Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBoledovičová, Mária
dc.contributor.authorMágrová, Milena
dc.date.accessioned2021-12-03T14:01:15Z
dc.date.available2021-12-03T14:01:15Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-08-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21826
dc.description.abstractPostoje ke stravování a výživové zvyklosti se formují od raného dětství, pod vlivem životního stylu rodiny společně a postupně s působením školy a společenství, ve kterém dítě vyrůstá. Zdravý životní styl by měl systematicky oslovovat všechny děti v průběhu celé školní docházky přiměřené jejich věku a potřebám. Komplexní propojení teoretického a praktického působení na žáky při výuce ve vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, Výchovy ke zdraví s možností propojení se školní jídelnou. Pokud bude snažení školních jídelen podpořeno působením učitelů, kteří vhodně využijí forem a metod výuky, aby zpřístupnili svým žákům nejen odborný pohled na problematiku výživy, ale oslovili žáky natolik, aby byli ochotni korigovat své dosavadní návyky z rodinného prostředí a dále je měnit ve prospěch svého zdraví. Pak budeme na dobré cestě společné spolupráce všech zúčastněných - rodičů, zdravotníků, učitelů a školních jídelen vedoucí ke společnému cíli a to je ZDRAVÍ. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit úlohu dětské sestry ve školním prostředí, konkrétně školním stravování. Výzkumné šetření mělo analyzovat stravovací normy pro žáky ZŠ a zjistit zkušenosti a spokojenost rodičů se školním stravováním a zmapovat postoje dětí na nižším a vyšším stupni ke stravování ve školní jídelně. V diplomové práci bylo použito kvantitativní a kvalitativní výzkumné šetření. Sběr dat probíhal prostřednictvím dotazníkového šetření určené rodičům a dětem od 3. až do 9. třídy a Focus group dětí 1. a 2. třídy ZŠ v Jindřichově Hradci. Dotazníky byly zpracovány a statisticky vyhodnoceny programem SPSS. Využili jsme Pearsonova chi kvadrát testu, dvou-výběrového t -testu pro výstupy grafů a tabulek. Focus group bylo provedeno ve třídách a ve školní jídelně mezi dětmi během přestávky a oběda za přítomnosti učitele a zástupkyně ředitele školy. Výzkumný soubor byl tvořen rodiči dětí navštěvující ZŠ v Jindřichově Hradci a žáky 1. až 9. třídy téže školy. Školní stravování, které je velmi diskutovaným tématem jak odbornou, tak laickou veřejností v celé České republice a naše výsledky výzkumného šetření jsou zřejmě výjimkou. analýzy stravovacích norem vyplynulo, že spolupodílení se rodičů na vytváření jídelníčku se mohou podílet jen částečně, protože se i částečně spolupodílejí na financování školního oběda. Z pozorování dětí 1. a 2 třídy jsme zjistili, že děti v tomto období jsou ovlivňovány sociálním prostředím, ve kterém se během dne vyskytují. Přebírají zvyklosti, dovednosti, ale i zlozvyky od rodičů, učitelů a vzorů a jsou v tomto věku snadno ovlivnitelní, proto je nezbytné začít včas s výchovou ke zdraví a prevencí. Zjistili jsme, že děti byli téměř všechna se školním stravováním spokojeny. Další skupinou se stali žáci 3. až 9 třídy, kteří se vyjadřovali a hodnotili stravu ve školní jídelně, kde jak podle celorepublikových výzkumů se náš vzorek od ostatních lišil. Spokojenost dětí se školním stravováním se výrazně nelišila, jak jsme předpokládali, dle věku dětí na nižším a vyšším stupni ZŠ. Výzkumné šetření spokojenosti rodičů dětí se školním stravováním ukázalo, že rodiče dětí na nižším stupni jsou spokojenější, než rodiče dětí na vyšším stupni a spokojenost rodičů se liší. Výzkum poukazuje na propojení školního a zdravotnického systému, kde by v této komunitě měla místo právě dětská sestra, která ve školní zdravotní službě fungovala až do privatizace primární zdravotní péče a jinde v zahraničí úspěšně působí dodnes. Je nezbytné, aby komunitní sestry péči realizovaly, vedly, koordinovaly, a aby jejich péče byla ve všech oblastech vnímána jako legitimní a zásadní. Výsledky výzkumného šetření byly předem vyžádány zástupkyní ředitele školy v Jindřichově Hradci pro případnou korekci stravování dětí ve školní jídelně a dále mohou být prezentovány na seminářích nebo konferencích, které jsou zaměřené na výživu a na zdravý životní styl dětí.cze
dc.format114 s.
dc.format114 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdětská sestracze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subjectžáci základní školycze
dc.subjectrodičecze
dc.subjectkomunitní ošetřovatelstvícze
dc.subjectprimární prevencecze
dc.subjectzdravícze
dc.subjectchildren nurseeng
dc.subjectschool cateringeng
dc.subjectprimary school pupilseng
dc.subjectparentseng
dc.subjectcommunity nursingeng
dc.subjectprimary preventioneng
dc.subjecthealtheng
dc.titleÚloha dětské sestry ve školním stravovánícze
dc.title.alternativeTHE ROLE OF CHILDREN´S NURSE IN SCHOOL CATERINGeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag35479
dc.description.abstract-translatedApproaches to nourishment and eating habits are formed from early childhood under the influence of family lifestyle, gradually together with the influence of school and society where a child grows. Healthy lifestyle should systematically address all children during the whole school attendance, adequately to their age and needs. Comprehensive link between theoretical and practical influencing of pupils in subjects Human and Health and Education to Health with the possibility of link to school canteen. Then we will be on the good way to cooperation of all the involved parents, healthcare staff, teachers and school canteens leading to the common goal, which is GOOD HEALTH. The aim of the thesis was to assess the role of a children nurse in school environment, namely in school catering. The research tried to analyse catering standards for pupils of primary schools and to find the experience and satisfaction with school catering among parents and to map approaches of children of lower and higher level of primary school to school canteen meals. Quantitative and qualitative research was applied to the thesis. Data collection was performed by means of questionnaires for parents and children from the 3rd to 9th grades and focus group among children of the 1st and 2nd grades of primary school in Jindřichův Hradec. The questionnaires were processed and statistically evaluated by SPSS programme. We applied Parkinson's chi-squared test, a paired sample t-test for graph and table outputs. The focus group was performed in classrooms and in the canteen during break and during lunch at presence of a teacher and the vice headmistress. The research sample consisted of parents of children attending primary school in Jindřichův Hradec and pupils of the 1st to 9th classes of the same school. School catering, which is a frequent topic among professionals as well as the wide public in the whole Czech Republic and the results of our research are obviously an exception. Analysis of catering standards has shown that parents can only partially participate in preparation of menus, as they partially participate in financing of school lunches. From observation of 1st and 2nd class children we have found that children of this age are affected by the social environment they are in during the day. We have found that nearly all the children are satisfied with their meals. Pupils of 3rd to 9th classes formed another group. They commented and assessed canteen meals, where our sample differed from the other researches within the whole Republic. Satisfaction with canteen meals did not substantially differ with age as we expected. The research into satisfaction with school meals among parents has shown that parents of elementary school children are more satisfied that those of the higher level children, so the satisfaction among parents differs between the lower and higher primary levels. The research points out the connection of educational and healthcare systems, that there would be a place for a children nurse in this community, who operated in the school healthcare service before privatization of primary healthcare and still successfully operates there in many countries. It is necessary for community nurses to implement, lead and coordinate the care and for their care to be perceived as legitimate and essential in all spheres. The research results were requested by the vice headmistress of the school in Jindřichův Hradec in advance for possible correction of school catering and they might be also presented at seminars or conferences focused on nutrition and healthy lifestyle of children.eng
dc.date.accepted2014-09-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOšetřovatelství ve vybraných klinických oborech - modul pediatriecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeFendrychová, Jaroslava


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam