Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorJuroszová, Michaela
dc.date.accessioned2021-12-03T14:16:59Z
dc.date.available2021-12-03T14:16:59Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-08-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22169
dc.description.abstractCílem bakalářské práce s názvem Jídelníček u dítěte s celiakií je zmapování kvality dvoutýdenního jídelníčku u dětí s celiakií po stránce kvalitativní i kvantitativní. Především se jedná o sledování příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a v neposlední řadě také zhodnocení příjmu lepku. V teoretické části je vysvětlen pojem lepek a charakteristika onemocnění včetně jejích forem. Jsou zde popsány příznaky, diagnostika, komplikace a prevence tohoto onemocnění. Další kapitola vysvětluje co je to bezlepková dieta, které potraviny jsou bezlepkové nebo obsahují velmi male množství lepku a které jsou naopak nevhodné. Dále popisuje, jak je to s aditivy a se spornými potravinami. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 7 respondentů. Respondenti zapisovali veškeré zkonzumované jídlo po dobu 14-ti dnů do záznamového archu. Výsledky byly zpracovány v programu Nutriservis Profesional a porovnány s doporučeným denním příjmem energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Bylo také sledováno, jaký typ potravin respondenti upřednostňují a jaká je skladba jejich jídelníčku. Celkový denní příjem lepku u každého respondenta byl vyhodnocen v internetové Databázi bezlepkových výrobků. Sběr dat je doplněn o dotazník vyplněný rodiči obsahující odpovědi na otázku stravování ve školních zařízeních a o dostupnosti bezlepkových výrobků na trhu. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek, kde je uveden i doporučený příjem pro jednotlivé živiny u daného respondenta. Z výsledků vyplývá, že většina dětí má dvojnásobně zvýšený příjem energie oproti doporučením, pouze dva respondenti mají nepatrně snížený příjem. Také příjem sacharidů má pět respondentů dvojnásobně zvýšený. Příjem tuků je naopak snížený v některých případech dokonce i o polovinu doporučených hodnot. Doporučenou maximální hodnotu pro příjem lepku nedosahuje většina ani z poloviny. Dostupnost bezlepkových výrobků v prodejní síti je podle všech rodičů dobrá, ale nepříjemnou skutečností zůstává, že zařízení společného stravování většinou nenabízí možnost bezlepkového stravování. Pouze dva respondenti se pravidelně a jeden občas v takovýchto zařízeních stravují.cze
dc.format51 s.
dc.format51 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectceliakiecze
dc.subjectbezlepková dietacze
dc.subjectděti s celiakiícze
dc.subjectlepekcze
dc.subjectceliac diseaseeng
dc.subjectgluten free dieteng
dc.subjectchildren with the celiac diseaseeng
dc.subjectgluteneng
dc.titleJídelníček u dítěte s celiakiícze
dc.title.alternativeDiet for children with the celiac diseaseeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42935
dc.description.abstract-translatedEntitled the "Diet for Children with the Celiac Disease", this Bachelor paper aims to map the quality and quantity aspects of a two-week menu served to children suffering the condition. Thus monitored was primarily the intake of energy, proteins, fats and saccharides, and assessed was also the intake of gluten. The theoretical section explains the term of "gluten" and, describing the relevant symptoms, diagnostics, possible complications and prevention practices, it characterizes the disease, including its different forms. Subsequent chapters of the section treat the subject of gluten-free diet and enlist gluten-free and very-low-gluten-containing foods as opposed to those impermissible. Moreover, the section depicts the situation with food additives and controversial foodstuffs. The practical section of the paper relied on the method of qualitative research. The population being researched consisted of 7 respondents who were asked to record in a special sheet all foods they ate within 14 days. The results were processed using the Nutriservis Professional program and then compared with the recommended daily intake of energy, proteins, fats and saccharides. Attention was also paid to the composition of respondents' diet and the types of foodstuffs that they preferred. Each respondent had his or her overall daily intake of gluten evaluated according to the Database of Gluten-Free Products. The data thus collected have been supplemented with those obtained from a questionnaire filled out by the parents. The questionnaire inquired about the school lunchroom meals and the availability of gluten-free foodstuffs on the market. The research results were tabled together with the intakes of individual nutrients recommended to each respondent. As follows from the results, most children are fed twice the recommended energy intake - only two had the energy intake slightly lower than recommended. Five respondents were found to have also the intake of saccharides two times above what is recommended. Conversely, the intake of fats was observed reduced, in some cases to as much as 50% of the recommended figures. As regards the value of gluten intake recommended as maximum, most of the children have not reached one half of the figure. Concerning the gluten-free products available in stores, all parents perceived the situation as good, but quoted as an unpleasant fact the prevailing unavailability of gluten-free meals at public catering facilities. Only two respondents took their meals regularly and one occasionally at such facilities.eng
dc.date.accepted2015-09-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam