Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorPavcová, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-08T10:14:28Z
dc.date.available2021-12-08T10:14:28Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-29
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/32983
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo zpracování a praktické ověření nutričního programu zaměřeného na zvýšení spotřeby zeleniny, ovoce a luštěnin (dále jen ?ZOL?), ve školní jídelně Mateřské školy T. G. Masaryka v Českém Krumlově. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Metodicky bylo postupováno tak, že data získaná z programu spotřebního koše za období leden až duben 2015 byla porovnána s daty ze stejného období roku 2016, kdy byl aplikován nutriční program ZOL. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi z Mateřské školy Český Krumlov, T. G. Masaryka. Celkem 43 dětí, 21 dívek a 22 chlapců předškolního věku ve věkovém rozpětí 4-7 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin. Srovnáním dat ze spotřebního koše před nutričním programem bylo zjištěno, že spotřeba sledovaných tří komodit, se v průběhu konání nutričního programu zvýšila u zeleniny o 10%, u ovoce o 10% a u luštěnin o 5%. Získané výsledky poukazují na vhodně zvolený nutriční program a jeho přínos pro praxi ve školních jídelnách.cze
dc.format63 stran
dc.format63 stran
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNutriční program ?ZOL?cze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectNutrition program ?ZOL?eng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.titleMožnosti zvyšování spotřeby ovoce, zeleniny a luštěnin u dětí ve školních jídelnáchcze
dc.title.alternativePossibilities of increasing child consunption of vegetable, fruit and legumes in school dining hall.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag44495
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was processing and practical verification of a nutrition program aimed at an increasing the consumption of vegetables, fruits and legumes (hereinafter the "VFL"), in the T.G. Masaryk?s kindergarten school canteen in Český Krumlov. In the theoretical part, except the information about the nutritional requirements for schoolchildren?s feeding, it describes the current system of official eating-controls, based on the so-called consumer basket, which is based on weight-set norms of individual foods for the respective age of children. It was carried out methodically, so that the data obtained from the program of the consumer basket from January to April 2015 were compared with data from the same period of 2016 when it was applied nutrition program VFL. The research group was consisted of children from T.G. Masaryk?s kindergarten in Český Krumlov. Forty three (21 girls and 22 boys) preschoolers children in the age range 4-7 years were involved in total. The data were graphically processed with using of basic statistical values.By the data?s comparing from the consumer basket before the application of the nutritional program, was found that the consumption of three monitored commodities during adhering the nutrition program, increased by about 10% of vegetables, 10% of fruits and 5% of legumes. The results point to a properly selected nutritional program and its contribution to the practice in school canteens.eng
dc.date.accepted2016-05-30
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSchuster, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam