Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorBeranová, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-08T08:07:58Z
dc.date.available2021-12-08T08:07:58Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-08-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/30593
dc.description.abstractPráce se věnuje obsahu vybraných fenolických látek v některých zástupcích čeledi Alliaceae, Lamiaceae a Apiaceae. Fenolické látky se v rostlinách vyskytují v širokém zastoupení a ve vysokých koncentracích. Flavonoidy jsou jednou z menších skupin fenolických látek, ale poměrně významnou. Konzumací potravin obsahujících flavonoidy se předchází výskytu některých onemocnění, jako je ateroskleróza, kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Pro výjimečné biologické účinky byla pozornost věnována pěti flavonoidům: kemferolu, kvercetinu, myricetinu, apigeninu a luteolinu. Pro stanovení obsahu fenolických látek byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Analyzováni byli tři zástupci čeledi Alliaceae, dva zástupci čeledi Lamiaceae a tři zástupci čeledi Apiaceae. K analýze byly použity jen jedlé části rostlin a porovnávaly se obsahy fenolických látek jednotlivých druhů rostlin pěstovaných na záhoně a ve skleníku. Metodou HPLC se nejdříve zjistilo kvalitativní zastoupení fenolických látek. Výsledkem jsou chromatografické profily, z kterých byly vypočítány obsahy jednotlivých fenolických látek. Poté se metodou HPLC stanovil obsah celkového kemferolu, kvercetinu, myricetinu, apigeninu a luteolinu. Nejvyšší obsah celkového kemferolu byl stanoven u petržele hladkolisté pěstované na záhoně (588 mg/kg čerstvé hmoty) a ve skleníku (340 mg/kg čerstvé hmoty). Nejvyšší obsah kvercetinu byl zjištěn u cibule červené pěstované ve skleníku (773 mg/kg čerstvé hmoty) a u bazalky zelené velkolisté pěstované na záhoně (535 mg/kg čerstvé hmoty). Nejvyšší obsah celkového apigeninu byl stanoven u petržele hladkolisté pěstované ve skleníku (1790 mg/kg čerstvé hmoty) a u petržele kadeřavé pěstované na záhoně (3690 mg/kg čerstvé hmoty).cze
dc.format62
dc.format62
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectkemferolcze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectmyceritincze
dc.subjectapigenincze
dc.subjectluteolincze
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecze
dc.subjectAlliaceaecze
dc.subjectLamiaceaecze
dc.subjectApiaceaecze
dc.subjectphenolseng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectkaempferoleng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectmyricetineng
dc.subjectapigenineng
dc.subjectluteolineng
dc.subjecthigh-performance liquid chromatographyeng
dc.subjectAlliaceaeeng
dc.subjectLamiaceaeeng
dc.subjectApiaceaeeng
dc.titleObsah vybraných fenolických látek v kořeninových rostlinách.cze
dc.title.alternativeContent of selected phenolic compounds in spice plants.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag27009
dc.description.abstract-translatedThis work concerns the amount of certain phenols in some of the representatives of families Alliaceae, Lamiaceae and Apiaceae. Phenols in plants are widely represented and highly concentrated. Flavonoids are one of the smallest, yet quite significant classes of phenols. Ingestion of food containing flavonoids can prevent certain diseases such as Arteriosclerosis. cardiovascular and tumor diseases. This work focuses, for their special biological effects, on five flavonoids: Kaempferol, Quercetin, Myricetin, Apigenin and Luteolin. For determining the content of phenols a method of High-performance liquid chromatography (HPLC) was used. Three representative of the family Alliaceae, two representatives of the family Lamiaceae and three representatives of the family Apiaceae were analysed. Only edible parts of the plants were used for the analysis and the amount of phenols was compared in certain plants planted in beddings to the plants planted in greenhouses. At first, the qualitative representantion of phenols was ascertained by the HPLC method. The result is chromatographic profiles, which were then used in calculating the amount of particular phenols. Then the total amounts of kaempferol, quercetin, myricetin, apigenin and luteolin were found out thanks to HPLC method. The biggest amount of total kaempferol was determined in petroselium hortense planted in beddings (588 mg/kg of fresh sample) and in a greenhouse (340 mg/kg of fresh sample). The biggest amount of quercetin was determined in red onion planted in a greenhouse (773 mg/kg of fresh sample) and in ocimum basilicum planted in beddings (535 mg/kg of fresh sample). The biggest amount of apigenin was determined in petroselium hortense planted in a greenhouse (1790 mg/kg of fresh sample) and in petroselium chrispum planted in beddings (3690 mg/kg of fresh sample).eng
dc.date.accepted2013-08-29
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePř-Ch/ZŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro základní školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam