dc.contributor.advisor | Dadáková, Eva | |
dc.contributor.author | Pošustová, Alena | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T13:27:14Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T13:27:14Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.date.submitted | 2016-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34073 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vybraných fenolických látek v čerstvých jedlých výhoncích při různém způsobu pěstování. Pro tuto bakalářskou práci byly vybrány tyto druhy jedlých klíčků z následujících botanických druhů: čočka jedlá (Lens culinaris Medik.), vigna zlatá (Vigna radiata (L.) Wilezek), pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench), cizrna beraní (Cicer arietinum L.), sója luštinatá (Glycine max (L.) Merrill). Jedlé výhonky mimo jiné obsahují i fenolické látky. Mezi tyto sloučeniny se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou bezprostředně významné svou biologickou aktivitou a zejména pak pozitivními účinky na organismus člověka. V posledních letech se tak díky těmto skutečnostem zvyšuje zájem o jejich výzkum. Vybrané jedlé výhonky byly vypěstovány přímo v laboratoři a to za různých světelných podmínek. Obsahy fenolických látek byly poté stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV VIS detektorem a MS detektorem.
Stanovení bylo zaměřeno na nejčastěji se vyskytující fenolické aglykony: kvercetin, kemferol, luteolin, apigenin a myricetin. V čočce jedlé byl stanoven luteolin (123 mg/kg sušiny) a kemferol (249 mg/kg sušiny). Ve vigně zlaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny vitexin a isovitexin. V pohance obecné byl stanoven kvercetin (156 mg/kg sušiny) a v cizrně beraní byl identifikován kemferol (8 mg/kg sušiny). V sóji luštinaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny daidzin, daidzein, genistin a genistein. Z výsledků bylo zjištěno, že větší obsahy fenolických sloučenin se nachází u rostlin pěstovaných na světle. Domnívám se, že je to díky UV záření, které má vliv na obsah fenolických sloučenin. | cze |
dc.format | 64 s. (68 452 znaků) | |
dc.format | 64 s. (68 452 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | fenolické látky | cze |
dc.subject | vysokoúčinná kapalinová chromatografie | cze |
dc.subject | Lens culinaris Medik. | cze |
dc.subject | Vigna radiata (L.) Wilezek | cze |
dc.subject | Fagopyrum esculentum Moench | cze |
dc.subject | Cicer arietinum L. | cze |
dc.subject | Glycine max (L.) Merrill | cze |
dc.subject | phenolic substances | eng |
dc.subject | High Performance Liquid Chromatography | eng |
dc.subject | Lentil culinaris Medik. | eng |
dc.subject | Vigna radiata (L.) | eng |
dc.subject | Wilezek | eng |
dc.subject | Fagopyrum esculentum Moench | eng |
dc.subject | Cicer arietinum L. | eng |
dc.subject | Glycine max (L.) Merrill | eng |
dc.title | Biologicky aktivní látky v čerstvých jedlých výhoncích | cze |
dc.title.alternative | Biologically active compounds in fresh edible sprouts | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 42547 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis deals with the content of selected phenolic substances in fresh edible sprouts during various methods of cultivation. There were selected five kinds edible sprouts from the following species: Lentil culinaris (Lens culinaris, Medik.), Vigna (Vigna radiata (L.) Wilezek), Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), Chickpea (Cicer arierinum L.), Soybean (Glycine max (L.) Merrill). Edible sprouts among other things contain also phenolic substances. The extensive group of flavonoids is also ranges among these compounds flavonoids are significant in consequences of its biological activity and particularly positive impacts on human organism. Thanks to these facts there is increase of the interests for their further research over recent years.
Selected edible sprouts were grown directly in laboratory during various lighting conditions. The contents of phenolic substances were determined by High Performance Liquid Chromatography method with UV VIS detector and MS detector. The assessment was focused on the most often occurred phenolic aglycons: quercetin, kaempferol, luteolin, apigenin and myricetin. In Lentil culinaris there was determined luteolin (123 mg/kg of dry mass) and kaempferol (249 mg/kg of dry mass). In Vigna there were identified polyphenolic substances vitexin and isovitexin. In buckwheat there was determined quercetin (156 mg/kg of dry mass) and in chickpea kaempferol (8 mg/kg of dry mass). In soybean there were found polyphenolic substances daidzin, daidzein, genistin and genistein.
The higher contents of phenolic substances were found in all samples from by plants grown on light. It is probably due the UV lighting, which has the impact on the content of substances. | eng |
dc.date.accepted | 2016-06-10 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zdravotní laborant | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Chmelová, Štěpánka | |