Stravovací zvyklosti žáků ZŠ a SŠ s ohledem na konzumaci mléka a mléčných výrobků a informovanost žáků o jejich nutriční hodnotě
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mléka a mléčných výrobků ve stravě dětí základní školy a střední školy. Byly stanoveny dva cíle. Prvním byl monitoring informovanosti žáků základní a střední školy. Druhým cílem bylo zmapovat nutriční zvyklosti žáků týkající se mléka a mléčných výrobků. Má bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje mléko a jeho nejvýznamnější složky, jako je vápník a fosfor. U mléčných výrobků jsem vybrala ty nejznámější a popsala je z hlediska výroby a nutričních hodnot. Také popisuji onemocnění kloubů a kostí, mezi které jsem zahrnula osteoporózu, osteomalacii a částečně juvenilní artritidu. Za důležité jsem považovala projekty na podporu mléka a mléčných výrobků, jako je projekt Bílé plus nebo projekt Školní mléko. V závěru teoretické části popisuji výživová doporučení pro děti z hlediska konzumace mléka a mléčných výrobků, vhodné a nevhodné výrobky. Praktická část pak popisuje výsledky výzkumu. Pro účely vypracování byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření, dotazníky byly rozdány na základní škole v Soběslavi a na střední škole v Táboře. Věková hranice respondentů je od 12 do 19 let. Celkem bylo rozdáno 240 dotazníků a jejich návratnost byla 72,9 %. Výzkumný soubor tvoří celkem 175 žáků, z toho 82 žáků základní školy a 93 žáků ze školy střední. Statistické vyhodnocení dat jsem provedla v programu Microsoft Office Excel 2007 pomocí kontingenčních tabulek a t-testu. Z mé práce bych chtěla zdůraznit tyto výsledky. V konzumaci mléka uvádí každodenní konzumaci 10 % žáků základní školy a 17 % žáků střední školy. Dále uvedlo 6 % žáků základní školy, že mléko nekonzumuje vůbec. Do průměrné denní spotřeby mléka uvedlo 6 % žáků střední školy denní konzumaci větší než 0,5 l. Tuto možnost zvolilo u základní školy pouhé 1 %. V konzumaci měkkých sýrů převládají žáci základní školy, konzumuje ho celých 85 %, u střední školy je to pouze 66 % žáků. Vyhodnocení hypotéz, H1- Existují statisticky významné rozdíly v informovanosti studentů SŠ a ZŠ o nutriční hodnotě mléka a mléčných výrobků a H2- Existují statisticky významné rozdíly v konzumaci mléka a mléčných výrobků mezi studenty SŠ a žáky ZŠ. Vyhodnocení bylo provedeno obodováním odpovědí na otázky, které jsou uvedeny v dotazníku. Porovnání průměrných bodových zisků respondentů ZŠ a SŠ je spolu s dalšími statistickými parametry uvedeno v grafu č. 22. Z grafického znázornění, jakož i z výsledků dvouvýběrového t testu (p = 55 % pro konzumaci a 9 % pro informovanost) vyplývá, že se porovnávané skupiny neliší. V problematice mléka a mléčných výrobků je potřeba zvýšit důraz na jejich konzumaci u dětí a také zvýšit jejich povědomí o tom, proč tyto výrobky mají konzumovat. Výsledky bakalářské práce je možné využít ve školách jako výukový materiál pro pedagogy, kteří mohou žáky o dané problematice edukovat. Dále budou poskytnuty na školách, kde výzkum probíhal informační letáčky. Práce může sloužit rodičům dětí a mladistvých, kteří si mohou rozšířit znalost této problematiky.