Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubec, Roman
dc.contributor.authorTřísková, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-06T13:42:38Z
dc.date.available2021-12-06T13:42:38Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/23936
dc.description.abstractTato práce je zaměřena na biologicky aktivní sirné sloučeniny cibule, zejména na deriváty cysteinu přítomné v kultivaru Allium cepa var. tropea. V této odrůdě cibule byl v roce 2008 nalezen zcela nový derivát cysteinu (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxid. Cílem této práce byla laboratorní syntéza (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu a vývin analytické metody pro stanovení této sirné aminokyseliny. Syntéza se skládá ze čtyř kroků, a to 1) redukce (E)-pent-3-enové kyseliny (pomocí LiAlH4), 2) bromace (E)-pent-3-en-1-olu za vzniku (E)-5-brompent-2-enu, 3) jeho reakce s L-cysteinem a 4) následné oxidaci (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteinu za vzniku (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu. Výsledné diastereomery (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu byly dále odděleny pomocí preparativní HPLC a spektrálně charakterizovány.cze
dc.format34 s.
dc.format34 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAllium cepa var. tropeacze
dc.subjectcibulecze
dc.subject(E)-S-pentenyl-L-cystein S-oxidcze
dc.subjectAllium cepa var. tropeaeng
dc.subjectonioneng
dc.subject(E)-S-pentenyl-L-cysteine S-oxideeng
dc.titleSirné sloučeniny cibule Tropea (<i>Allium cepa</i> var. <i>tropea</i>)cze
dc.title.alternativeSulfuric compounds of onion Tropeaeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag27437
dc.description.abstract-translatedThis thesis is focused on biologically active sulfur compounds of onions, especially cysteine derivatives occurring in the cultivar Allium cepa var. tropea. In this onion variety, a completely novel cysteine derivative (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide was found in 2008. The aim of this work was a laboratory synthesis of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide and development of an analytical method for determination of this sulfur amino acid. The preparation procedure consisted of four steps, namely 1) reduction of (E)-pent-3-enoic acid (using LiAlH4), 2) bromination of (E)-pent-3-en-1-ol to yield (E)-5-brompent-2-en, 3) its reaction with L-cysteine and 4) the subsequent oxidation of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine to form (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide. The resulting diastereomers of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide were then separated by preparative HPLC and spectrally characterized.eng
dc.date.accepted2012-05-28
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineChemiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNováková, Sabina


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam