• Čirok jako energetická plodina 

      Cibulková, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
      Čirok, jedna ze světově nejvýznamnějších polních plodin, je nejčastěji využívaný pro potravinářské či krmné účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech čiroku z pohledu energetického ...
    • Energetické využití zemědělské biomasy 

      Špaček, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2012)
      Bakalářská práce se zabývá porovnání vhodnosti pěstování travin k energetickému využití oproti energetickému využití zbytkové zemědělské biomasy. Práce obsahuje charakteristiku, agrotechniku, pěstování, sklizeň a výnosnost ...
    • Perspektivy pěstování a využití čiroku a prosa v podmínkách ČR 

      Trojáková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
      Cílem práce bylo shrnutí poznatků o pěstování a možnostech využití čiroku a prosa v podmínkách České republiky. Botanická charakteristika, požadavky na prostředí, ošetřování během vegetace rostliny prosa a čiroku. Sklizeň ...
    • Pěstování a využití kukuřice v ČR 

      Hovorka, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
      Tato bakalářské práce se zabývá pěstováním a využitím kukuřice seté (Zea mays) v České republice za posledních 24 let. Práce je vypracována formou literární rešerše. Kukuřice je nenahraditelnou plodinou ve výživě lidí, ...
    • Pěstování a využití žita a triticale v ČR 

      Machník, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
      Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování ţita a tritikale v České Republice. Dílčím cílem bylo shrnutí poznatků o vyuţití ţita a tritikale a vhodnost pro setrvalé systémy hospodaření.
    • Pěstování chmele (Humulus lupulus L.) a jeho využití 

      Korcová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2014)
      Rostlina chmele se odlišuje od ostatních zemědělských rostlin tím, že je vytrvalá. Na jednom stanovišti může být až 20 let. U nás se chmel pěstuje ve třech uznaných chmelařských výrobních oblastech, kterými jsou Žatecko, ...
    • Pěstování cukrové řepy (Beta vulgaris var. altissima) a její využití 

      Haškovcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
      Bakalářská práce se zabývá pěstováním cukrové řepy a jejím potravinářským a nepotravinářským využitím. První částí bakalářské práce je obecná část, která pojednává o tom, odkud cukrovka pochází, její botanice, agrotechnice, ...
    • Pěstování lnu setého (<i>Linum usitatissimum</i> L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití 

      Jakšová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
      V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné ...
    • Pěstování obilnin v ČR v letech 1990 - 2012 

      Hávová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2013)
      Tato bakalářská práce se zabývá pěstováním obilovin na území České republiky za posledních 22 let. Obiloviny stále patří mezi důležité plodiny našeho území. Od roku 1990 do roku 2012 došlo ke změnám v pěstování a využívání ...
    • Pěstování obilnin v ekologickém zemědělství 

      Veselý, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
      V této práci byly porovnávány rozdíly mezi ekologickým, přechodným a konvenčním systémem hospodaření. Byly porovnávány výnosy zrna, množství agrotechniky a ekonomiky v jednom zvoleném podniku Farma Otročín s.r.o. V letech ...
    • Pěstování olejnin v ČR v letech 1990 - 2012 

      Hávová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
      Tématem bakalářské práce je pěstování olejnin v letech 1990 ? 2012. Práce se zabývá biologickou charakteristikou vybraných druhů olejnin, kvalitou jejich oleje a jeho využitím. V dalších kapitolách se popisuje vývoj odrůd ...
    • Pěstování přadných rostlin v ČR 

      Šímová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
      Tato bakalářská práce se zabývá pěstováním a využitím přadných rostlin v ČR, které jsou úzce spojeny s kulturní historií lidstva a zemědělstvím. Mají široké uplatnění v textilním a automobilovém průmyslu, ve stavebnictví, ...
    • Pícninářské využití alternativních plodin. 

      Vobrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
      Alternativní plodiny se dělí na kulturní a nově šlechtěné. Dříve se od jejich pěstování postupně ustupovalo, jelikož plodiny nedosahovaly dobré krmivářské hodnoty. V současné době se znovuzavádějí a šlechtí nové druhy a ...
    • Vliv agrotechnických a výživářských opatření na biologickou aktivitu půdy 

      Kincl, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
      Bakalářská práce je literární rešerší, zkoumající vliv agrotechnických a výživářských opatření na biologickou aktivitu půdy. Bakalářská práce je systematicky rozčleněna do několika kapitol. Na začátku práce jsou zahrnuté ...
    • Vliv stanoviště a agrotechniky na produkci fytomasy vybraného klonu topolu (Populus nigra L. X Populus maximowiczii Henry) pro energetické účely 

      Nováková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
      Bakalářská práce se zabývá tématikou rychle rostoucích dřevin a vlivem agrotechniky (výběr lokality, ošetřování a možné použití hnojiv), které jsou nejdůležitějšími faktory pro úspěšné pěstování energetických dřevin. V ...
    • Využití trav pro energetické účely 

      Hospodářský, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
      Bakalářská práce se zabývá porovnáním a určením vhodnosti energetických trav pro energetické účely. Práce nabízí charakteristiku a agrotechniku vybraných energetických trav. Dále pak popisuje sklizeň a výnos biomasy, ...
    • Výživa sladovnického ječmene v praktických podmínkách zemědělského podniku 

      Šindelář, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
      Tato práce prezentuje výsledky o přihnojování sladovnického ječmene získané na základě polního pokusu v rámci zemědělského podniku. Cílem bylo zjistit, jak výše přidaných živin ovlivní výnos a především sladovnickou ...