dc.contributor.advisor | Kubec, Roman | |
dc.contributor.author | Třísková, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2021-12-06T13:42:38Z | |
dc.date.available | 2021-12-06T13:42:38Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-27 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/23936 | |
dc.description.abstract | Tato práce je zaměřena na biologicky aktivní sirné sloučeniny cibule, zejména na deriváty cysteinu přítomné v kultivaru Allium cepa var. tropea. V této odrůdě cibule byl v roce 2008 nalezen zcela nový derivát cysteinu (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxid. Cílem této práce byla laboratorní syntéza (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu a vývin analytické metody pro stanovení této sirné aminokyseliny. Syntéza se skládá ze čtyř kroků, a to 1) redukce (E)-pent-3-enové kyseliny (pomocí LiAlH4), 2) bromace (E)-pent-3-en-1-olu za vzniku (E)-5-brompent-2-enu, 3) jeho reakce s L-cysteinem a 4) následné oxidaci (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteinu za vzniku (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu. Výsledné diastereomery (E)-S-(3-pentenyl)-L-cystein S-oxidu byly dále odděleny pomocí preparativní HPLC a spektrálně charakterizovány. | cze |
dc.format | 34 s. | |
dc.format | 34 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Allium cepa var. tropea | cze |
dc.subject | cibule | cze |
dc.subject | (E)-S-pentenyl-L-cystein S-oxid | cze |
dc.subject | Allium cepa var. tropea | eng |
dc.subject | onion | eng |
dc.subject | (E)-S-pentenyl-L-cysteine S-oxide | eng |
dc.title | Sirné sloučeniny cibule Tropea (<i>Allium cepa</i> var. <i>tropea</i>) | cze |
dc.title.alternative | Sulfuric compounds of onion Tropea | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 27437 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis is focused on biologically active sulfur compounds of onions, especially cysteine derivatives occurring in the cultivar Allium cepa var. tropea. In this onion variety, a completely novel cysteine derivative (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide was found in 2008. The aim of this work was a laboratory synthesis of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide and development of an analytical method for determination of this sulfur amino acid. The preparation procedure consisted of four steps, namely 1) reduction of (E)-pent-3-enoic acid (using LiAlH4), 2) bromination of (E)-pent-3-en-1-ol to yield (E)-5-brompent-2-en, 3) its reaction with L-cysteine and 4) the subsequent oxidation of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine to form (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide. The resulting diastereomers of (E)-S-(3-pentenyl)-L-cysteine S-oxide were then separated by preparative HPLC and spectrally characterized. | eng |
dc.date.accepted | 2012-05-28 | |
dc.description.department | Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Chemie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Chemie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Nováková, Sabina | |