Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorKořínková, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T14:17:05Z
dc.date.available2021-12-03T14:17:05Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22174
dc.description.abstractBakalářská práce pojednává o ulcerózní kolitidě a vlivu onemocnění na dietu pacienta. Cílem bakalářské práce je zmapovat složení jídelníčku nemocných s ulcerózní kolitidou. Stanoveny jsou výzkumné otázky: "Jak dodržují pacienti zásady správného stravování u tohoto onemocnění?", "Jakým potravinám se pacienti nejčastěji vyhýbají?" a "Jaké mají vybraní pacienti zkušenosti s nutričním terapeutem?". Bakalářská práce nejprve shrnuje teoretické znalosti ohledně současného stavu, výskytu, diagnostice, příčinách vzniku a průběhu onemocnění. Další kapitoly se zabývají projevy ulcerózní kolitidy, které nejsou jen věcí zažívacího traktu. Následují části o mimostřevních komplikacích, které s onemocněním souvisí a o stavu výživy pacientů. V neposlední řadě je v práci popisován dietní režim u pacientů. K dosažení cíle je zvolen kvantitativní i kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum je proveden formou dotazníků, které byly rozdány pacientům klinického centra ISCARE I.V.F. a.s., které je pod vedením přednosty Prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc. Výsledky dotazníků jsou zpracovány ve formě grafů. Kvalitativní výzkumu je uskutečněn pomocí záznamového archu, do kterého vybraní respondenti zapisovali dvoutýdenní jídelníček. Ten byl následně zhodnocen v programu Nutriservis. Výsledky šetření byly porovnány s doporučeními a interpretovány formou tabulek a prostého textu. Pro porovnání byl také vypracován obecný vzorový jídelníček pro období remise. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti mají v celku stereotypní stravovací návyky. Potvrzeny tak byly obecně známé skutečnosti. Nemocní se nejčastěji vyhýbají konzumaci mléčných výrobků, celozrnného pečiva a luštěnin. Nedostatečná byla konzumace zeleniny, ovoce a ryb. Pacienti mají malé povědomí o roli nutričního terapeuta, většina respondentů s nimi nemá žádné osobní zkušenosti. Rady ohledně stravování hledají na internetu, kde některá neověřená doporučení mohou jedince ohrozit vznikem malnutrice, hypovitaminózy či karence stopových prvků. Pacienti s ulcerózní kolitidou ve stadiu remise by však měli dodržovat běžnou racionální dietu s ohledem na individuální nesnášenlivost potravin.cze
dc.format78 s. (107 808 znaků)
dc.format78 s. (107 808 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectulcerózní kolitidacze
dc.subjectracionální stravacze
dc.subjectjídelníčekcze
dc.subjectdotazníkcze
dc.subjectNutriserviscze
dc.subjectulcerative colitiseng
dc.subjectrational dieteng
dc.subjectdieteng
dc.subjectquestionnaireeng
dc.subjectNutriserviseng
dc.titleJídelníček nemocných s ulcerózní kolitidoucze
dc.title.alternativeDiet of patients with ulcerative colitiseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42941
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with ulcerative colitis as well as with the impact of such a disease on patient's diet. The aim of this thesis is to describe the composition of the diet of patients with ulcerative colitis. The following research questions are defined: "How do the patients follow the principles of a proper diet in this disease?", "What foods do the patients tend to avoid most often?" and "What is the experience of selected patients with a nutritional therapist?" At first, this bachelor thesis summarizes theoretical knowledge of the current status, incidence, diagnostics, causes and the course of the disease. Other chapters deal with symptoms of ulcerative colitis which is not just a matter of the digestive tract. This is followed by the extraintestinal complications that are related to the disease. The nutritional status of patients is also mentioned here. Last but not least, this work describes the diet plan of patients. To achieve the goal of this thesis, quantitative and qualitative researches are selected. The quantitative research is conducted using questionnaires which were distributed to patients of the Clinical Centre ISCARE I.V.F a.s., that is under the leadership of a head of the department, Prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc. The survey results are presented in the form of graphs. The qualitative research is carried out through the recording sheet to which the selected respondents wrote down their two-week diet. This diet was subsequently evaluated in the program Nutriservis. The results were compared with the recommendations and interpreted in the form of tables and plain text. For comparison, a general sample menu for the period of remission has been worked out. The research results show that eating habits of patients are quite stereotypical. Generally known facts have been confirmed. Most frequently, patients try to avoid the consumption of dairy products, wholemeal bread and legumes. The consumption of vegetables, fruits and fish is not sufficient. Patients are not aware enough of the role of a nutritional therapist, most respondents do not have any personal experience with him. Dietary advice is searched on the internet where some unverified recommendations may endanger health of individuals of malnutrition, hypovitaminoses or deficiency of trace elements. However, patients in the remission stage of ulcerative colitis should follow the rational diet with regard to individual food intolerance.eng
dc.date.accepted2015-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKohout, Pavel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam