Sekundární sirné metabolity v houbách.
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá studiem sekundárních sirných metabolitů hub s výraznými senzorickými vlastnostmi. Pozornost byla zaměřena zejména na jedlou houbu Lentinula edodes a některé druhy rodu Marasmius, které jsou charakteristické pro svou česnekovou chuť a vůni.
Teoretická část diplomové práce nabízí popis i ostatních druhů hub, u kterých lze díky jejich výrazným senzorickým vlastnostem předpokládat existenci těkavých sirných sloučenin. Tyto vlastnosti jsou typické například pro některé zástupce rodů Entoloma, Gymnopus, Mycena, Thelephora nebo rod Tuber.
Experimentální část byla zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci prekurzoru senzoricky aktivních sloučenin jedlé houby Marasmius perforans, triviálně glutamyl marasminu. Dalším cílem bylo metodou GC/MS identifikovat těkavé sirné sloučeniny přítomné v plodnicích Marasmius alliaceus a Thelephora palmata.