Stabilita vybraných aminokyselin v moči a vodných roztocích
Abstrakt
V teoretické části mé bakalářské práce se zabývám literární rešerší
o aminokyselinách se zaměřením na glutamin a jeho stabilitu. Glutamin je v roztocích značně nestabilní. Jeho degradace je velmi nespecifická, není známý systém jeho rozkladu. Je to nejrozšířenější aminokyselina v krvi, patří mezi neesenciální glukoplastické aminokyseliny a jeho hlavní funkcí je detoxikace amoniaku z těla. Dále zvyšuje rozpustnost bílkovin ve vodě a prostorovým rozložením dipólů umožňuje specifickou vazbu větších polárních molekul. Část rešerše se zaměřuje
na chromatografii a hmotnostní spektrometrií, jejich součástmi a využitím v analýze. Spojení těchto dvou metod vede k efektivní analytické soustavě použitelné pro mnoho různých stanovení.
Praktickou část jsem prováděl v laboratořích Akademie věd pod odborným dohledem. Roztoky glutaminu jsem analyzoval metodou kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí, byl využit hmotnostní analyzátor typu lineární iontová past (LTQ) s elektrosprejem v pozitivním módu (ESI+). U každého vzorku jsem pozoroval degradaci glutaminu v časových intervalech.
Vyhodnocením výsledků a vypracováním grafických závislostí jsme došli k závěrům, které potvrzují již předchozí experimenty. Stabilita glutaminu je velmi ovlivněná teplotou a hodnotami pH. Nepodařilo se nalézt optimální podmínky skladování pro vzorky glutaminu, degradace probíhala více či méně ve všech testovaných typech rozpouštědel a to velkou rychlostí.