Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorSoukupová, Monika
dc.date.accessioned2021-12-03T13:59:27Z
dc.date.available2021-12-03T13:59:27Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-08-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21783
dc.description.abstractV bakalářské práci se zabývám porovnáním stravovacích zvyklostí středoškolských a vysokoškolských studentů. Stravování patří mezi nejlépe ovlivnitelné faktory zdravotního stavu populace. Důležitá je nejen výživa, ale i pitný režim. Pravidelné a zdravé stravování je nezbytné pro vyvíjející se lidský organismus, tedy především pro děti a dospívající. Bohužel v dnešní době se rozšiřují řetězce rychlého občerstvení, které svými klamavými reklamami lákají své zákazníky. Tyto provozovny bývají studenty navštěvovány místo školních stravoven. Pravidelná konzumace jídel z těchto provozoven není vhodná pro děti ani dospělé, neboť přispívá k celé řadě onemocnění. Celodenní sezení v lavicích a stravování v provozovnách rychlého občerstvení jsou jedny z faktorů nezdravého životního stylu studentů. Studenti si pravidelně a rádi zakupují občerstvení ve školním bufetu, který ovšem zdravé potraviny ve svých nabídkách postrádá. Často si studenti i po škole dojdou do již zmíněných fast-foodů. Pokud se již od narození setkáváme s nesprávným životním stylem celé rodiny (nedostatečná fyzická aktivita, nevhodná skladba stravy a nepravidelné stravování, případně vysoký denní kalorický příjem), zanechává to na dítěti následky téměř po celý život. Vedle stravy je stejně důležité i dodržování pitného režimu, a to v doporučeném množství 2-3 litry denně (18). U studentů stoupají v oblíbenosti slazené nápoje, které mají především vysoký obsah cukru (např. 1l coca-coly = 22 kostek cukru). Jejich pravidelná konzumace je zcela nevhodná a může vést k obezitě a dalším onemocněním (59). Ze zdravotního hlediska jsou tyto nápoje zcela nevyhovující, jelikož jsou příjmem tzv. prázdných kalorií a mají vysoký glykemický index. Ani alkohol není vhodnou součástí pitného režimu, přesto se s konzumací alkoholu u adolescentů často setkáváme. V České republice má 97 % dospívajících osobní zkušenost s alkoholem (22). Mezi studenty patří mezi oblíbené alkoholické nápoje pivo a víno. Špatné stravovací návyky a nezdravý životní styl mohou mít v pozdějším věku negativní dopad na zdraví, projevující se např. vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cholesterolu, cukrovkou a jinými závažnými nemocemi (tzv. civilizační choroby) (34). Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se věnuji obecně pojmu "výživa", provozovnám rychlého občerstvení a jejich vlivu na dětskou obezitu, dodržování pitnému režimu mezi studenty a vztahům studentů ke stravování a alkoholu. V praktické části jsou výsledky mého osobního výzkumu u studentů, který byl zaměřen na porovnání stravovacích zvyklostí u středoškolských a vysokoškolských studentů a na frekvenci stravování v provozovnách rychlého občerstvení. Veškeré odpovědi z dotazníkového šetření jsem následně prezentovala v grafické podobě s popisky a hypotézy jsem vyhodnotila pomocí statistických funkcí. Pro kvantitativní výzkum jsem použila techniku nestandardizovaného dotazníku, který se skládal z 26 otázek, a to jak s otevřeným, tak uzavřeným typem odpovědí. Dotazník byl rozdán celkem 375 studentům, z toho 150 středoškolským a 225 vysokoškolským studentům, jak v elektronické, tak tištěné podobě. Návratnost dotazníku na středních školách byla 100 %, kdy profesoři oslovených škol dotazníky studentům rozdali o hodinách, a tím dohlídli na jejich vyplnění. Návratnost ze zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity byla 71 %. Pro účel mého výzkumu byly stanoveny dvě hypotézy. H1: Stravovací zvyklosti se u vysokoškolských a středoškolských studentů liší. H2: Existují statisticky významné rozdíly ve stravování středoškolských a vysokoškolských studentů v provozovnách rychlého občerstvení. Tyto hypotézy byly následně statisticky vyhodnoceny a na základě výsledků byly potvrzeny nebo vyvráceny. Domnívám se, že by tato práce mohla být inspirací pro děti, studenti a jistě i jejich rodiče. Mohla by pomoci ke zlepšení stravovacích návyků a životního stylu populace.cze
dc.format88 s.( 107 873 znaků)
dc.format88 s.( 107 873 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNutriční zvyklosticze
dc.subjectStředoškolští studenticze
dc.subjectVysokoškolští studenticze
dc.subjectVýživacze
dc.subjectMakronutientycze
dc.subjecteating habitseng
dc.subjecthigh school studentseng
dc.subjectuniversity studentseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectmacronutrientseng
dc.subjectvitaminseng
dc.subjectmineralseng
dc.subjecttrace elementseng
dc.titlePorovnání stravovacích zvyklostí u středoškolských a vysokoškolských studentůcze
dc.title.alternativeComparison of dietary habits among high school and university studentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag40329
dc.description.abstract-translatedIn the Bachelor´s thesis I´m comparing the dietary habits of high school and college students. Eating is one of the best influenced factors of health status of the population. The drinking regime is important like food. Regular and healthy eating is necessary for developing the human organism, especially for children and teens. Unfortunately, nowadays, fast food chains are expanding, which entice their clients by false advertising. These establishments are visited by students instead of school canteens. The regular consumption of food from these establishment isn´t suitable for children and adults because it contributes several diseases. The full day sitting at school and eating in fast food chains are one of the influenced factors of unhealthy lifestyle of students. Students like regulary buing food in the school cafeteria but healthy food are missed in the school´s cafeterias. Students like visiting fast foods after school. If we have the wrong lifestyle from childhood ( like lack of physical activity, inappropriate diet and the irregular eating, high daily caloric intake), leaving it to the child influence almost all his life. Very important like food is the compliance with drinking regime, recommended amount is 2-3 liters per day. Students prefers sweets drinks which have high sugar content ( e.g. 1l Coca Cola = 22 sugar cubes). Their regular consumption is completely inappropriate and can lead to obesity and other diseases. From a health perspective, these drinks are unsuitable because they are intake of empty calories and have a high glycemic index. Neither alcohol isn´t an appropriate part of drinking regime nevertheless we can observe that students often consume alcohol. In the Czech Republic 97% teens have experience with alcohol. Students prefers beer and wine. In later life wrong eating habits and unhealthy lifestyle can have the negative impact on health, for example high blood pressure, elevated cholesterol, diabetes and other serious diseases ( called diseases of civilization ). My work is divided into theoretical and practical parts. In the theoretical part I deal with generally term "diet", fast food chains and their influence on child obesity, drinking regime and relations of students to food and alcohol. In the practical part there are results of my personal research with students this research is focused on the comparison of dietary habits among high school and university students and the frequency of eating at fast food restaurants. All the answers from the questionnaire I presented in graphical form with labels and I analyzed hypothesis by using statistical functions. For the quantitative research I used the technique of non-standardized questionnaire, which consisted of 26 questions, both with open and closed type answers. The questionnaire was distributed to 365 students, 150 high school students ande 225 university students, printed and electronic form. The return of questionnaire was 100 % in high school, when professors of approached school distributed questionnaires to students on lessons and so they keep an eye on completion. The return of questionnaire was 71 % from the medical-social faculty of University of South Bohemia. For the purpose of my research were established two hypotheses. H1: Eating habits are different of college and high school students. H2: There are statistically significant differences in the diets of high-school and university students in fast-food establishments. These hypotheses were then statistically evaluated and on the base of results were confirmed or refuted. I believe that this work could be the inspiration for children, students and their parents. It could help to improve eating habits and lifestyle of the population.eng
dc.date.accepted2014-09-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNosková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam