Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKlimeš, Petr
dc.contributor.authorNosková, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-06T14:17:55Z
dc.date.available2021-12-06T14:17:55Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2014-12-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/24633
dc.description.abstractTato práce má dvě části: první přináší přehled o roli různých potravin a živin mravenci, druhá část představuje výsledky experimentu zaměřeného na preferenci základních složek potravy středoevropských mravenců. V experimentu jsme připravili šest různých návnad (voda, 1% chlorid sodný, olivový olej, 20% aminokyselina glutamin, umělý med [10% sacharózy + 10% aminokyselina] a 20% sacharózy). Celkem bylo navštíveno 187 z 690 pastí. Bylo zaznamenáno 26 druhů mravenců. Preference čtyř nejpočetnějších druhů se lišila. F. polyctena navštěvovala většinu nabízených návnad, zatímco jiné druhy preferovaly složky jako cukr. Obecně platí, že mravenci preferují med a sacharózu, bez ohledu na roční období a stanoviště. Dodatečné koncentrace návnad soli a sacharózy projevují stejné preference, bez ohledu na typ návnady a aditivitu účinků aminokyseliny u sacharózy. Výsledky experimentu ukazují překvapivě konzistentní a silnou preferenci středoevropských mravenců na cukry.cze
dc.format58 s. (104 732 znaků)
dc.format58 s. (104 732 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectFormicidaecze
dc.subjectmravencicze
dc.subjecthabitatcze
dc.subjectsezónacze
dc.subjectpotravní preferencecze
dc.subjectživinycze
dc.subjectdruhycze
dc.subjectspolečenstvacze
dc.subjectEvropacze
dc.subjectFormicidaeeng
dc.subjectantseng
dc.subjecthabitateng
dc.subjectseasoneng
dc.subjectfood preferenceseng
dc.subjectnutrientseng
dc.subjectspecieseng
dc.subjectcommunitieseng
dc.subjectEuropeeng
dc.titlePreference základních složek potravy mravenci se zaměřením na středoevropskou faunu.cze
dc.title.alternativePreferences of the basic components of food by central European speciens of ants.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag32346
dc.description.abstract-translatedThis thesis has two parts: the first brings an overview of the role of various foods and nutrients in ants, the second presents the results of an experiment focused on preference of the basic components of food by central European species of ants. In the experiment we provided ants with six different baits (water, 1% sodium chlorid, olive oil, 20% amino acid glutamine, artificial honey [10% sucrose + 10% amino acid] and 20% sucrose). Total, 187 of 690 traps were visited by ants. There were 26 recorded species of ants. Preference of four most abundant species differed. F. polyctena attended most of the offered baits, while other species preferred the sugar components. In general, ants preferred artificial honey and sucrose, regardless of the season and habitats. Additional field tests with different bait concentration of salt and sucrose showed the same preferences regardless of bait type and no additive effects of the amino acid in the sucrose baits. The results of the experiment show a surprisingly consistent and strong preference of central European species of ants for sugars.eng
dc.date.accepted2015-01-19
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKonvička, Martin


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam