Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPodstatová, Hana
dc.contributor.authorRejzková, Petra
dc.date.accessioned2021-12-03T14:25:22Z
dc.date.available2021-12-03T14:25:22Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22514
dc.description.abstractEpidemiologie výskytu alimentárních nákaz v České republice V mé diplomové práci jsem se zaměřila na výskyt alimentárních onemocnění v České republice a jejich prevenci. Skupina alimentárních nákaz, u nichž dominuje především přenos fekálně-orální cestou, je velice silně ovlivněna "lidským faktorem". Alimentární onemocnění se snadněji vyskytnou v kolektivech velkého počtu lidí a zvláště tam, kde jsou problémy s dodržováním základní hygieny. Pro populaci jsou nejen zdravotním, ale i velkým sociálním a ekonomickým rizikem. Předkládaná práce je zkráceným syntetizujícím pohledem na dosavadní vývoj a současnou závažnost alimentárních nemocí. Cílem není detailní rozbor údajů o jednotlivých alimentárních onemocněních, ale spíše jejich globální zhodnocení výskytu na území České republice. Práce je cíleně soustředěna pouze na vybraná infekční onemocnění, na kterých je možné dobře ukázat dlouhodobé změny výskytu. Samostatná kapitola je podrobněji věnována výskytu virové hepatitidy A, která je v současnosti velice diskutovaným tématem. Dále jsem uvedla i informace k nedávné epidemii HAV v ČR v roce 2008. V první části diplomové práce jsem popsala, jakým způsobem probíhá sběr a kompletace dat na území České republiky, jaké programy jsou v současnosti pro evidenci a vyhodnocování dat využívány. Dále jsem uvedla i faktory zevního prostředí ovlivňující vznik onemocnění. V druhé části jsem zpracovala informace o vybraných nemocech a vypracovala k nim přehledné grafy a mapy s výskytem. Na základě znalosti těchto trendů výskytu lze doporučit účinná protiepidemická opatření ovlivňující šíření onemocnění. Z výsledků výzkumu vyplívá, že v současnosti jsou v České republice významná především akutní průjmová onemocnění bakteriálního a virového původu. U řady alimentárních nemocí je trend výskytu v ČR na velice nízké úrovni a problémem je především jejich import z rozvojových zemí s endemickým výskytem. Alimentární nákazy, u kterých je již delší dobu zavedena specifická imunoprevence, se podařilo eliminovat. Takovým příkladem eliminace v České republice je onemocnění poliomyelitida. Současně s pozitivním ovlivněním některých nákaz vystupují dnes do popředí zájmu jiné nemoci infekční etiologie, jejichž význam se relativně i skutečně zvyšuje. Příkladem jsou některá onemocnění bakteriálního a virového původu. Nejvýznamnější z nich je salmonelóza, kampylobakterióza a virové hepatitidy. Tento vývoj lze pozorovat v celém světě. V hospodářsky vysoce rozvinutých zemích je spojen s rozmachem potravinářského průmyslu. Incidence onemocnění kampylobakteriózou v České republice ročně přesahuje až 20tisíc případů onemocnění a to ji činí nejčastější zoonózou u lidí. Náplní mé diplomové práce není vzhledem k obsáhlosti této problematiky navrhování řešení. Cílem je pouze zmapovat a poukázat na aktuální epidemiologickou situaci výskytu vybraných alimentárních nemocí v České republice.cze
dc.format99s.
dc.format99s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectalimentární onemocněnícze
dc.subjectfekálně-orální cestacze
dc.subjecttrend výskytucze
dc.subjectfoodborne diseaseeng
dc.subjectfecal-oral transmissioneng
dc.subjectincidence trendeng
dc.titleEpidemiologie výskytu alimentárních nákaz v České republicecze
dc.title.alternativeEpidemiology of the incidence of foodborne disease in the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag43732
dc.description.abstract-translatedEpidemiology of the incidence of foodborne disease in the Czech Republic In my thesis I focused on the incidence of foodborne disease in the Czech Republic and their prevention. Group of foodborne disease, which is dominated by the fecal-oral transmission, is strongly influenced by the human factor. Foodborne disease easier occurs in communities of large group of people and in particular there where are problems with compliance with basic hygiene. Presented work is an abbreviated synthesized look at existing development and current severity of foodborne illnesses. The aim is not a detailed data analysis of individual foodborne illness, but their global assessment of occurrence in the Czech Republic. This is specifically focused only on selected infectious diseases where is possible to show long-term changes. A separate chapter is devoted to detailed incidence of viral hepatitis A, which is currently a very hot topic. Furthermore, I also present information on the recent epidemic of HAV in the Czech Republic in 2008. In the first section of presented thesis I describe process of collection and completion of related data in Czech Republic, also programs which are currently used for collection of data and their evaluation. I have also indicated external factors influencing disease emergence. In the second part, I compiled information on selected diseases and processed those into a graphs and maps of occurrence. Based on knowledge of the occurrence of these trends, it could be used for recommendation of effective infection control measures affecting the spread of the disease. The outcome of my thesis shows that in the Czech Republic are primarily important acute diarrheal diseases of bacterial and viral origin. For number of foodborne illnesses the trend of occurrence in Czech Republic is at very low level and the problem is with their import from developing countries with endemic occurrence. Certain foodborne diseases are eliminated, as we have in place specific immuno-prevention for long time. Good example is elimination of polio disease in the Czech Republic. Due to positive influence on certain diseases even more comes to the forefront diseases of infectious origin and importance of their actual and relative increase. As example are certain bacterial and viral diseases. Most significant are salmonellosis, campylobacteriosis and viral hepatitis. This development can be worldwide observed. In economically highly developed countries all this is associated with the growth of the food industry. The incidence of the campylobacteriosis disease in the Czech Republic yearly exceeds 20 thousand cases, which is the most common human zoonosis. Given the importance of this issue the aim of my thesis is not proposing solution. The aim is only to map and point out the current epidemiological situation of occurrence of selected foodborne diseases in the Czech Republic.eng
dc.date.accepted2015-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeWeinerová, Lenka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam