Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorTröstlová, Daniela
dc.date.accessioned2021-12-08T08:58:13Z
dc.date.available2021-12-08T08:58:13Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2013-01-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31340
dc.description.abstractTato práce pojednává o obsahu fenolických látek v salátových rostlinách. Část této rozsáhlé skupiny rostlinných látek tvoří flavonoidy, které jsou významné svoji lehkou dostupností a významnou biologickou aktivitou. Do popředí pozornosti se dostává především rutin a kvercetin. Tyto látky se vyznačují příznivými biologickými účinky. Mají antioxidační vlastnosti, zabraňují peroxidaci lipidů a likvidují volné radikály. Flavonoidní látky jsou používány v lékařství a mohou předcházet vzniku chronických onemocnění, jako je kardiovaskulární onemocnění nebo ateroskleróza. Obsah fenolických látek ve vybraném vzorku byl stanoven metodou micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MECC) a metodou kapalinové chromatografie (HPLC) u deseti druhů salátových rostlin. Pro analýzu byl použit lyofilizovaný materiál. Největší obsah kvercetinu byl nalezen u listového salátu pěstovaného na venkovním záhoně. Hodnota 48 600 mg/kg sušiny vysoce převyšovala obsahy kvercetinu ostatních rostlin. Z dalších fenolických látek byly nalezeny kyseliny rozmarinová, chlorogenová a kávová. Dále byly nalezeny deriváty kyseliny kávové a barviva.cze
dc.format63
dc.format63
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsalátové rostlinycze
dc.subjectfenolické kyselinycze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectantioxidační vlastnosticze
dc.subjectsalad plantseng
dc.subjectphenolic acidseng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectantioxidant qualitieseng
dc.titleListová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látekcze
dc.title.alternativeLeaf vegetable as a source of phenolic compounds with nutritional value.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag22088
dc.description.abstract-translatedThe present work treats the amount of phenolic substances in salad plants. A part of this vast plant group is made of flavonoids, which are important by their accessibility and significant biological activity. Quercetin and rutin are in the main focus of this work. They are noted for their favourable biological effects. Having antioxidant qualities, they prevent and stop the lipid peroxidation and they dispose of free radicals. Flavonoids are used in medicine and can prevent the formation of chronic diseases, such as cardiovascular disease or atherosclerosis. The amount of phenolic substances in the chosen sample of ten salad plants was determined by means of micellar electrokinetic capillary chromatography (MECC) and by high-performance liquid chromatography (HPLC). We have used a freeze-dried material for the analysis. The utmost amount of quercetin was found in lettuce grown on outside garden. 48 600 mg/kg of dry matter highly exceeded the amount of quercetin in other plants. There were other phenolic substancs as well: rosmarinic acid, caffeoylchinol acid and caffeic acid. Among others, we found derivatives and colourants of caffeic acid as well.eng
dc.date.accepted2014-02-03
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBi-Ch/SŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro střední školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam