Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPicek, Tomáš
dc.contributor.authorKofroňová, Iveta
dc.date.accessioned2021-12-03T14:02:22Z
dc.date.available2021-12-03T14:02:22Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21930
dc.description.abstractPráce je zaměřena na základní vlivy přeměny dusíku v půdě (nitrifikace), na následné vyplavování dusičnanů z půdy do vod a dopady eutrofizace vodního prostředí na lidský organismus. Z výsledků práce vyplývá, že vzájemné působení všech tří sledovaných faktorů (hnojení, vlhkost půdy, vegetace) má průkazný vliv na rychlost nitrifikace. Obecně lze říci, že rychlost nitrifikace s hnojením stoupá, s přítomností vegetace klesá a s ubývající vlhkostí půdy stoupá. Zdravotní riziko dusičnanů ve vodě spočívá v jejich konzumaci a následného vzniku methemoglobinémie (především u malých kojenců) a vzniku N-nitroso sloučenin (např. nitrosaminy), které vykazují karcinogenní a teratogenní účinky. Dusičnany spolu s fosforečnany také podporují růst sinic a řas. Sinice pak mohou produkovat cyanotoxiny vyvolávající několik dalších skupin onemocněnícze
dc.format87 s.
dc.format87 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPůdacze
dc.subjectvodacze
dc.subjecteutrofizacecze
dc.subjectcyklus dusíkucze
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectvyplavování dusíkucze
dc.subjectsinice a řasycze
dc.subjectSoileng
dc.subjectwatereng
dc.subjecteutrophicationeng
dc.subjectnitrogen cycleeng
dc.subjectnitrateseng
dc.subjectleaching of nitrogeneng
dc.subjectcyanobacteria and algaeeng
dc.titleVliv eutrofizace životního prostředí na přeměny a vyplavování dusíku z půdy do vodcze
dc.title.alternativeEffect of eutrophication of environment on transformation and leaching of nitrogen from soil to watereng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag39223
dc.description.abstract-translatedThe master thesis lists the basic effects of nitrogen transformation in soil (nitrification), subsequent leaching of nitrates from soil to water and the effects of eutrophication of aquatic environment on the human health. The results of this experiment show that the interaction of all three factors (fertilization, soil moisture, vegetation) has a significant effect on the rate of nitrification. Generally, the nitrification rate increases with fertilization, decreases with presence of vegetation and decreases with soil moisture decrease. The health risk of nitrates in water consists in their consumption and the subsequent development of methemoglobinemia (especially in young infants) and the formation of N-nitroso compounds (e.g.nitrosamines), which have carcinogenic and teratogenic effects. Nitrate together with phosphates also promote the growth of cyanobacteria and algae. Cyanobacteria can produce cyanotoxins causing several groups of diseases.eng
dc.date.accepted2014-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKrejsová, Jana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam