Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorArnoštová, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-03T14:16:49Z
dc.date.available2021-12-03T14:16:49Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22160
dc.description.abstractBakalářská práce nesoucí název Výživa pacientů na geriatrických odděleních je věnována problematice výživy geriatrických pacientů. Teoretická část je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola vysvětluje pojem geriatrický pacient, druhá kapitola se věnuje fyziologickým a biochemickým změnám ve stáří a využití živin ve stáří. Třetí kapitola pojednává o preskripci léků ve stáří, čtvrtá kapitola výživě geriatrických pacientů a pátá kapitola je věnována poruchám výživy ve stáří. Praktická část je rozdělena do dvou částí. První částí je část kvantitativního výzkumu. Výzkum byl proveden ve třech různých nemocnicích na odděleních následné péče, a to pomocí dotazníkového šetření. Otázky v dotazníku se soustředily na spokojenost pacientů se stravováním, na kvalitu a kvantitu stravy a dodržování pitného režimu. Výzkumný soubor tvořili pacienti geriatrických oddělení starší 60 let. V nemocnicích bylo rozdáno 61 dotazníků a jejich celková návratnost byla 100%. Druhá část byla zpracována pomocí jídelníčku, který byl následně vyhodnocen. Týdenní jídelní lístek byl poskytnut od Nemocnice Písek, a.s. Standardní porce v jídelním lístku byly zhodnoceny v programu "Nutriservis Profesional", kde byl proveden propočet energetického příjmu, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Výsledky energetického příjmu a hodnoty živin jídelního lístku byly porovnány s výživovými doporučeními pro obyvatelstvo starší 65 let, výživová doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. V práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem je zmapovat úroveň stravovaní pacientů na geriatrickém oddělení z hlediska kvantity a kvality stravy. Druhým cílem je zjistit, zdali pacienti geriatrických oddělení dostatečně dodržují pitný režim. Třetím cílem je úroveň spokojenosti geriatrických pacientů se stravováním na odděleních. Strava z hlediska kvantity a kvality je hodnocena optimálně. Dle dotazníkového šetření i vyhodnocení jídelníčku je velikost porcí hlavních jídel nadměrná, ale jídla jsou podávány pouze třikrát denně. Z dotazníkového šetření vyplývá, že více než polovina pacientů sní pouze polovinu porce, tím klesá energetický příjem i přísun živin, proto by podání svačin bylo vhodným řešením. Co se týče kvality stravování, bylo by vhodné jídelníček zpestřit a zařadit potraviny všech pater výživové pyramidy. Pitný režim pacientů je opět hodnocen optimálně. Polovina pacientů pitný režim dodržuje, druhá polovina pacientů dodržování pitného režimu nesplňuje. Možným řešením u těchto pacientů je zvýšená kontrola či doplnění pitného režimu o vlastní nápoje. Polovina respondentů je spokojena se stravováním, druhá polovina respondentů by ráda změnila výslednou chuť pokrmů, problém je především v dochucení pokrmu. Pacienti geriatrických oddělení by uvítali větší informovanost o stravování a úpravě jídel, ale i větší informovanost o jejich možnostech výběru hlavních jídel. Bakalářská práce by mohla být využita pro zpracování informačního materiálu, který by mohl vést k lepšímu povědomí o stravování geriatrických pacientů. Výživa geriatrických pacientů je velmi aktuálním tématem a na její důležitost bychom neměli zapomínat.cze
dc.format89 187
dc.format89 187
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectGeriatriecze
dc.subjectSeniořicze
dc.subjectVýživacze
dc.subjectMalnutricecze
dc.subjectPreskripcecze
dc.subjectGeriatricseng
dc.subjectSeniorseng
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectMalnutritioneng
dc.subjectPrescriptioneng
dc.titleVýživa pacientů na geriatrických odděleníchcze
dc.title.alternativeNutrition of patients in a geriatric departmentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42921
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is dedicated to the nutrition of patients in geriatric wards. The theoretical part is divided into five main chapters. The first chapter explains the term "geriatric patient", the second chapter describes the physiological and biochemical changes and use of nutrients in old age. The third chapter deals with prescription drugs in old age, the fourth chapter nutrition of geriatric patients and the fifth chapter is devoted to nutrition disorders in old age. The practical part is divided into two parts. The first part is the quantitative research which was done in three hospitals in aftercare departments via questionnaire. The questionnaire focused on patient satisfaction with meals, the quality and quantity of food and drinking regime. The research group consisted of patients in geriatric wards at the age over 60 years. There were distributed 61 questionnaires and their total return was 100%. The second part evaluates a specific menu which was provided by Hospital in Písek. Standard portions in the menu were evaluated in the "Nutriservis Profesional", they were calculated: energy intake, protein, carbohydrates, fat and fiber. Results of energy intake and nutrient value of the menu were compared with diet recommendations for the people older than 65 years given by the literature "Reference values for nutrient uptake, 2011". There were laid down three objectives. The first objective is to describe the level of catering in geriatric wards in terms of quantity and quality of the food. The second objective is to determine whether patients at geriatric wards adequately comply fluid intake. The third objective is the satisfaction of geriatric patients with catering at geriatric wards. The catering in terms of quantity and quality is optimum. According to the survey and also evaluation of the menu, the portion size of main dishes is excessive, but the meals are served only 3 times a day. According to the survey, more than half of the patients eat only half portions, thereby decreasing energy and nutrients intake, therefore providing snacks would be the appropriate solution. Regarding the quality of food, it would be advisable to diversify the menu and include foods from all quadrants of food pyramid. Drinking regime is optimum. Half of the patients complies drinking regime the other half of patients neglect the drinking regime. A possible solution for these patients is to increase controlling or supplement of drinking regime by own drinks. Half of the patients are satisfied with the catering, the other half would like to change the flavor of food, the problem is mainly seasoning. Patients in geriatric departments would welcome more information on catering and preparation of meals, and also a greater possibility to choose main dishes. This bachelor thesis might be used for making the information material, which could be used for better awareness of geriatric patients catering. The nutrition of geriatric patients is a hot topic and its importance should not be forgotten.eng
dc.date.accepted2015-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKohout, Pavel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam