Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorKřížová, Zuzana
dc.date.accessioned2021-12-08T09:35:12Z
dc.date.available2021-12-08T09:35:12Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-06-26
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32073
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá luštěninami a problematikou jejich větší spotřeby. Teoretická část pojednává o luskovinách, jejich produkci, pěstování, sklizni a skladování. Dále se věnuje tržním druhům luštěnin. Jsou popsány nejdůležitější druhy luštěnin, jejich produkce, spotřeba, chemické složení, obsah antinutričních látek a způsob kulinářských úprav. Popsán je také přehled základních výrobků z luštěnin, jejich jakost i výrobky nepotravinářského charakteru. V praktické části se práce formou dotazníkového šetření zabývá především otázkami spotřeby luštěnin, jejich obliby a hledáním příčin jejich nízké spotřeby. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 309 respondentů. Z toho 1 muž do 15 let, 4 ženy do 15 let, 21 mužů ve věku 16 25, 159 žen ve věku 16 25, 19 mužů ve věku 26 55, 82 žen ve věku 26 55, 13 mužů nad 56 let a 10 žen nad 56 let. Výsledky jsou analyzovány a zpracovány do tabulek a grafů. Z výzkumu vyplývá, že většina dotázaných má luštěniny ráda a celkem 84 % respondentů jí luštěniny 1x měsíčně nebo častěji. K jejich konzumaci dochází především v prostředí domova, jak uvedlo 79% respondentů. Podle dotazníkového šetření ale respondenti neumí luštěniny upravit tak, aby se zbavili nadměrného nadýmání, jak uvedlo 67 % oslovených, tudíž je velice důležité luštěniny nejen propagovat, ale i podávat informace, jak je správně upravovat před konzumací. I přesto, že 84 % respondentů uvedlo, že jí luštěniny nejčastěji doma, byla respondentům položena otázka, zda si myslí, že je v restauracích dostatečný výběr luštěninových jídel. Z výsledků vyplývá, že 48 % respondentů výběr považuje za nedostatečný a v případě zlepšení výběru by luštěniny konzumovali více. 25% dotázaných považuje výběr za špatný, ale ani při zlepšení by více luštěnin v restauracích nekonzumovali. 19% dotázaných stav luštěninových jídel v restauracích nezajímá nebo nemají přehled a 9% respondentů je s výběrem luštěninových jídel v restauracích spokojeno. Dále je v bakalářské práci zjištěno, zda a jak se liší spotřeba luštěnin u respondentů různých věkových kategorií a rozdílného pohlaví a rozdíly v preferenci druhů luštěnin u žen a mužů. Statistické hodnocení porovnávalo hodnoty mého dotazníkového šetření se statistickými hodnotami výzkumu provedeného v roce 2011. Toto statistické hodnocení bylo provedeno na otázce č. 3, která řešila četnost konzumace luštěnin.cze
dc.format95 s. (20 819 znaků)
dc.format95 s. (20 819 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectluštěninycze
dc.subjectspotřeba a využití luštěnincze
dc.subjectluštěninové potravinycze
dc.subjectpokrmy z luštěnincze
dc.subjectlegumeseng
dc.subjectlegume consumption and utilizationeng
dc.subjectlegume productseng
dc.subjectlegume foodeng
dc.titleLuštěniny a problematika jejich větší spotřebycze
dc.title.alternativeLegumes and problems with their higher consumptioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag39767
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the class of legumes and the issue of their greater consumption. The theoretical part describes a class of legumes in general including some information about the production, cultivation, harvest and storage. This part also includes a description of the main species of legumes, their production, chemical structure, the content of anti-nutritional substances and the form of some culinary efforts. The thesis also summarises the most well-known legume products and their quality as well as the non-food products. The practical part uses the questionnaire survey to answer the questions of legume consumption, how favourite legumes are, and is looking for the cause of their low consumption. 309 respondents took part in this survey one boy younger than 15 years, 4 girls younger than 15 years, 21 men aged between 16 and 25 years, 159 women aged between 16 and 25, 19 men aged between 26 and 55 years, 82 women aged between 26 and 55 years, 13 men older than 56 years and 10 women older than 56 years. The analysis of the results constitutes graphs and tables. The results show that most of the respondents like legumes and 84% of them eat legumes once a month or even more often. Legumes are eaten mostly at home, as 79% of the respondents claimed. On the other hand, the respondents are not able to cook legumes so that they eliminate the excessive flatulence, as was claimed by 67% of the respondents. Because of this fact not only propagating legumes is important, but also providing some information how to cook it before consumption. Despite home consumption, as was claimed by the 84% of respondents, the respondents were given a question of their opinion on the amount of available legume food in restaurants. The results show that 48% of the respondents find the range of legume inadequate and assume they would eat legumes more often if the range of legumes was wider. 25% of the queried find the range wrong and despite the range extension they would not eat legumes in restaurants. 19% of the queried do not care about the situation at all or they are not provided by enough information. 9% of the respondents find the range of legumes adequate. The thesis also analysed the consumption differences between various age groups and gender and different preference between women and men. The statistic assessment was comparing the issues of my questionnaire survey including the statistic units executed in 2011. This statistic assessment executed the question n. 3, which dealt with the frequency of the legume consumption.eng
dc.date.accepted2015-08-25
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVKZu-Přucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam