Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorSmutníková, Kateřina
dc.date.accessioned2021-12-08T07:20:09Z
dc.date.available2021-12-08T07:20:09Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-27
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/29733
dc.description.abstractPráce se zabývá obsahem vybraných fenolických látek v některých druzích rodu Amaranthus, v černém bezu (Sambucus nigra L.) a v pohance (Fagopyrum esculentum M.). Fenolické sloučeniny jsou skupinou přírodních látek výhradně rostlinného charakteru. Flavonoidy představují pouze jednu skupinu fenolických látek. Flavonoidy vykazují mnohé příznivé biologické účinky, zejména působí jako antioxidanty. Přírodní flavonoidy působí jako prevence proti srdečním chorobám a dalším onemocněním spojené s vysokým věkem. Díky jejich biologickým účinkům se v posledních letech na výzkum flavonoidů obrací větší zájem. Pro stanovení fenolických látek byly použity dvě nezávislé analytické metody. A to metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a metoda micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MECC). Metoda MECC byla použita pro stanovení rutinu a volného kvercetinu. Nejvyšší obsah rutinu byl nalezen v listech pohanky (76 400 mg/kg sušiny) a nejnižší obsah rutinu byl stanoven ve slupkách pohanky. Nejvyšší obsah rutinu byl pozorován u čaje z listů a květů pohanky. Toto množství koresponduje s obsahem rutinu obsaženém ve více než dvou pilulkách Ascorutinu (nejvyhledávanější flavonoidový preparát v České republice). Metoda HPLC byla použita ke kvantitativnímu stanovení fenolických kyselin. Obsah volného kvercetinu byl sledován ve všech vzorcích čajů. Ethanolický extrakt z květenství bezu černého neobsahuje žádný volný kvercetin. Volný kvercetin nebyl nalezen ani v žádných čajích připravených popsanými metodami.cze
dc.format51 s. (53 880); 2 s.
dc.format51 s. (53 880); 2 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectFenolické látkycze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectrutincze
dc.subjectkyselina chlorogenovácze
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecze
dc.subjectmicelární elektrokinetická kapilární chromatografiecze
dc.subjectrod Amaranthuscze
dc.subjectbez černýcze
dc.subjectpohanka setá.cze
dc.subjectPhenolic compoudseng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectrutineng
dc.subjectchlorogenic acideng
dc.subjectHogh - Perfomance Liquid Chromatographyeng
dc.subjectMicellar Electrokinetic Capillary Chromagraphyeng
dc.subjectgenus Amaranthuseng
dc.subjectblack eldeberryeng
dc.subjectbuckwheat.eng
dc.titleOptimalizace podmínek a postupů při získávání bylinných extraktů.cze
dc.title.alternativeOptimization of conditions and procedures for plant extraction.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag22086
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the content of selected phenolic compounds in some species of the genus Amaranthus, in black elderberry (Sambucus nigra L.) and buckwheat (Fagopyrum esculentum M.). Phenolic compounds are a group of natural compounds exclusively vegetable character. Flavonoids represent only one group of phenolic compounds. Flavonoids show many positive biological effects, in particular act as antioxidants. Natural flavonoids may cause to prevent from coronary- heard diseases and other diseases associated with older age. In recent years the increased attention is paid to flavonoid investigation due to its biological effects. For the determination of phenolic substances there were used two independent analytical methods. There are the high-performance liquid chromatography (HPLC) and micellar electrokinetic capillary chromatography (MECC). The MECC method was used for determination rutin and free quercetin. The highest content of rutin was found in leaves of buckwheat (76,400 mg/kg of dry weight) and the lowest content of rutin was determined in buckwheat hulls. The highest content of rutin was observed in teas from buckwheat leaves and inflorescence. This amount of rutin corresponds with rutin content in more than two pills of Ascorutin (the most favourite flavonoid medicament in the Czech Republic) The HPLC method was used for quantitative determination of phenolic acids. The content of free quercetin was monitored in all samples. No free quercetin was found both in plant material and in samples of teas. The ethanolic extract from the elderberry inflorescence didn´t contain any free quercetin. Free quercetin wasn?t found in any further samples of teas, which were prepared by described methods.eng
dc.date.accepted2012-05-25
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBi-Ch/SŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro střední školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam