Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorUhlířová, Pavla
dc.date.accessioned2021-12-08T12:14:33Z
dc.date.available2021-12-08T12:14:33Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-28
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/33471
dc.description.abstractDiplomová práce Zelenina ve výživě a možnosti zvyšování její spotřeby se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část popisuje zeleninu z hlediska jejích vlastností, možnostech využití a zabývá se rovněž její spotřebou. Spotřeba zeleniny je popsána na úrovni ČR v porovnání se zahraničními údaji, zachycuje možné vlivy ovlivňující její konzumaci a současně popisuje některé existující podpůrné programy ke zvyšování její konzumace. Praktická část je složena ze dvou částí - dotazníkového šetření mezi 150 respondenty a vlastní experimentální činnosti zaměřené na zjištění ovlivňování spotřeby zeleniny u dětí 1. stupně ZŠ atraktivní úpravou před konzumací. Dotazníkovým šetřením 150 náhodně vybraných respondentů rozdělených do 3 věkových kategorií (3-11 let, 12-19 let, 20-50+ let) bylo zjištěno: Z celkového počtu odpovědí správně uvedlo hodnotu doporučeného denního množství zeleniny 28,4 % respondentů. Mezi muži a ženami nebyl prokázán rozdíl v preferenci spotřeby čerstvé zeleniny před upravenou. Při konzumaci zeleniny v průběhu dne pouze 12 % respondentů konzumuje zeleninu i při snídani. Z celkového počtu 12 % respondentů konzumujících zeleninu při snídani bylo pouze 22 % muži. Ve vlastní experimentální činnosti u sledovaného souboru 300 dětí ve věku 6-11 let, kterým byla v průběhu oběda ve školní jídelně nabízena možnost volby konzumace zeleniny v běžné a atraktivní úpravě (ve formě vagonku a žabky), bylo zjištěno, že atraktivní úpravu zeleniny v prvním hodnocení preferovalo celkem 54,6 % dětí. Z toho největší preferenci vykázala věková kategorie 6-7 let a 9-10 let. Atraktivní úpravou (vagónek) servírované zeleniny bylo současně dosaženo zvýšení spotřeby zeleniny o 50 % ve srovnání se standardní porcí konzumované zeleniny jako přílohy k obědu. V opakovaném hodnocení byla změněna forma do tvaru žabky a přidán nový druh méně atraktivní zeleniny hrášek. Tuto atraktivní úpravu zeleniny preferovalo 69,9 % dětí, a to ve věkových skupinách 6-7 let, 7-8 let a 8-9 let. Konkrétní způsob provedení atraktivní formy (vagónek, žabka) ovlivňuje efekt preference a současně tak dává určitou možnost zvýšení její spotřeby.cze
dc.format78 s.
dc.format78 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectspotřeba zeleninycze
dc.subjectúprava zeleninycze
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectvegetables consumptioneng
dc.subjectvegetable treatmenteng
dc.titleZelenina ve výživě a možnosti zvyšování její spotřebycze
dc.title.alternativeVegetable in nutrition and possibilities of consumption increaseeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag40934
dc.description.abstract-translatedThe presented diploma thesis entitled "Vegetable in nutrition and possibilities of its consumption increase" takes two parts theoretical and practical. The theoretical part describes vegetables in terms of their properties, possibilities of use and also deals with their consumption. Consumption of vegetables is described at the level of the Czech Republic compared to foreign data, captures the possible influences affecting its consumption and at the same time describes some existing support programs to increase its consumption. The practical part is composed of two parts - questionnaire survey among 150 respondents and own experimental activities aimed at finding an influence on consumption of vegetables in children of primary school elementary school with attractive treatment before consumption. A questionnaire survey of 150 randomly selected respondents divided into 3 age categories (3-11 years, 12-19 years, 20-50+ years) was found: Of the total number of responses, 28,4 % of the respondents correctly stated the value of the recommended daily amount of vegetables. There was no difference between men and women in the preference of consumption of fresh vegetables before the modified.When eating vegetables during the day, only 12 % of respondents consume vegetables even at breakfast. Of the total 12 % of respondents eating breakfast vegetables, only 22 % were men. In our own experimental activity, 300 children aged 6-11 years who were offered a choice of eating vegetables in a regular and attractive way (in the form of a wagon and a frog) during lunch in the school canteen, found that attractive vegetable treatment. The first rating preferred a total of 54,6 % of children. The most prominent age group was 6-7 years old and 9-10 years of age. An attractive vegetable dressing (wagon) served at the same time to increase the consumption of vegetables by 50 % compared to a standard portion of consumed vegetables as a lunch supplement. In the re-evaluation the shape was changed to the shape of a flip-flop and a new kind of less attractive vegetable - peas was added. This attractive treatment of vegetables was preferred by 69,9 % of children, in the age groups of 6-7 years, 7-8 years and 8-9 years. A particular way of making an attractive form (wagon, frog) influences the effect of preference, while giving some possibility of increasing its consumption.eng
dc.date.accepted2017-06-01
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePSYCHn-VKZncze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro střední školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSchuster, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam