• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Pedagogická fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Pedagogická fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Luštěniny a problematika jejich větší spotřeby

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (3.443Mb)
    Posudek vedoucího práce (1.442Mb)
    Průběh obhajoby práce (414.3Kb)
    Datum
    2015
    Autor
    Křížová, Zuzana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Bakalářská práce se zabývá luštěninami a problematikou jejich větší spotřeby. Teoretická část pojednává o luskovinách, jejich produkci, pěstování, sklizni a skladování. Dále se věnuje tržním druhům luštěnin. Jsou popsány nejdůležitější druhy luštěnin, jejich produkce, spotřeba, chemické složení, obsah antinutričních látek a způsob kulinářských úprav. Popsán je také přehled základních výrobků z luštěnin, jejich jakost i výrobky nepotravinářského charakteru. V praktické části se práce formou dotazníkového šetření zabývá především otázkami spotřeby luštěnin, jejich obliby a hledáním příčin jejich nízké spotřeby. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 309 respondentů. Z toho 1 muž do 15 let, 4 ženy do 15 let, 21 mužů ve věku 16 25, 159 žen ve věku 16 25, 19 mužů ve věku 26 55, 82 žen ve věku 26 55, 13 mužů nad 56 let a 10 žen nad 56 let. Výsledky jsou analyzovány a zpracovány do tabulek a grafů. Z výzkumu vyplývá, že většina dotázaných má luštěniny ráda a celkem 84 % respondentů jí luštěniny 1x měsíčně nebo častěji. K jejich konzumaci dochází především v prostředí domova, jak uvedlo 79% respondentů. Podle dotazníkového šetření ale respondenti neumí luštěniny upravit tak, aby se zbavili nadměrného nadýmání, jak uvedlo 67 % oslovených, tudíž je velice důležité luštěniny nejen propagovat, ale i podávat informace, jak je správně upravovat před konzumací. I přesto, že 84 % respondentů uvedlo, že jí luštěniny nejčastěji doma, byla respondentům položena otázka, zda si myslí, že je v restauracích dostatečný výběr luštěninových jídel. Z výsledků vyplývá, že 48 % respondentů výběr považuje za nedostatečný a v případě zlepšení výběru by luštěniny konzumovali více. 25% dotázaných považuje výběr za špatný, ale ani při zlepšení by více luštěnin v restauracích nekonzumovali. 19% dotázaných stav luštěninových jídel v restauracích nezajímá nebo nemají přehled a 9% respondentů je s výběrem luštěninových jídel v restauracích spokojeno. Dále je v bakalářské práci zjištěno, zda a jak se liší spotřeba luštěnin u respondentů různých věkových kategorií a rozdílného pohlaví a rozdíly v preferenci druhů luštěnin u žen a mužů. Statistické hodnocení porovnávalo hodnoty mého dotazníkového šetření se statistickými hodnotami výzkumu provedeného v roce 2011. Toto statistické hodnocení bylo provedeno na otázce č. 3, která řešila četnost konzumace luštěnin.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32073
    Kolekce
    • Pedagogická fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV