Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorPošustová, Alena
dc.date.accessioned2021-12-08T13:27:14Z
dc.date.available2021-12-08T13:27:14Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34073
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vybraných fenolických látek v čerstvých jedlých výhoncích při různém způsobu pěstování. Pro tuto bakalářskou práci byly vybrány tyto druhy jedlých klíčků z následujících botanických druhů: čočka jedlá (Lens culinaris Medik.), vigna zlatá (Vigna radiata (L.) Wilezek), pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench), cizrna beraní (Cicer arietinum L.), sója luštinatá (Glycine max (L.) Merrill). Jedlé výhonky mimo jiné obsahují i fenolické látky. Mezi tyto sloučeniny se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou bezprostředně významné svou biologickou aktivitou a zejména pak pozitivními účinky na organismus člověka. V posledních letech se tak díky těmto skutečnostem zvyšuje zájem o jejich výzkum. Vybrané jedlé výhonky byly vypěstovány přímo v laboratoři a to za různých světelných podmínek. Obsahy fenolických látek byly poté stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV VIS detektorem a MS detektorem. Stanovení bylo zaměřeno na nejčastěji se vyskytující fenolické aglykony: kvercetin, kemferol, luteolin, apigenin a myricetin. V čočce jedlé byl stanoven luteolin (123 mg/kg sušiny) a kemferol (249 mg/kg sušiny). Ve vigně zlaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny vitexin a isovitexin. V pohance obecné byl stanoven kvercetin (156 mg/kg sušiny) a v cizrně beraní byl identifikován kemferol (8 mg/kg sušiny). V sóji luštinaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny daidzin, daidzein, genistin a genistein. Z výsledků bylo zjištěno, že větší obsahy fenolických sloučenin se nachází u rostlin pěstovaných na světle. Domnívám se, že je to díky UV záření, které má vliv na obsah fenolických sloučenin.cze
dc.format64 s. (68 452 znaků)
dc.format64 s. (68 452 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecze
dc.subjectLens culinaris Medik.cze
dc.subjectVigna radiata (L.) Wilezekcze
dc.subjectFagopyrum esculentum Moenchcze
dc.subjectCicer arietinum L.cze
dc.subjectGlycine max (L.) Merrillcze
dc.subjectphenolic substanceseng
dc.subjectHigh Performance Liquid Chromatographyeng
dc.subjectLentil culinaris Medik.eng
dc.subjectVigna radiata (L.)eng
dc.subjectWilezekeng
dc.subjectFagopyrum esculentum Moencheng
dc.subjectCicer arietinum L.eng
dc.subjectGlycine max (L.) Merrilleng
dc.titleBiologicky aktivní látky v čerstvých jedlých výhoncíchcze
dc.title.alternativeBiologically active compounds in fresh edible sproutseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42547
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with the content of selected phenolic substances in fresh edible sprouts during various methods of cultivation. There were selected five kinds edible sprouts from the following species: Lentil culinaris (Lens culinaris, Medik.), Vigna (Vigna radiata (L.) Wilezek), Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), Chickpea (Cicer arierinum L.), Soybean (Glycine max (L.) Merrill). Edible sprouts among other things contain also phenolic substances. The extensive group of flavonoids is also ranges among these compounds flavonoids are significant in consequences of its biological activity and particularly positive impacts on human organism. Thanks to these facts there is increase of the interests for their further research over recent years. Selected edible sprouts were grown directly in laboratory during various lighting conditions. The contents of phenolic substances were determined by High Performance Liquid Chromatography method with UV VIS detector and MS detector. The assessment was focused on the most often occurred phenolic aglycons: quercetin, kaempferol, luteolin, apigenin and myricetin. In Lentil culinaris there was determined luteolin (123 mg/kg of dry mass) and kaempferol (249 mg/kg of dry mass). In Vigna there were identified polyphenolic substances vitexin and isovitexin. In buckwheat there was determined quercetin (156 mg/kg of dry mass) and in chickpea kaempferol (8 mg/kg of dry mass). In soybean there were found polyphenolic substances daidzin, daidzein, genistin and genistein. The higher contents of phenolic substances were found in all samples from by plants grown on light. It is probably due the UV lighting, which has the impact on the content of substances.eng
dc.date.accepted2016-06-10
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeChmelová, Štěpánka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam