Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNosková, Milena
dc.contributor.authorHakrová, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-08T07:19:28Z
dc.date.available2021-12-08T07:19:28Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/29705
dc.description.abstractPředkládaná diplomová práce se zaměřuje na staročeskou kuchyni a rozebírá některé názvy jídel a nápojů. Jde o koláč, perník, kaši, júchu, chléb, huspeninu, preclík a lektvař. Z již zmíněných nápojů jsou pak rozebrána slova jako pivo, víno či medovina. Tyto názvy jsou vybrány a popsány na základě starých kuchařských knih, převážně ze 13. až 19. století. První kapitola teoretické části se zabývá stravou starých Slovanů a tím, jak ji z přírody získávali. V druhé kapitole jsou uvedeny nejdůležitější autoři kuchařských knih, slovníků a kronik, kteří znamenají pro současné badatele obrovský lingvistický i historický přínos. Teoretickou část uzavírá třetí kapitola pojednávající o příslovích a rčeních, která mají souvislost s jídlem či pitím. Hlavní část práce je tvořena analýzou původu a vývoje vybraných slov. Praktickou část uzavírá poslední kapitola, která je obecným shrnutím kuchařství dříve a dnes. Cílem této práce je poukázat na vývoj, etymologii výše uvedených slov a popřípadě i jejich nářečních variant.cze
dc.format84 s., 4 s. příloh
dc.format84 s., 4 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.titleK etymologii slov vybrané oblasti lidské činnosticze
dc.title.alternativeTo the Etymology of Words of Selected Area of Human Activityeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag21883
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis focuses on the old czech kitchen and discusses some names of dishes and drinks. The names of dishes which are presented in this thesis are: koláč, perník, kaše, jícha, chléb, huspenina, preclík and lektvař. From the drinks mentioned above are then ruminated words like pivo, víno, or medovina. These names are chosen and described on the basis of the old cookbooks, mostly from 13. to 19. century. The first chapter deals with the theoretical part of the diet of ancient Slavs and how to acquire it from nature. The second chapter describes the most important authors of cookbooks, dictionaries and chronicles that mean for today´s researchers enormous linguistic and historical benefits. The theoretical part concludes the third chapter dealing with proverbs and sayings, which are associated with eating or drinking. The main part consists of analysis of the origin and development of selected words. The practical part is closed by the last chapter, which is a general summary of the cookery in the past and nowadays. The aim of this thesis is to show the development, the etymology of words written above and their dialect variants.eng
dc.date.accepted2012-05-30
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineČJ-AJ/ZŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeMrkvičková, Iva


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam