Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKonečná, Hana
dc.contributor.authorLaštůvková, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-03T14:17:15Z
dc.date.available2021-12-03T14:17:15Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22182
dc.description.abstractMigrénou trpí přibližně 12 % populace v České republice, přičemž až 85 % těchto pacientů uvádí, že na jejich migrénu má vliv nějaký spouštěcí faktor. V pořadí nejčastějších faktorů, které migrenózní bolesti hlavy vyvolávají, je vynechávání jídla na 3. místě, určité potraviny (např. čokoláda, zmrzlina, sýr, jižní ovoce, alkohol) jsou na 6. místě. Tato práce se zabývá vlivem výživy na migrenózní bolesti hlavy. Otázky výzkumu byly, zda má výživa jako celek vliv na migrenózní bolesti hlavy, zda mají některé potraviny větší vliv na bolesti hlavy než jiné, a zda spouštěcí faktory z odborné literatury odpovídají skutečnosti. Podle zjištěných výsledků může mít výživa vliv, a to jako spouštěcí faktor, stejně tak jednotlivé potraviny, které mají individuální význam u různých respondentů. Výsledky a údaje z odborné literatury se v některých bodech shodovaly, v některých rozcházely, pravděpodobně díky cílené eliminaci některých spouštěcích faktorů samotnými respondenty z jejich jídelníčku. Respondenti byli vyhledáváni metodou sněhové koule. Výzkum probíhal pomocí formulářů na vyplňování dat zpětně poté, co respondent dostal migrenózní záchvat, a také za pomoci formulářů pro rozhovor. Analýza dat probíhala kvantitativně i kvalitativně, data byla zapisována do programu Excel a pomocí tabulek byly vyhodnocovány četnosti spouštěcích faktorů. Výsledky ukazují, že výživa jako celek i jednotlivé potraviny hrají roli jako faktory při spouštění migrenózních záchvatů, jak udává i odborná literatura. Díky výsledkům vyvstává otázka, jaký význam má oligoantigenní (nazývaná také eliminační) dieta pro nutriční terapeuty? A jakých výsledků by se dosáhlo za jejího rozsáhlého použití? To jsou otázky přesahující rámec této práce, ale bylo by jistě zajímavé se nad nimi více zamyslet.cze
dc.format60 s. (89 869 znaků) + 9 s.
dc.format60 s. (89 869 znaků) + 9 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmigrénacze
dc.subjectnutricecze
dc.subjectspouštěcí faktorcze
dc.subjectmigraineeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecttriggering factoreng
dc.titleVliv výživy a jednotlivých potravin na migrenózní bolesti hlavy. Případová studiecze
dc.title.alternativeNutritional and particular food influence on migraine headaches. Case Studyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42962
dc.description.abstract-translatedMigraine affects approximately 12 % of the population in the Czech Republic, and up to 85 % of these patients stated that their migraine has some triggering factor. In order of the most common factors that cause migraine headaches. Skipping of a meal is on 3rd place; certain foods (e.g. chocolate, ice cream, cheese, tropical fruit and alcohol) are on 6th place. This study examines the influence of nutrition on migraine headaches. Research questions are whether the foods as a whole affect migraine headaches that have some foods greater effect on headaches than others and whether triggering factors from literature correspond to reality. According to findings may affect nutrition as a trigger factor as well as individual foods that have individual meanings for different respondents. The results and data from the literature on some points agreed in some parted probably due to the targeted elimination of certain triggering factors by respondents from their diet. Respondents were searching snowball sampling method. The research was conducted with forms to fill in the data retrospectively after respondent received a migraine attack and then use the forms for interview to help. Data analysis was carried out quantitatively and qualitatively the data has been written into the Excel-sheets and were evaluated as a whole with using the frequency of trigger factors. The results show that nutrition or individual foodstuff such factors play a role in triggering migraine attacks like literature presents. Thanks to the results the questions arise. What significance has oligoantigen (also called elimination) diet for nutritional therapists? And what results would be achieved for its extensive use? These questions are out of the scope of this work but it would be interesting to reflect on them more.eng
dc.date.accepted2015-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVelemínský, Miloš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam