Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBendová, Monika
dc.contributor.authorVálková, Michaela
dc.date.accessioned2021-12-03T14:15:13Z
dc.date.available2021-12-03T14:15:13Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-08-10
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22051
dc.description.abstractPráce se zabývá problematikou stanovení termofilních a termorezistentních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka. Dále pak problematikou stanovení termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky. Mezi nejvýznamnější mikroorganismy způsobující kažení mléka a mléčných výrobků patří některé druhy rodů Bacillus a Clostridium. Termofilní mikroorganismy mají optimální růstovou teplotu mezi 55 až 60 °C. Odebraný materiál (odstředěné mléko a syrovátka) byl vyočkován na GTK agar a kultivován v termostatu 3 dny, při 55 °C. Termorezistentní mikroorganismy se vyznačují odolností vůči záhřevu. Před inokulací bylo třeba inaktivovat ostatní mikroorganismy pasterací mléka (85 °C, 10 minut). Naočkované Petriho misky byly kultivovány 3 dny, při 55 °C. Analýzou odebraného materiálu bylo zjištěno, že počet termofilních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka nepřekračuje stanovenou interní hodnotu 3000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku (limitní hodnota stanovena jihočeskou mlékárnou Madeta a.s.). Počet termorezistentních mikroorganismů nepřekročil limitní hodnotu 2000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku. Výsledné počty termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky byly téměř totožné s výsledky poskytnutými firmou Madeta a.s., závod Planá nad Lužnicí.Z výsledků vyplývá, že po zavedení nových hygienických opatření počty termofilních a termorezistentních mikroorganismů výrazně klesly.cze
dc.format50 s. (63 366)
dc.format50 s. (63 366)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttermofilnícze
dc.subjecttermorezistentnícze
dc.subjectmikroorganismycze
dc.subjectodstředěné mlékocze
dc.subjectsyrovátkacze
dc.subjectthermophiliceng
dc.subjectheat resistanteng
dc.subjectmicroorganismseng
dc.subjectskimmed milkeng
dc.subjectwheyeng
dc.titleMonitoring termofilních organismů v odpařovacích zařízeníchcze
dc.title.alternativeMonitoring of thermophilic organism in evaporation systemseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42554
dc.description.abstract-translatedStudy deals with the determination of thermophilic and heat-resistant microorganisms in samples of skim milk. Furthermore, the problems of determining the thermophilic microorganisms in samples of whey. The most important microorganisms causing spoilage of milk and dairy products include certain species of the genera Bacillus and Clostridium. Thermophilic microorganisms have optimum growth temperature between 55 and 60 ° C. Removed material (skimmed milk and whey) was plated onto agar GTK and cultured in an incubator for 3 days at 55 ° C. Heat resistant microorganisms are characterized by resistance to heat. Prior to inoculation was necessary to inactivate other microorganisms by pasteurizing milk (85 ° C, 10 minutes). The inoculated Petri's dishes were cultured for 3 days at 55 ° C. Analysing removed material, it was found that the number of thermophilic micro-organisms in samples of skim milk does not exceed an internal limit the value of 3000 colonies per 1 ml or a gram of product (value determined Southbohemian dairy Madeta a.s.). The number of heat-resistant microorganisms has not exceeded the limit value of 2000 micro-organisms per 1 milliliter or gram. The resulting numbers of thermophilic microorganisms in samples of whey were almost identical to the results provided by Madeta a.s. factory Plana nad Luznici. The results show that after the introduction of new sanitary measures numbers of thermophilic and heat-resistant microorganisms fell sharply.eng
dc.date.accepted2015-09-08
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNěmečková, Irena


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam