Prohlížení Zemědělská fakulta dle autora "Beran, Pavel"
-
Analýza genomu u patovarů bakterie <i>Pseudomonas syringae</i> a návrh vhodných oligonukleotidů pro výrobu DNA čipu
Beran, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)Pseudomonas syringae van Hall 1902 (Ps) je významným bakteriálním patogenem parazitujícím na širokém okruhu rostlin. Ps se rozděluje do patovarů podle hostitelského okruhu rostlin. Cílem této diplomové práce bylo stanovení ... -
Detection of toxic cyanobacteria in Estonian large lakes and coastal waters
Tkadlecová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)Tato diplomová práce se zabývá detekcí toxických cyanobakterií v estonských jezerech (Peipsi, Lämmijärv a Vortsjärv) a v pobřežních vodách. Pomocí molekulární metody qPCR byl detekován gen mcyE kódující toxin microcystin ... -
Detekce bakterií rodu Xanthomonas patogenních pro rajče a papriku metodou loop-mediated isothermal amplification
Voráčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)Předmětem této diplomové práce je návrh specifických LAMP primerů a následná LAMP analýza a její optimalizace, s cílem specificky detekovat Xanthomonas gardneri a odlišit je tak od ostatních patogenních xanthomonád a dalších ... -
Metody pro hodnocení životaschopnosti Xanthomonas euvesicatoria po ošetření nízkoteplotním plazmatem
Zemanová, Marta (Jihočeská univerzita, 2017)Práce se zabývá metodami pro hodnocení životaschopnosti fytopatogenní bakterie Xanthomonas euvesicatoria po ošetření nízkoteplotním plazmatem. Ke generování plazmatu byl použit experimentální přístroj gliding arc. Viabilita ... -
Návrh a testování multiplex-PCR primerů pro detekci původců bakteriální skvrnitosti rajčete
Stehlíková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)Předmětem této práce je vývoj metody multiplex-PCR pro specifickou detekci komplexu fytopatogenních bakterií rodu Xanthomonas, způsobujících bakteriální skvrnitost rajčete. V rámci této práce byly vyvinuty PCR primery pro ... -
Využití meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (<i>Allium sativum</i>)
Švehlová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)Diplomová práce se zabývá využitím meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (Allium sativum). Jako výchozí materiál byl použit česnek kuchyňský, odrůda Tantal. Zdravotní stav česneku, před izolací meristémů, ...