dc.contributor.advisor | Kubec, Roman | |
dc.contributor.author | Štefanová, Iveta | |
dc.date.accessioned | 2021-12-06T14:02:45Z | |
dc.date.available | 2021-12-06T14:02:45Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-26 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/24280 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá studiem sirných sloučenin houby houževnatce jedlého (Lentinula edodes) z čeledi Agaricaceae.
Teoretická část popisuje její výskyt, umělou kultivaci a také shrnuje současný stav problematiky týkající se nejvýznamnějších sloučenin této houby. Hlavní pozornost je soustředěna na senzoricky aktivní sirné sloučeniny vznikající z netěkavého prekurzoru, lentinikové kyseliny.
Experimentální část je zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci nejvýznamnějších senzoricky aktivních sloučenin. Dalším cílem bylo testování antimikrobiální aktivity hlavní sirné sloučeniny, lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), mikrodiluční metodou. Zjištěné minimální inhibiční koncentrace byly porovnány s aktivitou komerčně dostupných antibiotik. | cze |
dc.format | 29 s. | |
dc.format | 29 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | lentiniková kyselina | cze |
dc.subject | lenthionin | cze |
dc.subject | shiitake | cze |
dc.subject | lentinic acid | eng |
dc.subject | lenthionine | eng |
dc.subject | shiitake | eng |
dc.title | Senzoricky aktivní sloučeniny houževnatce jedlého | cze |
dc.title.alternative | Sensory active compounds of shiitake mushroom | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 30942 | |
dc.description.abstract-translated | This Bachelor´s thesis deals primarily with sulfur-containing compounds of the mushroom Lentinula edodes which belongs to the family Agaricaceae.
The theoretical part describes its occurrence, artificial cultivation, and also summarizes the current state of knowledge related to the most important compounds found in this mushroom. It is focused mainly on the sensory active compounds formed from a non-volatile precursor lentinic acid.
The experimental part was focused on the isolation and spectral characterization of the most important sensory active compounds. The other aim of this thesis was to test the antimicrobial activity of lethionine (1,2,3,5,6-pentathiepane) by the microplate method. The minimal inhibitory concentration observed was compared to the activity of several commercially available antibiotics. | eng |
dc.date.accepted | 2013-05-27 | |
dc.description.department | Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Chemie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Chemie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Nováková, Sabina | |