Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorVáchová, Andrea
dc.date.accessioned2021-12-03T14:15:06Z
dc.date.available2021-12-03T14:15:06Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22039
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá porovnáním stravovacích zvyklostí u osob v produktivním věku a ve stáří. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.Teoretická část se skládá z několika kapitol. První část je zaměřena na výživu potřebnou pro dospělou a seniorskou populaci. Konkrétněji jsou popsány zásady správné výživy pro dané skupiny, výživová doporučení, faktory ovlivňující příjem potravy u seniorů a zmíněné jsou i důsledky dlouhodobě vyššího příjmu energie nad jeho výdejem a naopak o důsledky nedostatku přísunu živin.Druhá část teoretické práce se zabývá hlavními živinami potravy a je věnována důležitosti jednotlivých živin, do kterých jsou zahrnuty bílkoviny, cukry a tuky. U každé z nich je uvedena potřebná denní dávka, potraviny, kde se určité živiny nachází a celkově je shrnuta jejich důležitost pro organismus. Jako další podstatné živiny jsou uvedeny vláknina a voda, které jsou nezbytně důležité pro udržení správné funkčnosti organismu. Do obsahu kapitoly je opět zahrnuta doporučená denní dávka vlákniny, její hlavní zdroje v potravě a zdůrazněn je pozitivní vliv vlákniny na celkový stav lidského těla. Voda je jednou z nejpotřebnějších složek pro život a je důležité dodržovat dostatečný příjem tekutin, aby nedocházelo k dehydrataci organismu, což je stále aktuálním problémem naší společnosti. Jako důsledek zásadně nedodrženého pitného režimu je popsána dehydratace a hyperhydratace. Klíčová slova: stravovací zvyklosti, výživa, základní živiny stravy, produktivní populace a senioři.V praktické části jsou rozebrány jednotlivé otázky z dotazníků, odpovědi na otázky jsou prezentovány v grafické podobě. Výzkum byl realizován kvantitativním výzkumným šetřením, pomocí tištěných dotazníků, které byly rozdány nahodile vybraným respondentům ze Strakonicka v produktivním a seniorském věku. Dotazník obsahoval 23 otázek zaměřených na základní informace o respondentech, stravovací návyky vybraných skupin a jejich finanční situaci. Celkem bylo rozdáno 500 dotazníků a jejich návratnost byla 94 %, tedy 470 dotazníků. Získaná data byla vyhodnocena pomocí základních statistických testů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravovací zvyklosti vybraných věkových skupin. Výzkumný soubor byl složen z 285 lidí v produktivním věku a 185 seniorů a byl dostačující pro statistické vyhodnocení jednotlivých hypotéz, které byly celkem 3. K vyhodnocení práce byly použity základní statistické testy jako kontingenční tabulky a chí-kvadrát test.První hypotéza "Senioři konzumují kompotované ovoce více než čerstvé" byla zamítnuta.Druhá hypotéza "Existují statisticky významné rozdíly v množství konzumovaných ryb u osob produktivním a seniorském věku" byla také zamítnuta.Třetí hypotéza "Existují statisticky významné rozdíly v dodržování pitného režimu u osob v produktivním a seniorském věku" byla potvrzena.Z prezentovaných výsledků je patrná nedostatečná konzumace zeleniny u většiny respondentů z obou věkových skupin. Snížena je i konzumace ryb, kde je významně zastoupena i nezdravá úprava smažením a část respondentů ryby nekonzumuje vůbec. U seniorů není dodržen dostatečný pitný režim a většina respondentů nemá zájem o složení potravin, které nakupují. Pozitivním zjištěním bylo, že nejpreferovanější tekutinou je čistá voda a u seniorů je srovnatelná i s konzumací čajů. Měsíční finanční příjem seniorů je výrazně nižší než příjem lidí v produktivním věku, přičemž výdaje na jídlo jsou u seniorů srovnatelné s výdaji na jídlo u lidí produktivního věku. Ukazuje se tedy, že podíl výdajů na jídlo k celkovým příjmům je u seniorů výrazně vyšší než u produktivní populace. Domnívám se, že tato práce by mohla být využita jako edukační materiál pro laickou i odbornou veřejnost.cze
dc.format73 s.
dc.format73 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstravovací zvyklosticze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectzákladní živiny stravycze
dc.subjectproduktivní populacecze
dc.subjectseniořicze
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectbasic nourishmenteng
dc.subjectproductive age populationeng
dc.subjectelderly citizeneng
dc.titlePorovnávání stravovacích zvyklostí u osob v produktivním věku a ve stářícze
dc.title.alternativeComparison of eating habits of people at the working and retirement ageeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag40335
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with drawing a comparison between eating habits of people in productive age and of elderly people. Bachelor thesis is devided into practical and theoretical part.Theoretical part contains several chapters. The first part is aimed to nutrition needed for adults and for elderly citizens. More specifically there are described principles of the right nutrition for stated groups, nutrition recommendations, factors influencing food intake of elderly citizens and there are also mentioned impacts of longterm food intake over its output and on the contrary impacts of nutrients deficiency. The second part of the theoretical part deals with the main nutrients of food and is dedicated to the importance of particular nutrients, which include proteins, saccharide, and fats. Recommended daily allowance is stated for each of them, food which contains particular nutrients and their importance of organism is summed up. Dietary fibre and water are mentioned as well as the other important nutrients, which are necessary for the correct function of our organism. Recommended daily allowance of dietary fibre is included in the content of chapter, and its main sources in food and its positive influence of general condition of our body. Water is one of the most needed component for life and is important to keep a water intake to prevent our body from dehydration, which is the biggest problem of nowadays society. As the impact of failure of water intake is describeb hydration and dehydration. Key words: eating habits, nutrition, basic nourishment, productive age population and elderly citizen. Particular questions from questionnaire are analyzed in the practical part, answers to questions are presented graphically. Research was made by quantitative reasearch survey using printed questionnairs which were handed randomly to chosen respondents in Strakonice, to people of productive age and to elderly citizens. Questionnare contains 23 questions aimed to basic information about respondents, eating habits of chosen groups and their financial situations. 500 questionnairs were handed over in total, returnability was about 94%, that is 470 questionnars. Gained data were evaluated by basic statisticsl tests. The aim of this bachelor thesis was to chart eating habits of chosen age groups. Research group contained 285 of people in productive age and 185 of elderly citizens and was big enough to evaluate particular theories which were three. For thesis evaluation were used basic statistical tests such as pivot tables and chí-square test. The first theory ´Elderly citizens eat more canned fruit than fresh fruit, was denied. The second theory ´ Are there statistically significant differences in the amount of fish consumption of people in productive age and elderly citizens, was denied.The third theory ´ Are there statistically significant differences in keeping of water intake of people in productive age and elderly citizens, was confirmed.From the results it is obvious that people from both groups do not eat enough vegetables. The constumption of fish is smaller and are cooked by unhealthy frying and part of the repondents do not eat fish at all. Elderly citizens do not keep adequate water intake and most of the respondents do not care about a content of food which they buy. The positive findings were that the most prefered fluid is a clear water and for elderly citizens group is compared to consumption of tea . Monthly income of elderly citizens is significantly lower than the income of people in productive age, at the same time the costs on food are comparable to the costs on food of people in productive age. It is showed, that the share of costs on food to total income is significantly higher for elderly citizens than for people in productive age. Therefore I assume that this bachelor thesis could be used as an educational material for ordinary people and for professionals as well.eng
dc.date.accepted2015-05-28
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSmitková, Dagmar


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam