Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorAdámková, Martina
dc.date.accessioned2021-12-03T14:16:47Z
dc.date.available2021-12-03T14:16:47Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-08-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22158
dc.description.abstractBakalářská práce s názvem "Složení denní stravy dospělých s patologickým BMI" se zabývá problematikou nadváhy a obezity. V teoretické části jsem nejprve rozebrala jednotlivé složky výživy, potřebu energie, pitný režim a potravinovou pyramidu. Následně jsem popsala nadváhu a obezitu, body mass index, jednotlivé typy obezity, metody pro zjištění obsahu tuku v těle, choroby a komplikace obezity a léčbu. Cílem práce bylo zjistit příjem energie a makronutrientů u sledovaných vybraných respondentů s nadváhou a obezitou dle BMI a následné zjištění jejich pohybové aktivity. Dalším cílem pak bylo srovnat zjištěné hodnoty s doporučenými hodnotami pro dané respondenty. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů ve věku 20-65 let. Každý z nich obdržel záznamový arch, ve kterém nejdříve vyplnil údaje o své tělesné výšce, pohlaví, tělesné hmotnosti a zaměstnání. Následně po dobu jednoho týdne pak zaznamenával druh a množství přijaté stravy a tekutin a také pohybovou aktivitu. Zkonzumovaná strava a nápoje byly po vyplnění a navrácení všech záznamových archů zadány do programu "Nutriservis Professional", který vypočítal množství přijaté energie a jednotlivých makronutrientů, tedy bílkovin, tuků a sacharidů. Ideální hmotnost jednotlivých respondentů jsem zjišťovala pomocí BMI. U každého z nich jsem ze získaných údajů o jeho pohlaví, věku, tělesné výšce a ideální tělesné hmotnosti spočítala, dle Harrisova a Benedictova vzorce, doporučené množství přijaté energie, které jsem vynásobila koeficientem pohybové aktivity. Následně jsem za pomoci knihy "Referenční hodnoty pro příjem živin" vypočítala doporučené množství bílkovin, tuků a sacharidů. Poté jsem tyto hodnoty srovnala se skutečnými hodnotami přijaté energie a makronutrientů ve stravě respondentů. Zjistila jsem, že téměř každý z nich má nadbytek energie, bílkovin, tuků i sacharidů. Data jsou zpracována formou tabulky a prostého textu.cze
dc.format95 s.
dc.format95 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBMIcze
dc.subjectnadváhacze
dc.subjectnutriserviscze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectpohybová aktivitacze
dc.subjectzdravá stravacze
dc.subjectBMIeng
dc.subjectoverweighteng
dc.subjectnutriserviseng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectphysical activityeng
dc.subjecthealthy dieteng
dc.titleSložení denní stravy dospělých s patologickým BMIcze
dc.title.alternativeComposition of daily diet for adults with pathological BMIeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42919
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis named "Composition of daily diet for adults with pathological BMI" deals with the issue of overweight and obesity. In theoretical part, I first analyzed individual components of nutrition, requirement of energy, fluid intake and food pyramid. Then I described overweight and obesity, body mass index, single types of obesity, methods for body fat detection, obesity complications, diseases and treatment. Here I was most focused on describing appropriate and inappropriate diet while reducing weight and diet composition during the day. Detecting intake of energy and macronutrients of monitor selected respondents with overweight and obese according to the BMI and subsequent discovery of their physical activity were the main goal of study. Another aim compares detected values with recommended values for given respondents. There was chosen qualitative research for processing of the research method. The research group consisted of 20 respondents aged 20-65 years. Each of them received an answer sheet where you fill the data about their height, sex, weight and occupation. Subsequently, for one week, there was recorded the type and quantity of received food and fluids, and a physical activity. Consumed food and drinks were noted and after returning of record sheets were assigned into the "Nutriservis Professional", which calculated energy intake and individual macronutrients, like proteins, fats and carbohydrates. Ideal weight of each respondent, I detected by using BMI. For each of them, I calculated from gathered data of gender, age, height and ideal body weight according to the Harris-Benedict formula, the recommended energy intake, which I multiplied by a factor of physical activity.Then, with help of the book called "reference values for nutrient intake", I calculated recommended amount of protein, fat and carbohydrates. These values were compared with actual energy intake values and macronutrients in the diet of respondents. I found out, that almost every one of them has an abundance of energy, protein, fat and carbohydrates. The results are compiled in tables and plain text.eng
dc.date.accepted2015-09-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam