Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártlová, Sylva
dc.contributor.authorKopačková, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T14:01:19Z
dc.date.available2021-12-03T14:01:19Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-08-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21838
dc.description.abstractTeoretická východiska Stárnutí a stáří je přirozenou součástí každého jedince během jeho života. Většina populace si přeje dožít život aktivně a pokud možno co nejkvalitněji. Jedním z faktorů, které nejvíce ovlivňují zdravé stárnutí, je výživa. Pro udržení kvalitního života a dobré fyzické kondice hraje adekvátní výživa významnou roli. Výživové potřeby seniorů jsou úzce specifické. Jsou dány především změnami organismu a celou řadou dalších faktorů vyplývajících z životního stylu seniora. Důležitou roli hrají zejména stravovací návyky, sociální a kulturní prostředí, vzdělání, společenské postavení, ekonomická úroveň a v neposlední řadě zdravotní a psychický stav daného jedince. Správná výživa seniorů přispívá k jejich zdraví a pocitu pohody, stejně tak je důležitá pro zotavení se z nemoci, ke které je starší člověk náchylnější. Při zajišťování stravy seniorům v nemocnici je velmi důležitá role všeobecné sestry. Cíle práce Pro zpracování diplomové práce byly stanoveny 4 cíle: 1. Zjistit, zda sestry dodržují zásady podávání stravy seniorům. 2. Identifikovat nejčastější faktory, které ovlivňují stravování seniorů v nemocnici. 3. Zmapovat, jaké nejčastější poruchy výživy se u seniorů v nemocnici objevují. 4. Zjistit, jaká je nejčastější dieta u seniorů hospitalizovaných v nemocnici. Použité metody Výzkumné kvalitativní šetření probíhalo formou skrytého pozorování. Pozorovaným objektem byly sestry pracující na oddělení následné péče, které byly pozorované při podávání stravy seniorům. Skryté pozorování bylo doplněno hloubkovými rozhovory s pozorovanými sestrami. Pozorování bylo zpracováno v programu Microsoft Excel formou tabulek a rozhovory byly zpracované v programu Atlas.ti. Výsledky Z pozorování sester při podávání stravy seniorům se ukázalo, že žádná z pozorovaných sester nedodržela všechny zásady pro podávání stravy seniorům v nemocnici. Ve větší či menší míře se každá pozorovaná sestra dopustila určité chyby. Mezi nejčastěji se vyskytující chyby patřily následující. Při servírování jídla sestry nepoužily zástěru nebo empír, sestry nezamezily přímému kontaktu rukou s potravinami. Téměř polovina pozorovaných sester nevěnovala P/K dostatek času a podpora P/K během podávání stravy ze strany pozorovaných sester byla taktéž nedostačující. Další téměř polovina pozorovaných sester nepopřála pacientům dobrou chuť. Za zmínku stojí i poslední nejčastěji se vyskytující chyba téměř polovina sester si po procesu podávání stravy po sobě neuklidila pomůcky. Za nejčastější faktory ovlivňující stravování seniorů v nemocnici označily dotazované sestry v rozhovorech následující faktory: biologické změny ve stáří, různé typy demence, psychický stav jedince, přidružená onemocnění, užívání léků, stravovací návyky jedince, stav dentice (zubní protéza), vliv rodiny. Za nejčastější poruchy výživy označily tyto poruchy: nechutenství, dehydrataci, nadváhu, obezitu a podvýživu. Za nejčastější diety, které senioři v nemocnici dodržují, byly označeny: dieta číslo 3, 9, 4, 0, dále pak diety v mleté formě, kašovité formě a strava podávaná přes NGS (nasogastrická sonda). Závěr Na základě výzkumného šetření a prostudované odborné literatury byl navržen pro ošetřující personál standard ošetřovatelské péče s názvem "Podávání stravy pacientům s deficitem sebepéče v oblasti stravování." Ošetřující personál tak bude mít příležitost využívat manuál, který jim bude sloužit jako správný postup při podávání stravy pacientům s deficitem sebepéče v oblasti stravování, a sestry nebudou daný výkon považovat za rutinní záležitost.cze
dc.format99 s.
dc.format99 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSestracze
dc.subjectpacient/klientcze
dc.subjectstářícze
dc.subjectseniorcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectThe nurseeng
dc.subjectpatient / clienteng
dc.subjectold ageeng
dc.subjectsenioreng
dc.subjectnutritioneng
dc.titleVýznam práce sestry při zajišťování výživy u seniorůcze
dc.title.alternativeImportance of nurse´s work providing nurishment to senior patientseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag38611
dc.description.abstract-translatedTheoretical Foundations Ageing and old age are natural parts of every individual during their lives. Most of the population wants to live an active life of the best quality possible. Nutrition is a factor that influences healthy aging most significantly. Adequate nutrition plays an important role in maintaining the quality of life and good physical condition. Nutritional needs of the elderly are highly specific. The nutritional needs of the elderly are defined mainly by changes in the organism and a wide range of influencing factors resulting from a person's lifestyle. An important role is played especially by eating habits, social and cultural environment, education, social status, economic standards and, ultimately, health and psychological condition of a person. Proper nutrition of the elderly contributes to their health and wellbeing; it is also important for recovery from the illnesses to which the elderly are more vulnerable. When providing nutrition to the elderly in hospitals, the role of nurses is important. Objective of the Thesis Four objectives were specified for the thesis: 1 To find out whether nurses follow the principles of providing nutrition to the elderly. 2 To identify the most common factors that affect nutrition of the elderly in hospitals. 3 To map the most common nutritional disorders in the elderly occurring in hospitals. 4 To find out what diet is the most common in the elderly staying in hospitals. Methodology The research qualitative inquiry was conducted in the form of covert observation. The objects of observation were the nurses working at a department of aftercare, which were observed in serving food to the elderly. The covert observations were complemented with depth interviews, also with the observed nurses working at the department aftercare. The observations were processed in Microsoft Excel in the form of tables and the interviews were processed in the Atlas.ti programme. Results The observations of the nurses in serving of food to the elderly showed that all the observed nurses failed to comply with the principles of providing nutrition to the elderly in the hospital. More or less each of the observed nurses made some mistakes. The most frequently occurring mistakes were as follows: While serving food, the nurses did not use aprons or serving overalls; the nurses did not prevent direct hand contact with the food. Almost half of the observed nurses did not provide the patients with sufficient time and the support to the patients while serving the food by the observed nurses was also inadequate. Further, nearly half of the observed nurses did not wish a Bon appetite to the patients. Also noteworthy is the latest most frequent mistake: nearly half of the nurses did not put away their aids after serving food. In the interviews, the nurses surveyed identified the most frequent factors influencing nutrition of the elderly in hospitals as follows: biological changes in old age, various types of dementia, psychological condition of the individual, co-morbidities, medication use, eating habits of the individual, the state of dentition (dental prosthesis), and the influence of the family. The most common nutritional disorders identified were as follows: absence of appetite, dehydration, excess weight, obesity and malnutrition. The most common diets eaten by the elderly in hospitals were identified as follows: diets no. 3, 9, 4, 0 and also diets in ground form, puree form and food served through an NGS (nasogastric tube). Conclusion Based on the research survey and the review of expert literature, a standard of nursing care, called "Serving food to patients with deficient self-care in nutrition", was designed for nursing staff. Nursing staff will have the opportunity to use the manual that will serve them as good practice when serving food to patients with deficient self-care in nutrition, and nurses will not consider the activity as a routine procedure.eng
dc.date.accepted2014-09-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOšetřovatelství ve vybraných klinických oborech - modul chirurgiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeTopinková, Eva


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam