Sirné sloučeniny "sladkého česneku" (<i>Tulbaghia violacea</i> Harv.)
Abstrakt
V teoretické části je znázorněna podobnost vzniku rozkladných sirných látek vznikajících v česneku (Allium sativum L.) a "sladkém" česneku (Tulbaghia violacea Harv.) po porušení jejich pletiv.
Nápní praktické části pak bylo vyextrahovat z kořínků T. violacea marasmicin, majoritní rozkladnou sirnou látku a porovnat jeho antimikrobiální aktivitu s allicinem, majoritní rozkladnou sirnou látku v česneku proti některým rostlinným a živočišným bakteriiím a proti kvasince (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) užitím diskové difúzní metody. Diluční metodou byla určena MIC marasmicinu a allicinu proti živočišným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).