dc.contributor.advisor | Schuster, Jan | |
dc.contributor.author | Matějková, Miroslava | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T09:00:04Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T09:00:04Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31496 | |
dc.description.abstract | Výživa hraje významnou roli v léčbě a zastavení progrese renálního onemocnění. Určujícím faktorem morbidity a mortality dialyzovaných pacientů je malnutrice, tedy podvýživa. U pacientů s renálním onemocněním často dochází ke sníženému příjmu potravy, a to vlivem nechutenství, deprese, ale také následkem chronického zánětu či nedostatečných antioxidačních mechanismů. Nevyhovující nutriční stav těchto pacientů musí být včas odhalen a řešen. Je třeba dbát na dostatečný příjem energie, bílkovin a vápníku a omezení příjmu draslíku, sodíku a fosfátu a také tekutin. Vhodná může být suplementace vitaminů a stopových prvků. Stav výživy by měl být pravidelně kontrolován. Výzkumná část práce dokládá závislost laboratorních hodnot na stavu výživy a také pozitivní vliv edukace na schopnost pacientů dodržovat zásady stravování. | cze |
dc.format | 82 s. (119 865 znaků) | |
dc.format | 82 s. (119 865 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | nutriční terapeut | cze |
dc.subject | chronické selhání ledvin | cze |
dc.subject | dialýza | cze |
dc.subject | malnutrice | cze |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | nutritional therapist | eng |
dc.subject | chronic renal failure | eng |
dc.subject | dialysis | eng |
dc.subject | malnutrition. | eng |
dc.title | Zásady výživy u pacientů v chronickém dialyzačním programu | cze |
dc.title.alternative | Principles of nutrition in chronic hemodialysis patients | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 31349 | |
dc.description.abstract-translated | Nutrition plays a major role in the treatment and preventing the progression of renal disease. Malnutrition is the determining factor for morbidity and mortality in dialysis patients. Patients with renal disease tend to have reduced food intake, due to loss of appetite, depression, but also as a consequence of chronic inflammation or lack of antioxidant mechanisms. Poor nutritional status of these patients must be recognized early and treated. It is important to ensure adequate intake of energy, protein and calcium, and at the same time to reduce intake of potassium, sodium, phosphate and fluids. A supplementation of vitamins and micronutrients may be appropriate. The nutritional status should be checked regularly. The research part demonstrates the dependence of laboratory values on nutritional status and a positive effect of education on patients' compliance with the recommended diet. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-04 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | Studentka odpověděla na dotazy členů komise. Práce byla obhájena. | cze |