiveness of course was checked with help of subsequent structural interview with four questions about changes, which occurredafter attending the education course mentioned before. One of the questions was also asking if the parent's are interested in another education courses and more information about children diet.eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBoledovičová, Mária


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam