dc.contributor.advisor | Pešek, Milan | |
dc.contributor.author | Blažková, Klára | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T08:59:54Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T08:59:54Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31487 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá problematikou bezlepkové diety a jejího možného obohacování. Dělí se na dvě části. První zahrnuje kapitoly jako historie bezlepkové diety, základy bezlepkové diety, první kroky při zavedení bezlepkové diety, legislativu označování bezlepkových potravin a užívání alkoholu při bezlepkové dietě. V druhé praktické části jsem se zaměřila na obohacování jídelníčku celiaků. Specializovala jsem se na přípravu pečiva pro celiaky, navrhla jsem a prakticky vyzkoušela receptury bezlepkové pizzy, pohankového korpusu na dort, bezlepkových kynutých pletenek a bezlepkového koláče s domácím pudingem a karamelem. Hotové bezlepkové výrobky byly po upečení předloženy konzumentům, kteří ohodnotili jejich senzorickou jakost. V případě potřeby byla provedena úprava receptury a opětovné provedení senzorického hodnocení. Připravené výrobky byly hodnoceny kladně. Vybraní celiaci se rozhodli mnou navrhnuté výrobky zařadit do jejich jídelníčku. | cze |
dc.format | 68 | |
dc.format | 68 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Bezlepková dieta | cze |
dc.subject | celiakie | cze |
dc.subject | lepek | cze |
dc.subject | přirozeně bezlepkové potraviny | cze |
dc.subject | jídelníček celiaků | cze |
dc.subject | obohacování | cze |
dc.subject | Gluten-free diet | eng |
dc.subject | celiac disease | eng |
dc.subject | gluten | eng |
dc.subject | naturely gluten-free foods | eng |
dc.subject | celiac diet | eng |
dc.subject | enrichment | eng |
dc.title | Bezlepková dieta a možnosti obohacování jídelníčku celiaků | cze |
dc.title.alternative | Gluten-free diet and the possibility of enriching the diet coeliacs | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 31268 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with the gluten-free diet and its possible enrichment. It is divided into two parts. The first part includes chapters such as history of gluten-free diet, basics of a gluten free diet, the first step in the introduction of a gluten-free diet, gluten-free food labeling legislation and the use of alcohol on a gluten-free diet. The practical part is focused on enriching the diet celiac patients. I focused on the preparation of bakery products for celiac, I have designed and practically tested recipes gluten-free pizza, buckwheat corpus, gluten-free sourdough seedcake and gluten-free cake with homemade pudding and caramel. The finished gluten-free products were submitted after baking consumers who rated their sensory quality. If necessary, an adjustment was made to the recipe and re-perform sensory evaluation. The prepared products were evaluated positively. Selected coeliacs decided suggested products to include in their diet. | eng |
dc.date.accepted | 2014-05-29 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | K. Balžková zodpoěděla doplňující dotazy členů zkušební komise. Další hodnicení vz. posudky. Dipolomou práci obhájila. | cze |