Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorMatějková, Miroslava
dc.date.accessioned2021-12-08T09:00:04Z
dc.date.available2021-12-08T09:00:04Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31496
dc.description.abstractVýživa hraje významnou roli v léčbě a zastavení progrese renálního onemocnění. Určujícím faktorem morbidity a mortality dialyzovaných pacientů je malnutrice, tedy podvýživa. U pacientů s renálním onemocněním často dochází ke sníženému příjmu potravy, a to vlivem nechutenství, deprese, ale také následkem chronického zánětu či nedostatečných antioxidačních mechanismů. Nevyhovující nutriční stav těchto pacientů musí být včas odhalen a řešen. Je třeba dbát na dostatečný příjem energie, bílkovin a vápníku a omezení příjmu draslíku, sodíku a fosfátu a také tekutin. Vhodná může být suplementace vitaminů a stopových prvků. Stav výživy by měl být pravidelně kontrolován. Výzkumná část práce dokládá závislost laboratorních hodnot na stavu výživy a také pozitivní vliv edukace na schopnost pacientů dodržovat zásady stravování.cze
dc.format82 s. (119 865 znaků)
dc.format82 s. (119 865 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectnutriční terapeutcze
dc.subjectchronické selhání ledvincze
dc.subjectdialýzacze
dc.subjectmalnutricecze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutritional therapisteng
dc.subjectchronic renal failureeng
dc.subjectdialysiseng
dc.subjectmalnutrition.eng
dc.titleZásady výživy u pacientů v chronickém dialyzačním programucze
dc.title.alternativePrinciples of nutrition in chronic hemodialysis patientseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag31349
dc.description.abstract-translatedNutrition plays a major role in the treatment and preventing the progression of renal disease. Malnutrition is the determining factor for morbidity and mortality in dialysis patients. Patients with renal disease tend to have reduced food intake, due to loss of appetite, depression, but also as a consequence of chronic inflammation or lack of antioxidant mechanisms. Poor nutritional status of these patients must be recognized early and treated. It is important to ensure adequate intake of energy, protein and calcium, and at the same time to reduce intake of potassium, sodium, phosphate and fluids. A supplementation of vitamins and micronutrients may be appropriate. The nutritional status should be checked regularly. The research part demonstrates the dependence of laboratory values on nutritional status and a positive effect of education on patients' compliance with the recommended diet.eng
dc.date.accepted2014-06-04
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudentka odpověděla na dotazy členů komise. Práce byla obhájena.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam