Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorHlízová, Veronika
dc.date.accessioned2021-12-03T14:20:37Z
dc.date.available2021-12-03T14:20:37Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22314
dc.description.abstractTéma mé bakalářské je ,,Výživa jako primární prevence u dětí předškolního věku". Výživa, jakožto důležitá determinanta zdraví, zásadním způsobem ovlivňuje zdravotní stav organismu. Na jedné straně může mít výživa negativní vliv na zdraví člověka a podporovat vznik nejrůznějších onemocnění, zejména neinfekčního původu. Na straně druhé může však strava působit jako prevence těchto chorob (1). Nejzávažnější následky mají z těchto onemocnění kardiovaskulární choroby a nádorová onemocnění, které jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. Tyto zmíněné choroby nejsou sice typické pro dětský věk, zásadním faktem je však to, že kdyby se na výživu jako primární prevenci apelovalo již od útlého věku, byla by prevalence těchto onemocnění nižší (2). V dětství totiž dochází k utváření samotných stravovacích návyků, je zakládána kostní tkáň a organismus prochází intenzivním růstem, což je důležité pro ovlivnění zdravotního stavu nejen v dětství, ale právě i v dospělosti (3). S výživou souvisí i vznik onemocnění, která jsou pro dětský věk typické. Příkladem je obezita, jejíž prevalence neustále stoupá a s níž stoupá i riziko vzniku dalších závažných onemocnění, jako např. výše zmíněných kardiovaskulárních chorob, či diabetu mellitu II. typu (4). Tato práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V teoretické části jsou nejprve vysvětleny základní pojmy týkající se tématu bakalářské práce. Dále se práce věnuje, jak celkovému energetickému příjmu, tak konkrétním makronutrientům a mikronutrientům včetně  jejich doporučených denních dávek pro děti předškolního věku a rizik hrozících při jejich deficitu či nadbytku. Další kapitoly se zabývají jednotlivými částmi výživové pyramidy a skladbou jednotlivých chodů v průběhu dne. Součástí jsou samozřejmě i informace týkající se pitného režimu a negativního vlivu slazených nápojů na zdraví organismu. Předposlední část je věnována vlivu rodiny na stravování dětí, jelikož na vytváření stravovacích návyků mají významný podíl právě rodiče (5). Poslední oblast, kterou se teoretická část zabývá, popisuje problematiku onemocnění vyskytujících se u dětí předškolního věku, která vznikají na základě chybného stravování. Praktická část práce se opírá o kvalitativní výzkum. Cílem mé práce bylo zmapovat stravovací návyky u dětí předškolního věku. Byly zvoleny následující výzkumné otázky: 1. Jaké informace o zásadách zdravé výživy mají matky zkoumaného souboru? 2. Jaké potraviny vzhledem k racionálnímu stravování děti zkoumaného souboru konzumují? 3. Jaký je stravovací režim zkoumaného souboru vzhledem k zásadám zdravé výživy? Sběr dat proběhl pomocí semistrukturovaných rozhovorů, které byly uskutečněny s matkami dětí předškolního věku navštěvujících mateřskou školu v Kaplici. Celkem bylo provedeno 14 rozhovorů. Uskutečněné rozhovory byly přepsány do písemné podoby a následně kódovány a kategorizovány pomocí metody papír a tužka. Z výsledků vyplývá, že většina matek má správné, ovšem pouze povrchní informace o zdravé výživě. Vzhledem k jednotlivým potravinám převažuje ve stravování dětí světlé pečivo a naopak se vyskytuje nedostatek zeleniny a ryb. Slazené kupované nápoje děti konzumují pouze ojediněle, sladkosti však většina z nich každý den. Frekvence ve stravování je u většiny dětí správná, problém se však vyskytuje v nedostatečném intervalu mezi posledním jídlem dne a spánkem. Nedostatky se nachází i ve složení některých chodů dne. Pitný režim je u většiny dětí dostatečný. Vzhledem k vysokému významu výživy v primární prevenci řady onemocnění, bych doporučovala zejména zvýšit edukovanost matek. Pro zvýšení informovanosti jsem vypracovala informační leták, který byl předán jednotlivým respondentkám a může být zveřejněn např. i na nástěnkách mateřských škol či v čekárnách pediatrů.cze
dc.format86 s.
dc.format86 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpředškolní věkcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectprimární prevencecze
dc.subjectinformovanost matekcze
dc.subjectpreschool ageeng
dc.subjectnourishmenteng
dc.subjectprimary preventioneng
dc.subjectknowledge of motherseng
dc.titleVýživa jako primární prevence u dětí předškolního věkucze
dc.title.alternativeNutrition as primary prevention of preschool childreneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag43243
dc.description.abstract-translatedThe subject of my bachelor project is following: "Nutrition as primary prevention of preschool children". Nutrition, as an important determinant of health, influence the state of health of the organism significantly. On one hand, it could be the nourishment what can cause a negative impact on our health and support an emergence of variety of diseases, primarily those with noninfectious origin. On the other hand, nutrition could act as a prevention for all of these diseases (1). The most unpropitious result of these diseases belongs to cardiovascular and tumorous illnesses, which are the most common cause of death in the Czech Republic. These already mentioned diseases are not typical for preschool children, however, the cruicial factor is that the appeal to nourishment as a primary prevention since this age could decreased the prevalence of these diseases in posterior age (2). Childhood is the time when all habits, and especially eating habits, are learned, when bone tissue is founded, and the organism is intesively growing, which is important because it ifluence the state of health not only in childhood, but certainly in adulthood (3). Nourishment is related to development of illnesses so typical for childhood. The example is obesity; its prevalence constantly increases hand to hand with a risk of development of other very serious diseases, such as above mentioned cardiovascular illnesses or Diabetes Mellitus II. (4). This paper is devided to a theoretical and a practical part. In the theoretical part, firstly, there are explained several basic terms regarding to the main theme of this paper. Forth, it devote to the overall energy intake and also to specific macronutrients and micronutrients including their recommended daily dose for preschool children and the risks threatening when a deficit or an abundance of these nutrients occure. Next chapters deal with individual parts of food pyramid and with a composition of single dishes consumed during the day. Included are also informations about drinking regime and the negative impact of sweetened drinks on health of the organism. The penultimate part decribes an influence of family on children's nourishment because it is the parents who plays the major part on their children's eating habits (5). The last area, included in the theoretical part, deals with problems of diseases based on faulty diet occuring in preschool- aged children. The practical part deals with a qualitative research. The goal of my research was to map out the eating habits by preschool children. The following questions were chosen: 1. What informations about priciples of healthy eating have mothers of the surveyed file? 2. What foodstuff, in view of racional children nourishment, do the children consume? 3. What is the eating regime of this surveyed file in comparison to principles of healthy nourishment? The data collection was done by a form of semistructured interviews; these were realized with mothers of preschool children attending a kindergarten in Kaplice. In total, 14 interviews were performed. The realized interviews were transcribed in to a written form and then coded and categorized with a method called "paper and pencil." From results ensue that the majority of mothers has correct but only superficial informations about healthy nourishment. In view of individual groceries in children's nutrition, white pastry prevail and in contrary, there is a lack of vegetable and fishes. Sweetened drinks are consumed only sporadicaly but sweets and candies are eaten every day by a majority of surveyed children. Frequency of consuming is correct by a majority, but the problem is in an inadequate interval between the last meal and sleeping. There is also a failure in composition of few of the dishes. The drinking regime is adequate by a majority of children. In view of a high importance of nourishment as a primary prevention of many diseases, I would recommend to increase the erudition of mother.eng
dc.date.accepted2015-05-28
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNosková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam