Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorFousková, Diana
dc.date.accessioned2021-12-03T14:16:52Z
dc.date.available2021-12-03T14:16:52Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22163
dc.description.abstractNázev mé bakalářské práce je Výživa pacientů na onkologických odděleních. V teoretické části jsem se zabývala charakteristikou nádorové malnutrice, jejími příznaky, rozdělením nádorové malnutrice, příčinami a důsledky. Dále jsem uvedla a popsala jednotlivé změny metabolismu onkologicky nemocného a diagnostiku malnutrice. Zabývala jsem se také nutriční podporou, kde jsem uvedla a popsala jednotlivé typy nutričních podpor. V teoretické části jsem se dále zaměřila na protinádorovou terapii, u které jsem popsala typy protinádorové léčby, jednotlivé nežádoucí účinky protinádorové terapie spojené s příjmem potravy a nápojů a ke každému nežádoucímu účinku jsem uvedla dietní doporučení. V poslední části jsem se zmínila o rizikových faktorech a prevenci nádorových onemocnění. Cílem praktické části mé bakalářské práce bylo zjistit nutriční stav u hospitalizovaných pacientů na onkologických odděleních v souvislosti s protinádorovou terapií. Odpověděla jsem na 3 výzkumné otázky: 1. "Jak ovlivňuje protinádorová terapie kvalitu a množství přijímané stravy?" 2. "Jak často je nutné aplikovat parenterální a enterální výživu u těchto pacientů?" 3. "Jak protinádorová terapie ovlivňuje hmotnost pacienta?" Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Výzkum byl prováděn vytvořením týdenního záznamu stravy, který vyplňovali hospitalizovaní pacienti na dvou onkologických odděleních. Výzkumný soubor tvořilo 50 onkologicky nemocných pacientů. Záznam stravy vyplnilo 30 pacientů ve Fakultní nemocnici Olomouc a 20 pacientů ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. Výsledky jsem zpracovala pomocí programu Nutriservis. Vypočítané hodnoty energie, bílkovin, tuků a sacharidů z Nutriservisu jsem porovnávala s doporučenými hodnotami odpovídajících referenční hmotnosti a stáří pacienta. Dále jsem zjišťovala počet parenterálních a enterálních výživ a hmotnostní úbytek během protinádorové terapie, kdy jsem u pacientů zjišťovala hmotnost na začátku protinádorové léčby a jejich aktuální hmotnost. Všichni pacienti byli za polovinou protinádorové léčby. Tyto informace jsem zjistila z dokumentace pacienta. Abych mohla nahlédnout do dokumentace, vytvořila jsem pro pacienty informovaný souhlas, který mi následně pacienti podepsali. Zpracovaná data jsou interpretována pomocí tabulek a grafů, které jsou vždy doplněny komentářem. Pacienty jsem si pro vyhodnocení rozdělila do skupin podle diagnóz. Z výsledků vyplývá, že většina pacientů má nedostatečný příjem energie a základních živin. Příjem stravy u pacientů závisel i na typu nádorů. U pacientů s karcinomy horní části trávicího traktu, střev a karcinomů jater, žlučníku a pankreatu byl v porovnání s karcinomy pohlavních orgánů větší deficit energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Ale i pacienti s karcinomy ledvin a močových cest měli výrazný deficit energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Podávání nutriční podpory bylo velmi časté především u pacientů, u kterých nádor způsobil obstrukci některé z částí trávicího traktu. U karcinomů horní části trávicího traktu měla většina pacientů zavedený PEG. Velmi časté bylo podávání sippingu jako přídavek k běžné stravě a při větších nutričních komplikacích byla také často podávána parenterální výživa. Hmotnostní úbytek měli téměř všichni pacienti. Jak značný byl hmotnostní úbytek, záleželo na typu nádoru. Pro pacienty je velmi důležitý dostatečný příjem energie, živin a nápojů během protinádorové léčby. V případě vzniku či rozvoje nádorové malnutrice nebo vzniku komplikací spojených s příjmem stravy by měla být včas zajištěna nutriční podpora dle individuálního stavu pacienta.cze
dc.format78 s.
dc.format78 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectnádorová onemocněnícze
dc.subjectnádorová malnutricecze
dc.subjectnutriční podporacze
dc.subjecthmotnost pacientacze
dc.subjecttumor diseaseseng
dc.subjecttumor malnutritioneng
dc.subjectnutritional supporteng
dc.subjectpatient weighteng
dc.titleVýživa pacientů na onkologických odděleníchcze
dc.title.alternativeNutrition of patients in oncology departmentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42927
dc.description.abstract-translatedThe title of my bachelor thesis is Nutrition of Patients in Oncology Departments. In the theoretical part, I focused on the characteristics of malnutrition cancer, its symptoms, types of tumor malnutrition, its causes and consequences. Then I mentioned and described the various changes in metabolism of an oncology patient and a diagnosis of malnutrition. In the next part I described various types of nutritional support. In the theoretical part, I also focused on cancer therapy, where I described types of cancer treatment, various side effects of cancer therapy associated with intake of food and beverages and for every undesirable side effect I stated dietary recommendations. In the last part I mentioned risk factors and prevention of cancer. The goal of the practical part of my bachelor thesis was to determine the nutritional status of hospitalized patients in oncology departments in the context of anticancer therapy. I responded to three research questions: 1. "How does the antitumor therapy affect quality and quantity of consumed food?" 2. "How often must parenteral and enteral nutrition be applied to these patients?" 3. "How does the antitumor therapy affect the patient's weight?" The method quantitative and qualitative research was used for processing of the research part. The research was conducted by creating a week's records of diet, which were recorded by hospitalized patients in two departments of oncology. The research sample consisted of 50 oncology patients. Week's records of diet were recorded by 30 patients at University Hospital in Olomouc and by 20 patients at the University Hospital in Motol, Prague. The results were processed by Nutriservis software. Values of energy, protein, fat and carbohydrates calculated by Nutriservis software were compared with the recommended values corresponding with weight and age of the patient. I also examined the number of cases of parenteral and enteral nutrition and weight loss during cancer therapy by having records of the patient's weight at the beginning of anticancer treatments and their current weight. All patients were in the second half of anticancer treatment. I learned this information from patient documentation. To be allowed to have a look into the patient's documentation I prepared informed consent form, which I had consequently signed by the patients. The processed data are interpreted using tables and graphs, which are always accompanied by commentary. I have divided patients into groups according to diagnoses for evaluation. The results show that most patients have an inadequate intake of energy and essential nutrients. Food intake of patients has shown to be dependant on the type of tumor. Patients with carcinomas of the upper digestive tract, colon and carcinomas of liver, gall bladder and pancreas have larger deficiency of energy, proteins, fats and carbohydrates in comparison to patients with genital carcinomas. Patients with carcinomas of the kidney and urinary tract have also shown a significant deficit of energy, protein, fat and carbohydrates. The nutritional support was very common, particularly to patients to whom the tumor caused obstruction of some part of their digestive tract. As for carcinomas of the upper digestive tract, PEG is implemented to most patients. Very common was providing of sipping as an addition to their normal diet and in case of major nutrition complications parenteral nutrition was also often applied. The weight loss was apparent on most the patients. How significant was the weight loss depended on the type of tumor. Adequate intake of energy, nutrients and drinks during anticancer treatment is very important for patients. In the case of formation or developement of tumor malnutrition or developement of complications associated with food intake, nutritional support should be ensured timely according to patient's individual condition.eng
dc.date.accepted2015-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDolečková, Miluška


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam