Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorMerleová, Gabriela
dc.date.accessioned2021-12-08T10:13:09Z
dc.date.available2021-12-08T10:13:09Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-29
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32872
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá spotřebou omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví. Charakteristika, vlastnosti a výskyt omega-3 mastných kyselin mohou objasnit některé mechanismy jejich působení na lidské zdraví, které se projevují nejen v oblasti léčby a zmírňování dopadů určitých neinfekčních onemocnění hromadného výskytu, ale zejména v oblasti jejich preventivního působení. Teoretické informace použité v úvodní části této práce byly získány z vědeckých a odborných publikací či periodik vyhledaných v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury. Vlastní práce porovnává spotřebu omega-3 mastných kyselin ve formě rybích pokrmů připravených pro děti 1. stupně základních škol, tedy ve věku od 7 do 10 let, ve školních jídelnách vybraných států Evropské unie a v České republice v porovnání s doporučením Vyhlášky Ministerstva školství ČR 107/2005 Sb., v platném znění.cze
dc.format70 stran
dc.format70 stran
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectomega-3 mastné kyselinycze
dc.subjectkyselina eikosapentaenovácze
dc.subjectkyselina dokosahexaenovácze
dc.subjectrybycze
dc.subjectrostlinné olejecze
dc.subjectomega-3 fatty acidseng
dc.subjecteicosapentaenoic acideng
dc.subjectdocosahexaenoic acideng
dc.subjectfisheng
dc.subjectvegetable oilseng
dc.titleZdroje a současná úroveň spotřeby omega-3 mastných kyselin v České republicecze
dc.title.alternativeSources and current level of consumption of omega-3 fatty acids in the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag36195
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with beneficial omega-3 fatty acids, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and their beneficial effects on health. Characteristics, properties and appearance of omega-3 fatty acids may explain some of the mechanisms of their effects on human health manifested not only in the treatment and mitigation of some non-infectious diseases of mass occurrence, but especially in the area of preventive action. Theoretic information used in the first part of this work was obtained from scientific and professional publications and periodicals searched in domestic and international databases of scientific and specialist literature. The part of data collection and analysis compares the intake of omega-3 acids in the form of fish dishes prepared for children in the first half of elementary school, aged 7 to 10 years, in randomly selected school canteens or contracted catering in the European Union with the recommendations of Decree 107/2005 Sb. Ministry of Education.eng
dc.date.accepted2016-05-31
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSchuster, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam