Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŽalud, Zdeněk
dc.contributor.authorHajná, Karolína
dc.date.accessioned2021-12-03T13:56:24Z
dc.date.available2021-12-03T13:56:24Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21695
dc.description.abstractHlavním úkolem bakalářské práce, která se jmenuje ,,Zdravotnická doporučení životního stylu, jejich vývoj a popularizace v současnosti" je představit vývoj zdravotnických doporučení od antiky do 19. století a jejich následné porovnání s moderními časopisy. Práce je rozdělena na teoretickou část, ve které je popsán vývoj zdravotnických doporučení od antiky do 19. století a jsou zde uvedeny základní pojmy, mezi které například patří regimen sanitatis, cvičení, ovoce a zelenina. Dále jsou v teoretické části uvedeny a popsány doporučení a množství přijímaného jídla a pití. Mezi hlavní literaturu, ve které jsou tato doporučení popsána, patří například Galén, Salernská životospráva, Cornaro, Regimen zdraví Henrycha Ranzovia, Marek Marci z Kronlandu nebo třeba Em. Kapper a jeho Léčení přirozené a životospráva dle přírody. Ve druhé části je popsáno srovnání současného stavu zdravotnických doporučení s historií. Srovnání je provedeno na základě již vypracované teoretické práce a moderních časopisů. Podle tohoto porovnání se dá říci, že většina zdravotnických doporučení z historie přetrvávají až do dnešní doby. A to ať se to týká cvičení, které se dříve doporučovalo s prázdným žaludkem a dnes je to stejné, tak i se stravou se to má podobně. Dříve se doporučovala střídmost v jídle a pití a dnes je tomu stejně tak. Pokud chce být člověk zdraví a v pohodě, je důležité, aby se nepřejídal a příliš mnoho nepil. Současně s druhou částí, ve které je uvedeno srovnání současného stavu s historií, jsou zde tři výzkumné otázky. Tyto tři výzkumné otázky se týkají toho, jakou roli hrála strava ve středověké a starověké medicíně, dále jaký je vztah současných doporučení s doporučeními regimentů zdraví a nakonec jestli některé humorální teorie přetrvávají až dodnes.cze
dc.format59 s.
dc.format59 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectŽivotosprávacze
dc.subjectHumorálnícze
dc.subjectTeoriecze
dc.subjectRegimentycze
dc.subjectZdravícze
dc.subjectVýživacze
dc.subjectDietetikacze
dc.subjectŽivotnícze
dc.subjectStylcze
dc.subjectDieteng
dc.subjectHumoraleng
dc.subjectTheoryeng
dc.subjectRegimentseng
dc.subjectHealtheng
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectDieteticseng
dc.subjectLifestyleeng
dc.titleZdravotnická doporučení k životnímu stylu, jejich vývoj a popularizace v současnosticze
dc.title.alternativeHealth care recommendations on life style, their development and popularizationeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38856
dc.description.abstract-translatedThe aim of the bachelor work named "Health care recommendations on life style, their development and popularization" is to introduce development of care recommendations from ancient times to 19th century and afterwards their comparison with modern journals. The work is divided into theoretical part in which is described development of care recommendations from ancient times to 19th century and are stated basic terms, for example regimen, sanitatis, exercising, fruit and vegetable. There are also stated and described recommendations and quantity of ingested food and drink. These recommendations are from the books of Galen, Salernská životospráva (Regimen of Salerno), Cornaro, Regiment zdraví Henrycha Rankovia, Marek Marci z Kronlandu and Em. Kapper and his work Natural treatment and regimen according to nature. In the second part of the work is described comparison of the current state of the care recommendations with the history. The comparison is made based on already worked out theoretical work and modern journals. According to this comparison we can say that most of care recommendations from history last until today. Even if it is related with exercising formerly recommended to do with empty stomach and nowadays are the same. It is similar with the food as well. Formerly was recommended food and drink in moderation, as well as today. If a person wants to be healthy and fit, it is important not to overeat and drink in moderation. Concurrently with the second part, in which stated comparison of current state with the history, there are three research questions. These questions concern of what role was the food in medieval and ancient medicine, what is the relationship of current recommendations with recommendations of health's regimen and finally if there are any theories last until today.eng
dc.date.accepted2014-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDoskočil, Ondřej


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam