Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorČermáková, Michaela
dc.date.accessioned2021-12-03T14:16:50Z
dc.date.available2021-12-03T14:16:50Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22161
dc.description.abstractBakalářská práce nazvaná Nutrice pacientů na chirurgických odděleních se zabývá výživou chirurgických pacientů, jejich energetickým příjmem a příjmem základních živin během pobytu v nemocnici, tj. bílkovin, tuků a sacharidů. Cílem práce je zmapovat, kolik kalorií pacienti na chirurgickém oddělní v průměru za den přijmou. Teoretická část práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou popsané základní složky stravy a jejich doporučený denní příjem. Druhá část se zabývá problematikou různých onemocnění, se kterými se nutriční terapeuti mohou často setkat na chirurgickém oddělení. V této části jsou také popsané diety, jejichž indikace je na chirurgii běžná. K vypracování praktické části byla použita metoda smíšeného výzkumu. Data byla získána pomocí pozorování a polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor tvořili muži i ženy v různých věkových kategoriích, kteří se léčili na chirurgickém oddělení v nemocnici v Příbrami v srpnu 2014. Tři dny bylo zaznamenáváno, kolik nemocničního jídla pacienti zkonzumovali. Následně byly s pacienty vedeny rozhovory se snahou zjistit, z jakého důvodu jídlo nesnědli či zda zkonzumovali nějakou vlastní potravinu. Na základě sebraných dat byl vytvořen graf (četnost snědeného nemocničního jídla), u každého respondenta byly zpracovány jídelníčky v programu Nutriservis, kde je porovnána energii stravy, kterou pacienti za tři dni od nemocnice dostali a kterou opravdu zkonzumovali. Energetické hodnoty nemocniční stravy byly porovnávány pouze orientačně s energetickými potřebami průměrné ženy a průměrného muže. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že pouze jeden pacient v průběhu výzkumu přijímal plnokalorickou stravu. Zbylých 17 pacientů přijímalo nedostatečné množství stravy. Průměrně pacienti za dobu výzkumu přijímali 60% doporučené energie. Jeden z důvodů byl typ respondentů. Pacienti na chirurgickém oddělení měli závažné zdravotní problémy, necítili se po zdravotní stránce dobře a z toho důvodu přijímali méně stravy než obvykle. Někteří nemocní neměli chuť k jídlu nebo jim nemocniční strava nechutnala. Dalším důvodem byla plánovaná vyšetření a podávaná neplnokalorická strava ze strany nemocnice.cze
dc.format68 s. (97 900 znaků)
dc.format68 s. (97 900 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEnergetická potřeba člověkacze
dc.subjectKlinická dietologiecze
dc.subjectMalnutricecze
dc.subjectNutriserviscze
dc.subjectChirurgiecze
dc.subjectEnergetic need of a maneng
dc.subjectClinical nutritioneng
dc.subjectMalnutritioneng
dc.subjectNutriserviseng
dc.subjectSurgeryeng
dc.titleNutrice pacientů na chirurgických odděleníchcze
dc.title.alternativeNutrition of patients on surgical departmentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42922
dc.description.abstract-translatedThe bachelor work called the Nutrition of Patients at Surgical Wards occupies with nutrition of surgical patiens, their energetic nutrition intake and the intake of the basic nutrients during their stay in hospital, ie proteins, fats and carbohydrates. The aim of the work is to find out how many calories on average the patiens at the surgical ward consumed per day. The theoretical section is divided into two parts. In the first part there are described the basic components of food and their recommended daily intake. The second part deals with the problem of various illnesses typical at surgical wards. This part also deals with diets that are often indicated at the area of surgery. For realization of the practical part there was used the method of mixed research. The facts were gained with the help of observation and semi structured interviews. The research team was created by men and women of various age categories who were healed at the surgical ward in Pribram hospital in August 2014. For three days it was recorded how much food the patiens consumed. Then, they were interviewed. The effort was to find out the reason why the patiens had not eaten the meal or if they had not consumed their own food. On the basis of the collected facts there was made a graph (frequency of the consumed hospital food), there was made each patient´s menu using the programme Nutriservis, comparison of the food energy that the patients were given during these free days and that they really ate. Energetic values of hospital food were compared just roughly with energetic needs of an average woman and an average man. To sum up this research, it was realized that only one patient during this period was rating nutritionally rich food. Other 17 patients were not eating enough. On average, the patiens were eating 60% of recommended energy during this research. One of the reasons was the type of the respondents. The patients at the surgical ward had serious healthy problems, they did not feel well and thatsway they ate less than usually. Some patiens did not have a good appetite or they did not like the hospital meals. The next reason were the planned medical examinations and nutritionally poor food given the patiens by the hospital.eng
dc.date.accepted2015-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePták, Petr


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam