Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorVaverová, Petra
dc.date.accessioned2021-12-03T14:17:19Z
dc.date.available2021-12-03T14:17:19Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22186
dc.description.abstractHlavním cílem bakalářské práce s názvem Výživa kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mléka, je seznámit se s průběhem nemoci, ale i s řešením. Dalším cílem je zjistit frekvenci alergie na bílkovinu kravského mléka v ordinaci dětského lékaře. V neposlední řadě je cílem zpracovat seznam přípravků pro tento typ onemocnění. Teoretická část se zabývá zařazením alergie na bílkovinu kravského mléka mezi potravinové alergie. Dále se věnuje mateřskému mléku jako nejdůležitější výživě kojence a rozdílu mezi mateřským mlékem a kravským mlékem. Nakonec se věnuje samotnému onemocnění alergie na bílkovinu kravského mléka, jeho prevalenci, otázce, kde a jak se nejvíce projevuje, jak se dá diagnostikovat a jaký je léčebný postup. V závěru teoretické části se věnujeme seznamu přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka. Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována pomocí rozhovorů s dětskými lékaři. Byly použity rozhovory s dvojím zaměřením. První typ interview s různými dětskými lékaři a lékaři specialisty, se věnoval jejich znalostem, názorům a informacím zajímavým pro alergii na bílkovinu kravského mléka. Druhý typ rozhovoru se věnoval respondentům s alergií na bílkovinu kravského mléka. Měl zjistit průběh onemocnění, diagnostické testy, které byly provedeny pro zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka. Dále se věnoval výživě a aktuálnímu stavu. Dále jsem ve výzkumné části zpracovávala přehled přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka a v Nutriservisu profesional jsem vytvořila týdenní jídelníček pro dítě s alergií na bílkovinu kravského mléka.cze
dc.format88 s. (111 320 znaků)
dc.format88 s. (111 320 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAlergie na potravinycze
dc.subjectalergie na bílkovinu kravského mlékacze
dc.subjectkojenícze
dc.subjectkravské mlékocze
dc.subjectmateřské mlékocze
dc.subjectFood allergieseng
dc.subjectallergy to cow´s milk proteineng
dc.subjectbreast-feedingeng
dc.subjectcow´s milkeng
dc.subjectbreast milk.eng
dc.titleVýživa kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mlékacze
dc.title.alternativeNutrition of infants and toddlers with allergies to cow's milk proteineng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42966
dc.description.abstract-translatedThe main objective of the thesis titled Nutrition of Infants and Toddlers with Cow's Milk Allergy is to outline the course of the disease and to present solutions to it. Another objective is to determine the frequency of milk allergy in the paediatrician's office. The thesis also aims to present a list of medical products for this type of disease. The theoretical part of the thesis deals with the classification of milk allergy in food allergies. Further, it discusses breast milk as the most important food for infants and the difference between breast milk and cow's milk. Finally, it discusses the very disease of cow's milk allergy, its prevalence, where and how it manifests most, methods of its diagnosing, and treatments available. In the end of the theoretical part, we deal with a list of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy. The research part of the thesis was developed by using qualitative research conducted through interviews with a dual focus with paediatricians. The first type of interviews with various paediatricians and a specialist physician were devoted to their knowledge, opinions, and information interesting for cow's milk allergy. The second type of interviews was aimed at patients with cow's milk allergy. These aimed to determine the course of the disease and diagnostic tests to identify the presence of the disease. Furthermore, they addressed the question of nutrition and current status of such patients. The theoretical part also includes an overview and evaluation of products of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy and in Nutriservis profesional I created a weekly diet for a child with an allergy to cow's milk protein.eng
dc.date.accepted2015-06-19
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBlažek, Karel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam