dc.contributor.advisor | Papáček, Miroslav | |
dc.contributor.author | Pilařová, Simona | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T08:58:32Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T08:58:32Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-06-27 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31385 | |
dc.description.abstract | Byl zkoumán vliv environmentálních faktorů (teplota a dostupnost potravy) na vývoj a růst prvních tří nymfálních stádií bodule obecné Ilyocoris cimicoides Linnaeus, 1758. Jedinci bodule byli chováni v experimentálních chovech individuálně od ekloze do dospělosti. Experimenty byly realizovány v kombinaci čtyř odlišných teplot (17?, 19?, 22? a 25?C) a dvou režimech různé dostupnosti potravy (full- krmeni každý den, red- krmeni obden) (celkem v osmi variantách pokusů).
Bylo zjištěno, že teplota ovlivnila významně délku vývoje. Nejkratšího vývoje dosahovali dle očekávání jedinci chovaní při teplotě 25 °C. Délka vývoje se s klesající teplotou prodlužovala. Při nejnižších teplotách, aplikovaných v experimentu (17 ?C) se nejdéle vyvíjely nymfy 3. instaru, ale délka vývoje nymf 1. a 2. instaru se zkracovala. Nejnižší užitá teplota 17 ?C, ale zároveň i teplota nejvyšší 25 ?C, jsou pravděpodobně velmi blízko teplotní hranice, na které leží limity postembryonálního vývoje. Optimální teplotou pro vývoj bylo 22 ?C. Dále bylo zjištěno, že dostupnost potravy měla rovněž významný vliv na vývoj a růst. Překvapivě menší mortalita byla zaznamenána u jedinců s redukovaným potravním režimem, výjimkou byla pouze varianta s nízkou teplotou (19 ?C), kde byla zaznamenána vyšší mortalita právě u jedinců krmených obden. | cze |
dc.format | 65 s. | |
dc.format | 65 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Ilyocoris cimicoides | cze |
dc.subject | morfometrie | cze |
dc.subject | teplota | cze |
dc.subject | potrava | cze |
dc.subject | růst | cze |
dc.subject | délka vývoje | cze |
dc.subject | mortalita. | cze |
dc.subject | Ilyocoris cimicoides | eng |
dc.subject | morphometry | eng |
dc.subject | temperature | eng |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | growth | eng |
dc.subject | development length | eng |
dc.subject | mortality | eng |
dc.title | Individuální růst a variabilita časných preimaginálních stádií vodní ploštice bodule obecné (Ilyocoris cimicoides) (Heteroptera: Nepomorpha: Naucoridae) | cze |
dc.title.alternative | Individual growth and variability of early development stage of creeping water bug Ilyocoris cimicoides (Heteroptera: Nepomorpha:Naucoridae) | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 26922 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis investigates an influence of environmental variables (temperature and food availability) on development and growth of the first three nymphal stages of Ilyocoris cimicoides Linnaeus, 1758 Individuals were housed individually in experimental cages from eklosis into adulthood. Experiments were carried out in a combination of four different temperatures (17 ?, 19 ?, 22 ? and 25 ? C) and two different modes of food availability (full-fed every day, red-fed every other day) (in eight treatments). The temperature significantly influenced the length of nymphal development. According to our expectation, shortest development was achieved in individuals reared at 25° C. Development period was prolonged by decreasing temperatures. Unpredictably, the nymphs of the 3rd instar had longest development at the lowest temperatures (17 ? C) whereas nymphal development of the 1st and 2nd instars ran faster Both, the lowest- (17 ? C) as well as the highest used temperature (25 ? C) are probably very close to the temperature limits, that corresponds to the limits of postembryonic development. The optimum temperature for development was 22 ? C. Furthermore, it has been found that food availability should also significantly affect growth and development. Surprisingly, less mortality was observed in individuals reared in reduced feeding treatment, except the only case - nymphs reared in low temperature (19 ? C), where higher mortality was found in individuals reared at the same food availability. | eng |
dc.date.accepted | 2014-08-28 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Bi-TV/SŠ | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro střední školy | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Petr, Jan | |