dc.contributor.advisor | Žalud, Zdeněk | |
dc.contributor.author | Hajná, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T13:56:24Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T13:56:24Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21695 | |
dc.description.abstract | Hlavním úkolem bakalářské práce, která se jmenuje ,,Zdravotnická doporučení životního stylu, jejich vývoj a popularizace v současnosti" je představit vývoj zdravotnických doporučení od antiky do 19. století a jejich následné porovnání s moderními časopisy. Práce je rozdělena na teoretickou část, ve které je popsán vývoj zdravotnických doporučení od antiky do 19. století a jsou zde uvedeny základní pojmy, mezi které například patří regimen sanitatis, cvičení, ovoce a zelenina. Dále jsou v teoretické části uvedeny a popsány doporučení a množství přijímaného jídla a pití. Mezi hlavní literaturu, ve které jsou tato doporučení popsána, patří například Galén, Salernská životospráva, Cornaro, Regimen zdraví Henrycha Ranzovia, Marek Marci z Kronlandu nebo třeba Em. Kapper a jeho Léčení přirozené a životospráva dle přírody. Ve druhé části je popsáno srovnání současného stavu zdravotnických doporučení s historií. Srovnání je provedeno na základě již vypracované teoretické práce a moderních časopisů. Podle tohoto porovnání se dá říci, že většina zdravotnických doporučení z historie přetrvávají až do dnešní doby. A to ať se to týká cvičení, které se dříve doporučovalo s prázdným žaludkem a dnes je to stejné, tak i se stravou se to má podobně. Dříve se doporučovala střídmost v jídle a pití a dnes je tomu stejně tak. Pokud chce být člověk zdraví a v pohodě, je důležité, aby se nepřejídal a příliš mnoho nepil. Současně s druhou částí, ve které je uvedeno srovnání současného stavu s historií, jsou zde tři výzkumné otázky. Tyto tři výzkumné otázky se týkají toho, jakou roli hrála strava ve středověké a starověké medicíně, dále jaký je vztah současných doporučení s doporučeními regimentů zdraví a nakonec jestli některé humorální teorie přetrvávají až dodnes. | cze |
dc.format | 59 s. | |
dc.format | 59 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Životospráva | cze |
dc.subject | Humorální | cze |
dc.subject | Teorie | cze |
dc.subject | Regimenty | cze |
dc.subject | Zdraví | cze |
dc.subject | Výživa | cze |
dc.subject | Dietetika | cze |
dc.subject | Životní | cze |
dc.subject | Styl | cze |
dc.subject | Diet | eng |
dc.subject | Humoral | eng |
dc.subject | Theory | eng |
dc.subject | Regiments | eng |
dc.subject | Health | eng |
dc.subject | Nutrition | eng |
dc.subject | Dietetics | eng |
dc.subject | Lifestyle | eng |
dc.title | Zdravotnická doporučení k životnímu stylu, jejich vývoj a popularizace v současnosti | cze |
dc.title.alternative | Health care recommendations on life style, their development and popularization | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 38856 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the bachelor work named "Health care recommendations on life style, their development and popularization" is to introduce development of care recommendations from ancient times to 19th century and afterwards their comparison with modern journals. The work is divided into theoretical part in which is described development of care recommendations from ancient times to 19th century and are stated basic terms, for example regimen, sanitatis, exercising, fruit and vegetable. There are also stated and described recommendations and quantity of ingested food and drink. These recommendations are from the books of Galen, Salernská životospráva (Regimen of Salerno), Cornaro, Regiment zdraví Henrycha Rankovia, Marek Marci z Kronlandu and Em. Kapper and his work Natural treatment and regimen according to nature.
In the second part of the work is described comparison of the current state of the care recommendations with the history. The comparison is made based on already worked out theoretical work and modern journals. According to this comparison we can say that most of care recommendations from history last until today. Even if it is related with exercising formerly recommended to do with empty stomach and nowadays are the same. It is similar with the food as well. Formerly was recommended food and drink in moderation, as well as today. If a person wants to be healthy and fit, it is important not to overeat and drink in moderation. Concurrently with the second part, in which stated comparison of current state with the history, there are three research questions. These questions concern of what role was the food in medieval and ancient medicine, what is the relationship of current recommendations with recommendations of health's regimen and finally if there are any theories last until today. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-17 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Ochrana veřejného zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Veřejné zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Doskočil, Ondřej | |